Italia aprobă o nouă lege menită să combată risipa alimentară

O nouă lege care are drept scop scăderea deșeurilor alimentare a fost aprobată de Camera Superioară a Parlamentului Italian la începutul lunii august, scrie publicația esmmagazine.com. Birocrația a fost redusă astfel încât acum este mai ușor pentru companii să doneze direct către persoanele în nevoie – inclusiv alimente care au depășit data de expirare dar care încă sunt comestibile – fără a risca sancțiuni pentru violarea normelor de sănătate și siguranță alimentară. Italia aprobă o nouă lege menită să combată risipa alimentară

În schimb, cei care donează vor primi deduceri din taxele de mediu. Acestea vor fi direct proporționale cu volumele de alimente donate. O măsură similară a fost implementată și în Franța, însă spre deosebire de această țară, în Italia cei care nu donează nu vor fi sancționați.

Pentru consumatori, noul proiect de lege promovează folosirea așa-numitelor “family bags” (pungi pentru familie – n.red) sau containere pentru restaurante, cu ajutorul cărora consumatorii pot să își ia la pachet mâncarea neterminată.

Ministerul de Agricultură Italian va investi 1 milion de euro pe an până în 2018 în cercetarea de noi modalități de ambalare a alimentelor astfel încât acestea să reziste mai bine în timpul transportului, dar și pentru a le mări viața de raft. În plus, autoritățile vor pune la dispoziție un buget suplimentar de 2 milioane de euro pentru achiziția de alimente pentru cei în nevoie.

Potrivit asociației fermierilor italieni Coldiretti, risipa alimentară produce anual o pagubă de 12,5 miliarde de euro economiei locale. Pentru 54% din volumul total de deșeuri alimentare sunt responsabili consumatorii, restul procentelor împărțindu-se între restaurante (21%) și retaileri (15%).

 

Banca de alimente
Banca Locală de Alimente Sector 6 – Gustul solidarității zi de zi
Într-o lume în care se aruncă prea mult și se ajunge prea greu la cei care au nevoie, Banca Locală de Alimente Sector 6 a apărut ca un răspuns...
Fondatorii Bonapp Luka Zivkovic Diego Roy de Lachaise si Gregoire Vigroux
Bonapp a generat economii de aproape două milioane de euro pentru utilizatorii săi
Bonapp by Munch, prima aplicație mobilă din România dedicată reducerii risipei alimentare, a salvat peste 500 de tone de alimente, a ajutat...
Început de an în forță pentru expansiunea Lidl în România. Vezi mai multe pe revistaprogresiv.ro
Lidl România organizează o nouă colectă de alimente 
Lidl România, în parteneriat cu Rețeaua Băncilor pentru Alimente din România, organizează cea de-a unsprezecea colectă de alimente, în...
bonapp
Studiu: Peste 350.000 de utilizatori Bonapp au redus risipa alimentară
Un sondaj recent realizat de Bonapp (bonapp.eco), prima aplicație românească menită să combată risipa alimentară, a relevat că 90% din cei...
risipa alimentara legislatie actualizata de Guvern
Legislația privind diminuarea risipei alimentare, actualizată de Guvern
Executivul a decis prin hotărâre de Guvern modificarea legii privind combaterea risipei alimentare în contextul în care reducerea cu 50% a...
Șapte din zece români intenționează să arunce mai puțină mâncare la gunoi
Șapte din zece români intenționează să arunce mai puțină mâncare la gunoi
85% dintre români obișnuiesc să cumpere produse alimentare de câteva ori pe săptămână sau chiar zilnic/aproape zilnic, arată datele celui...