Importurile de alimente, creștere de peste 10%
În contextul unei creșteri constante în zona de consum, nevoia de pe piața locală a fost acoperită în mare parte din importuri. Companiile din România au importat alimente și animale vii în valoare de peste 6,1 de miliarde de euro în primele 11 luni ale lui 2019, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. Raportat la totalul mărfurilor importate, acest segment a ajuns la o pondere de 7,7%. Comparat cu perioada similară a lui 2018, importurile din această categorie au crescut cu 10,8%.
În același interval, România a importat și băuturi și tutun în valoare de peste 670 de milioane de euro, ceea ce înseamnă 0,8% din totalul importurilor realizate în intervalul ianuarie - noiembrie 2019. Raportat la același interval din 2018, creștere este de 3,1%.
În această categorie au crescut însă considerabil exporturile. Datele INS indică o creștere de peste 32% în dreptul exporturilor de băuturi și tutun, valoarea cumulată fiind de peste un miliard de euro.
Companiile care activează pe piața locală au exportat și alimente și animale vii. La finalul lunii noiembrie, datele INS indicau exporturi în valoare de 4,4 miliarde de euro, adică o pondere de 6,9% din totalul exporturilor.
Datele publicate de Institutul Național de Statistică arată că la finalul lunii noiembrie, importurile totale însemnau aproape 80 de miliarde de euro în timp ce exporturile totale depășeau cu puțin valoarea de 64 de miliarde de euro. Drept urmare, deficitul comercial al României a ajuns la 15,5 miliarde de euro după primele 11 luni ale anului trecut, în condițiile în care exporturile nu țin pasul cu ritmul alert al importurilor. Comparat cu 2018, deficitul comercial este cu 2,1 miliarde de euro mai mare.





