Cererea de ambalaje din carton și hârtie, creștere considerabilă la început de an

Piața de ambalaje a cunoscut un proces de revigorare în primul trimestru din an, urmând o pantă ascendentă, în special pe fondul orientării companiilor către soluții complete de ambalare - ambalaje pentru protecție și sisteme de ambalare. La baza revigorării se află creșterea de aproximativ 20% a cererii pe segmentul de ambalaje din carton și hârtie față de primul trimestru din 2023, potrivit datelor interne Inatech Packaging. Cererea de ambalaje din carton și hârtie, creștere considerabilă la început de an

Cu toate acestea, este observată o temperare a consumului general în acest an, românii tind să achiziționeze mai puține produse, reflectând schimbările de comportament ale consumatorilor influențate de contextul economic actual, arată datele Inatech Packaging, unul dintre principalii furnizori de soluții complete de ambalare din România.

Această creștere este alimentată în principal de interesul sporit din partea retailerilor, în special de al celor din ecommerce. Astfel, în perioada ianuarie-martie 2024, companiile au comandat peste 300.000 kg de ambalaje din hârtie și carton, potrivit datelor interne Inatech Packaging.

În acest context, ca tendință principală în 2024 pe piața de ambalaje rămâne interesul companiilor pentru a reduce costurile cu ambalarea produselor, preferând să încheie parteneriate cu furnizori cu soluții complete de ambalare și care oferă ambalaje rezistente la manipularea și transportarea produselor, mai ales de sărbători, când există vârf de cerere.

„Deși începutul de an indică o oarecare incertitudine în economie, piața de ambalaje își susține trendul de dezvoltare, însă cu ajustări ale cererii: există un interes tot mai evident pentru soluții complete de packaging. Astfel, firmele din România sunt tot mai orientate către furnizori care pot oferi soluții de la A la Z, de la tipuri cât mai diverse de ambalaje, la sisteme de ambalare, ceea ce ne provoacă să regândim strategia de produs, de vânzare și de investiții pentru a îndeplini nevoile din piață și pentru a asigura creștere constantă în business. Mai mult, piața de ambalaje trece printr-o perioadă puțin atipică: deși înregistrăm creștere în activitatea noastră datorită diversificării gamei de produse și a dezvoltării portofoliului de clienți, consumul general este mai temperat față de alți ani. În schimb, cererea pentru ambalaje de protecție a fost la cel mai mare nivel în preajma Paștelui și continuă să crească în general, alimentată de mai mulți factori, inclusiv de creșterea comerțului electronic și de accentul tot mai mare pus pe protejarea produselor în timpul transportului și depozitării. Acest lucru a dus la o cerere constantă pentru soluții de ambalare durabile și eficiente, care să ofere protecție adecvată, dar și să fie ecologice”, declară Cristian Bădescu, CEO Inatech Packaging.

În primul trimestru din an, cele mai multe solicitări de ambalaje de protecție și de sisteme de ambalare vin din industriile: ecommerce, producție, retail, farma, automotive, logistică, dar și subnișe care apar strict în perioada diverselor sărbători internaționale sau religioase. Astfel, cele mai căutate tipuri de ambalaje sunt cele din hârtie, carton, folie cu bule, ambalajele termoizolante, pentru produse alimentare mari, dar și pentru băuturi, produse de lux și cadouri. Din totalul solicitărilor de ambalaje, peste 30% sunt reprezentante de ambalajele ecologice, acestea fiind tot mai folosite de companiile din România.

În contextul pregătirii stocurilor de produse pentru Paște, au fost înregistrate mai multe comenzi pentru aceleași tipuri de ambalaje ca în restul anului. Totodată, este înregistrată o creștere de 7% pentru ambalaje customizate realizate din spume tehnice, fiind una dintre perioadele din an cu un volum mai ridicat de vânzare pe acest segment de ambalaje.

Totodată, pe fondul unui consum mai temperat în general, Inatech Packaging plănuiește noi investiții în extinderea portofoliului de produse și a dezvoltării conceptului de “complete packaging provider”, pentru a îndeplini cererea specifică din piață.

Înființat în 2010, grupul Inatech, care include Inatech Packaging (divizia de ambalaje), iFOAM AG (divizia de ambalaje personalizate) și Isoteckline (divizia de izolații profesionale pentru construcții), este una dintre cele mai mari companii de ambalaje de protecție din România și Europa de Est, cu o gama de ambalaje completă și diversificată constant cu noi tipuri de ambalaje, numărând în prezent peste 5.000 de coduri unice în portofoliul de produse.

Cu un depozit în Domnești-Ilfov și Oradea-CTP Cargo Terminal, Inatech Packaging deservește piețele din: România, Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova, Germania și Austria, segmentul de export reprezentând 10% din business.

Piața de ambalaje din România, creștere lentă în 2023 pe fondul consumului general mai redus
Piața de ambalaje din România, creștere lentă în 2023 pe fondul consumului general mai redus
Piața de ambalaje din România are un ritm de creștere încetinit în 2023 comparativ cu alți ani, fiind afectată de reducerea consumului general...
Trendurile care redesenează industria de packaging în 2023
Trendurile care redesenează industria de packaging în 2023
Industria ambalajelor a intrat în 2023 cu „moștenirea” lăsată de un 2022 greu predictibil și marcat de inflație: provocări pe lanț...
Piața ambalajelor în FMCG, de la necesitate la sustenabilitate
Piața ambalajelor în FMCG, de la necesitate la sustenabilitate
O industrie în continuă evoluție, caracterizată de ceva timp de interesul tot mai mare pentru colectare și reciclare, piața ambalajelor din...
Studiu: Industria ambalajelor va crește cu 30% până în 2025
Studiu: Industria ambalajelor va crește cu 30% până în 2025
Industria globală a ambalajelor se află în plină expansiune și va crește cu circa 30% până în 2025, de la 770 miliarde de dolari la 1...