Legea care limitează conținutul de acizi trans în alimente, aplicabilă din 2021
De la 1 aprilie 2021, regulile privind acizii grași trans-nesaturați în compoziția alimentelor se modifică. Cantitatea acestora în produsul finit trebuie să fie de maximum 2 grame la suta de grame de produs.
Acizii grași trans-nesaturați au ca principală sursă de proveniență uleiurile parțial hidrogenate care se regăsesc în special în alimentele procesate, scopul final fiind un termen de valabilitate extins.
Legea inițiată încă de acum trei ani arată că în categoria alimentelor în care acizii trans erau prezenți în proporție de 40 – 50% intră produse precum popcornul pentru microunde, cremele tartinabile, biscuiții, torturile preambalate, margarina, produsele preparate termic pentru prăjire, supele (inclusiv cele concentrate, la plic), sosurile, cerealele preambalate, napolitanele, chipsurile, uleiurile vegetale solidificate tehnologic.
Potrivit expunerii de motive, datele despre compoziția acestor produse au provenit din sinteza a 23 de studii și rapoarte privitoare la 3.333 de tipuri de alimente din țările membre UE.
Noile reguli se aplică tuturor produselor alimentare destinate consumatorului final, inclusiv celor provenite din țări terțe și din alte state membre ale Uniunii Europene.
Sunt excluse însă din domeniul de aplicare al noii legi produsele alimentare care conțin în mod natural acizi grași trans în grăsimi animale, cum sunt produsele din carne sau lactate din lapte de vacă, oaie sau capră unde acizii grași reprezintă între 0,3% și 0,8% din totalul aportului energetic zilnic.
În forma finală a legii este specificat faptul că Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și Ministerul Sănătății vor face controale periodice, în toate etapele lanțului alimentar. Neregulile vor fi sancționate cu sume cuprinse între 10 mii de lei și 30 de mii de lei, iar produsele care nu respectă prevederile legale vor fi retrase de pe piață.



