Jidvei a obținut statutul de DOP, consolidând astfel reputația vinului românesc
Jidvei a fost oficial înregistrat de către Comisia Europeană ca Denumire de Origine Protejată (DOP), un statut care confirmă calitatea vinurilor și legătura profundă cu terroir-ul unic din inima Transilvaniei. Totodată, DOP Jidvei certifică regiunea viticolă cu tradiție în cultura viței-de-vie ca fiind un areal strict delimitat – localitățile Jidvei, Cetatea de Baltă, Șona, Valea Lungă din județul Alba, cu condiții pedo-climatice tipice pentru producția vinurilor albe, roze, roșii și efervescente.
Vinurile sunt obținute doar din anumite soiuri de struguri reglementate, autohtone și internaționale, pentru fiecare dintre categoriile de vinuri care sunt permise în această clasificare. Producțiile de struguri și vinuri sunt limitate la anumite valori maxime (cantități) care nu pot fi depășite, asigurând respectarea calității DOP.
„La nivelul Uniunii Europene sunt certificate 3.640 produse agricole protejate. Vinurile care utilizează denumiri de origine protejată beneficiază de recunoașterea calității, deoarece sunt atestate ca având o legătură strânsă cu aria de proveniență, respectă anumite particularități de producție prin aplicarea unor practici oenologice stricte și a unor tehnologii de prelucrare specifice. DOP Jidvei este o garanție a standardelor înalte și a angajamentului nostru față de calitate și autenticitate. Suntem onorați să creăm vinuri ce poartă în ele esența Podgoriei Jidvei”, a declarat Maria Necșulescu, Director General Adjunct Jidvei.
Denumirea de origine protejată Jidvei consolidează reputația vinului românesc, fiind și o confirmare a trăsăturilor deosebite ale terroir-ului din podgoria Jidvei care imprimă vinurilor un caracter inconfundabil. DOP este o certificare europeană ce garantează originea, specificitatea și calitatea unui produs, confirmând că toate etapele procesului de producție, prelucrare și preparare au loc într-o zonă geografică bine definită. Pentru vinuri, această certificare este o promisiune că fiecare sticlă reflectă caracterul locului din care provine — de la sol și climă, până la măiestria vinificatorilor.
Dincolo de DOP, în lumea vinului există și alte clasificări importante cum ar fi DOC (Denumire de Origine Controlată), care asigură că vinurile provin dintr-o regiune delimitată și respectă reguli stricte privind soiurile cultivate, tehnicile de vinificație și nivelurile de producție, sau IG (Indicație Geografică), care atestă că vinurile sunt asociate unei anumite regiuni și beneficiază de caracteristici influențate de specificul locului, însă cerințele sunt mai flexibile decât cele pentru DOP sau DOC.





