Keysfin lansează o aplicație mobilă cu informații despre businessurile românești
KeysFin anunță lansarea aplicației mobile KeysFinder, platformă unde atât antreprenorii, cât și angajații pot accesa gratuit informații de business despre companiile din România. Este vorba despre date privind indicatorii de solvabilitate, lichiditate, profitabilitate sau detalii despre proceduri de insolvență și dosare în justiție, informații financiare, datorii la bugetul de stat, poziționare în sector, precum și un sumar macroeconomic, detalii care vin în completarea datelor cu caracter general despre entitățile economice din țară.
„Aplicația KeysFinder oferă utilizatorilor toate informațiile de care au nevoie pentru o imagine de ansamblu relevantă despre partenerii de afaceri și pentru a fi informați, oriunde s-ar afla. KeysFin si-a propus astfel să contribuie activ la un mediu de business responsabil și la o dezvoltare sustenabilă a afacerilor românești, fie că sunt companii mari sau IMM-uri “, susține Roxana Popescu, Managing Director al KeysFin.
Aplicația KeysFinder centralizează informații din surse multiple, centralizând date despre companiile locale din ultimii trei ani de la Registrul Comerțului, Ministerul de Finanţe, Agenția Națională de Administrare Fiscală, Monitorul Oficial, Ministerul Justiției și portalul public al Guvernului României. Prin intermediul aplicației, reprezentanții mediului de business pot verifica clienții, furnizorii sau competitorii și pot identifica din timp eventualele probleme, reducând și evitând în acest mod riscurile care pot apărea în derularea unui contract comercial.
Majoritatea informațiilor sunt oferite gratuit celor care creează un cont în aplicație, dar există și informații complexe furnizate contra cost.
În 2018, în România existau aproape 734 mii companii nefinanciare și 95% dintre acestea reprezintă companii mari (care generează o cifră de afaceri cumulată de aproape 670 de miliarde de lei, 43% din total și angajează 23% din forța de muncă), aproximativ 8.900 sunt companii medii (cu o cifră de afaceri de 335 miliarde de lei, 21,7% din total și aproape 29% dintre angajați), 48,2 mii de companii mici (cu o cifră de afaceri cumulată de 331 miliarde de lei, 21,4% din total și 26% din forța de muncă), iar restul de 676 mii sunt microîntreprinderi (cu o cifră de afaceri cumulată de 210 miliarde lei, 13,6% din total și 22% dintre angajați).
Deși în ultimii 10 ani, potrivit datelor furnizate de studiul anual KeysFin - Condițiile de Business din România, cifra de afaceri a companiilor locale a fost mai mare cu 82%, datoriile comerciale (între companii) s-au majorat și ele cu peste 50%, iar plățile restante ale companiilor nefinanciare au crescut cu 12,4% față de 2009, la 90,5 miliarde de lei în 2018 (56% dintre acestea au reprezentat plăți restante către furnizori).
În contextul actual al epidemiei de coronavirus, analiștii KeysFin atrag atenția asupra riscurilor cauzate de plățile restante sau întârziate, precum și de alte probleme financiare sau juridice ale unor companii locale, recomandând o atenție sporită în ceea ce privește deciziile de business luate în perioada următoare. Pentru 2019, aceștia estimează o creștere marginală a indicatorilor de îndatorare (datoriile comerciale la peste 317 miliarde lei, plățile restante la peste 91,5 miliarde lei), urmată de o majorare accentuată în 2020 în urma impactului COVID-19 la nivelul economiei reale.