Federația Sindicatelor din Industria Alimentară ia fonduri de la UE pentru facilitarea lobby-ului
Federația națională a Sindicatelor din România (Sindalimenta), o federație sindicală reprezentativă în industria alimentară, cu un număr de 11.000 de membri, lansează proiectul „Un dialog social european prin îmbunătățirea și actualizarea Legii Dialogului Social din România”.
Proiectul, care este finanțat în cea mai mare parte din fonduri europene nerambursabile (circa 170.000 de euro – n.red.), are ca obiectiv principal modificarea legislației dialogului social în vederea îmbunătățirii condițiilor de muncă ale angajaților din România.
„Centrul mişcării sindicale s-a transferat şi focusat în zona bugetarilor şi funcţionarilor publici. S-a ajuns în această situaţie din cauza Legii 62/2011 - Legea dialogului social. În ea sunt precizate modalităţile de negociere şi încheiere ale unui contract colectiv de muncă la nivel de sector de activitate şi societate comercială, obţinerea reprezentativităţilor organizaţiilor sindicale şi patronale. În această lege există câteva prevederi care îngrădesc drepturile angajaţilor, atât din punct de vedere al obţinerii reprezentativităţii, cât şi din punct de vedere al celor care stau la masa negocierilor contractelor colective de muncă”, a declarat Dragoş Frumosu, Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară.
Mai în detaliu, inițiativa își propune formularea și promovarea de propuneri alternative la politicile publice care să îmbunătățească o lege definitorie pentru angajații din România și în același timp să creeze un mediu de colaborare tripartită corect, prin implicarea echilibrată a Guvernului, Patronatelor și Sindicatelor, fapt care conduce la un cadru antreprenorial predictibil și eficient și, implicit, la dezvoltarea economică.
Pe parcursul perioadei de implementare a proiectului, 18 aprilie 2018 – 17 aprilie 2019, se vor organiza dezbateri regionale cu reprezentanții grupului țintă și cu cei ai autorităților publice locale cu rolul de a coagula opinii și soluții în ceea ce privește cadrul legal al dialogului social.
Valoarea totală elgibilă a proiectului este de circa 925.000 de lei, dintre care valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul Social European (FSE) este de aprope 761.000 de lei, valoarea eligibilă nerambursabilă din Bugetul Național este de circa 145.000 de lei, iar cofinanțarea eligibilă a beneficiarului este de aproape 19.000 de lei.





