Momentul adevărului pentru problema standardelor duble de calitate
În urma analizelor comparative, autoritățile române au identificat nouă produse alimentare din 29 care au standarde duble din punct de vedere calitativ în România și în câteva țări din Uniunea Europeană, a anunțat Rodica Tănăsuică, Directorul Institutului de Igienă și Sănătate Publică Veterinară (IISPV).Produsele la care s-au constatat diferențe sunt parizer de porc, cârnați pentru grătar, conservă de pește, pateu, bacon, șuncă, conservă macrou, conservă hering și conservă macrou.
Rezultatele și concluziile acestui studiu comparativ efectuat de România vor fi transmise operativ Comisiei Europene, pentru completarea datelor în vederea stabilirii măsurilor ce se impun, potrivit datelor publicate de Ministerul Agriculturii.
”România consideră că la nivelul Uniunii Europene se impune elaborarea unor norme juridice, metodologii specifice cu caracter unitar, astfel ca statele membre să poată răspundă la problematica dublului standard într-un mod eficient”, se mai arată în raport.
Mai mult, premierul Tudose a solicitat, joi, miniștrilor Agriculturii și Justiției să găsească o soluție legislativă pentru a face publice numele firmelor în cazul cărora au fost identificate produse de calitate inferioară, față de cele din alte state europene, vândute pe piața din România.
Raportul vine ca urmare a analizelor desfășurate de autoritățile române pentru o serie de 29 de produse alimentare: preparate din carne, preparate din lapte, conserve din pește, ciocolată din Maastricht (Olanda), Aachen (Germania) și Bruxelles (Belgia) și România.
Astfel, delegația României a identificat și recoltat produse alimentare identice care se regăsesc pe rafturile magazinelor din țările vizate: Lidl – Germania și Olanda; Kaufland– Germania; Belgia – Delhaize (Mega Image–România). De asemenea, s-a avut în vedere ca aceleași produse din țările vizate să aibă același producător cu cele comercializate în România.
Problema standardelor duble de calitate a fost ridicată de mai multe grupuri de consumatori și guverne din țări central și est-europene, susținând că unii producători de alimente folosesc ingrediente mai ieftine în produsele destinate Europei Centrale și de Est față de aceleași branduri vândute în Germania și Austria. La finalul lunii mai Ministrul Agriculturii din Slovacia a prezentat rezultatele unor teste de laborator care ar indica faptul că jumătate din cele 22 de produse cumpărate în Bratislava diferă ca gust, aspect şi compoziţie faţă de produsele echivalente cumpărate din două oraşe austriece de peste graniţă. Și rezultatele efectuate în Cehia luna aceatsa au arătat că doar trei din 21 de produse analizate au ingrediente identice cu versiunile vândute în Germania.



