De la familia Artesana la toate familiile din România
Povestea noastră începe unde ne-am născut și am crescut, în Tecuci, județul Galați, acolo unde am ridicat și clădit, cu grijă, dragoste și atenție, fabrica noastră de iaurturi și brânzeturi Artesana. Am avut ambiția să rămânem aici și să facem lucrurile diferit, așa cum ne place nouă și cum ar trebui să fie: produse 100% naturale, fără adaosuri de niciun fel. Suntem mândri de ceea ce am realizat și ne bucurăm atunci când mamele și tații ne scriu să ne povestească cât de mult adoră cei mici iaurturile și brânzeturile noastre. Pentru noi, aceasta este cea mai bună dovadă că principiile pe care le respectăm ne-au adus pe drumul cel bun și am reușit să oferim oricărei familii din România, aceleași produse pe care și noi ni le dorim și servim la masă.
De ce sunt produsele Artesana ideale pentru copii?
1. Nu folosim lapte de colectură
Laptele de colectură înseamnă lapte adunat într-un sat, din diverse gospodării, într-un tanc și apoi livrat către fabrici. Deși nu pare nimic în neregulă cu această practică, gândiți-vă că se știu prea puține lucruri cu privire la mulsul animalelor, despre gălețile care transportă laptele sau condițiile din gospodării. Această practică a impus industrializarea producției lactatelor necesare sterilizării laptelui de colectură și folosirea tuturor proceselor care aduc laptele la același standard.

2. Pasteurizăm numai la temperatură joasă
Produsele Artesana sunt pasteurizate la temperatură joasă, un procedeu la care ținem foarte mult și care ne diferențiază de restul pieței de lactate. Pasteurizarea care se face la o temperatură de 70-80 de grade Celsius, omoară toți potențialii germeni periculoși, dar păstrează celelalte proprietăți ale laptelui și toți nutrienții pentru care îl consumăm de la bun început. Așadar, am ales să păstrăm produsul „viu”, mai hrănitor, dar și mai pretențios. Produsele pasteurizate astfel au un termen de valabilitate mai mic și se pot altera mai repede, dacă nu sunt păstrate corespunzător.
3. Nu omogenizăm laptele
Acesta este și motivul pentru care, uneori, clienții ne sesizează că iaurtul de băut sau kefirul a făcut un dop de smântână și iese greu din sticlă. Procesul de omogenizare amestecă grăsimea și îi dă un aspect mai uniform. Am citit mult despre omogenizare la începuturile fabricii și recunoaștem că ne-a pus pe gânduri un studiu din anii ’50 – ’60 , adică în perioada imediat următoare industrializării masive a lactatelor. Studiul spunea că s-a observat o incidență mai mare la bolile cardiovasculare de când s-a făcut această omogenizare. Nu știm dacă așa o fi, dar întregul proces al omogenizării ni s-a părut cumva nefiresc, forțat, deloc natural. Am ales să lăsăm lactatele așa cum le știm din copilărie, cu un strat de smântână deasupra, fără să intervenim asupra lor.
4. Folosim ambalaje de sticlă
Când am ales ambalajele de sticlă pentru produsele Artesana ne-am gândit la sănătatea consumatorilor, dar și la mediul înconjurător. Sticla este un ambalaj mult mai sigur deoarece nu există riscul transferului de substanțe potențial periculoase către conținut, așa cum se întâmplă în cazul plasticului. Acest risc este mai ridicat atunci când produsele sunt turnate calde sau fierbinți în recipiente. Știm cu toții discuțiile pe tema BPA-ului, interzis în produsele destinate copiilor în Europa. Pentru noi a contat, desigur, și avantajul reciclării, cu zero riscuri pentru planetă. În plus, sticla prelungește în mod natural termenul de valabilitate a produselor.
De curând, am lansat gama Artesana BIO, pentru care folosim lapte certificat ecologic de pe „pășunile acelea minunate din Bucovina”, așa cum îi place furnizorului nostru de lapte să spună.
Sunt câteva condiții esențiale pe care trebuie să le îndeplinească un lapte organic:
- să provină de la animale care pasc pe terenuri pe care cel puțin 5 ani nu s-au folosit pesticide, erbicide și alte chimicale;
- văcuțele trebuie să se bucure și de alte condiții speciale precum spațiile mai mari, hrană mai bună și doar naturală;
- eventualele tratamente să nu fie făcute cu medicamente clasice, ci cu unele speciale care nu afectează laptele. Nici vorbă de hormoni sau antibiotice.
Artesana International este o companie românească 100%, prezentă în retailul modern din toată țara, în rețelele Auchan, Carrefour, Cora, Kaufland, Mega Image, Selgros și Real dar și în retailul tradițional, în rețeaua Diana din Vâlcea, magazinele Naturalia din București, și alte câteva băcănii specializate.
Categoriile în care activează sunt: acidofile (smântână, iaurturi naturale din lapte de vacă sau capră, iaurturi de băut), brânzeturi proaspete tartinabile, brânzeturi maturate, dar și sucuri naturale din fructe presate la rece. Anul 2018 a marcat lansarea gamei de iaurturi ecologice din lapte de vacă, iar în martie anul acesta s-a lansat laptele proaspăt ecologic din lapte de vacă, toate în ambalaj de sticlă.
Planurile de viitor includ lansarea de noi produse unice în piață, dedicate în special copiilor - brânzeturi fără sare în ambalaje prietenoase cu mediul și laptele de capră proaspăt.



