Eliodor Apostolescu, Gusto: Perioada de romantism s-a încheiat demult. Pentru a rezista în piață trebuie să faci profit
PhoenixY, producătorul pufuleților Gusto, a încheiat anul trecut cu o creștere de 10% a cifrei de afaceri, până la valoarea de 45 de milioane de euro, și o marjă de profit de 13%, reprezentând, în opinia lui Eliodor Apostolescu, Director General și cofondator al companiei, „o adevărată performanță, într-o piață cu o competiție acerbă și în care trebuie să construiești un business stabil într-un sistem instabil”.
„În condițiile în care în industria alimentară vorbim de marje de profit de o singură cifră, faptul că am reușit anul trecut un 13% mi se pare o performanță notabilă. Am reușit acest lucru prin măsuri de eficientizare luate încă din pandemie. Noi încercăm să construim stabilitate într-un mediu instabil. Avem pe de o parte componente fixe precum salariile pe care trebuie să le plătim lunar fie că avem profit sau nu, respectiv componente instabile precum fluctuații de preț de 300% de azi pe mâine. Dacă acum 10-15 ani puteam vorbi de planuri de business construite pe o perioadă de cinci ani, acum ai noroc chior dacă ce ți-ai propus la început de an se și întâmplă până la final de an”, a spus pentru Progresiv Eliodor Apostolescu.
Concurența acerbă, venită din partea producătorilor activi la nivel global, generează dinamism la nivelul businessului, 2024 însemnând în activitatea PhoenixY lansarea de produse noi, rețete și tehnologii noi, dar și metode noi de vânzare. „Perioada de poezie și romantism s-a încheiat demult, pentru a rezista în piață trebuie să faci profit. Trebuie să înțelegi piața și faptul că fiecare activitate are nevoie de timpul ei pentru dezvoltare”, a mai spus Eliodor Apostolescu.
Dacă în anii anteriori bugetul de investiții se situa în jurul valorii de 10-12 milioane de euro, în 2025 compania a alocat suma de circa 15 milioane de euro. „Vom aloca acești bani pentru dezvoltare în toate ariile de business. Vom lansa noi game pe arahide și peanut butter în diferite gramaje”, a explicat executivul.
În ceea ce privește activitatea la export, 70% din producția fabricii din Băicoi merge spre alte piețe, iar pe fondul noilor contracte acest segment ar putea reprezenta în următorii doi ani „o catapultă” pentru business. Producătorul va intra anul acesta pe noi piețe din Asia.
Pentru acest an, executivul estimează un avans de minim 20% pentru cifra de afaceri pe fondul unui început pozitiv, luna ianuarie aducând un plus de 20% în vânzări.





