Italia aprobă o nouă lege menită să combată risipa alimentară
O nouă lege care are drept scop scăderea deșeurilor alimentare a fost aprobată de Camera Superioară a Parlamentului Italian la începutul lunii august, scrie publicația esmmagazine.com. Birocrația a fost redusă astfel încât acum este mai ușor pentru companii să doneze direct către persoanele în nevoie – inclusiv alimente care au depășit data de expirare dar care încă sunt comestibile – fără a risca sancțiuni pentru violarea normelor de sănătate și siguranță alimentară.
În schimb, cei care donează vor primi deduceri din taxele de mediu. Acestea vor fi direct proporționale cu volumele de alimente donate. O măsură similară a fost implementată și în Franța, însă spre deosebire de această țară, în Italia cei care nu donează nu vor fi sancționați.
Pentru consumatori, noul proiect de lege promovează folosirea așa-numitelor “family bags” (pungi pentru familie – n.red) sau containere pentru restaurante, cu ajutorul cărora consumatorii pot să își ia la pachet mâncarea neterminată.
Ministerul de Agricultură Italian va investi 1 milion de euro pe an până în 2018 în cercetarea de noi modalități de ambalare a alimentelor astfel încât acestea să reziste mai bine în timpul transportului, dar și pentru a le mări viața de raft. În plus, autoritățile vor pune la dispoziție un buget suplimentar de 2 milioane de euro pentru achiziția de alimente pentru cei în nevoie.
Potrivit asociației fermierilor italieni Coldiretti, risipa alimentară produce anual o pagubă de 12,5 miliarde de euro economiei locale. Pentru 54% din volumul total de deșeuri alimentare sunt responsabili consumatorii, restul procentelor împărțindu-se între restaurante (21%) și retaileri (15%).





