Consumul moderat de cafea, beneficii asupra sănătății
După apă, cafeaua este cea mai populară băutură la nivel mondial, peste două miliarde de cești de cafea fiind savurate în fiecare zi la nivel mondial, potrivit British Coffee Association, fiind apreciată și ca parte a unei diete sănătoase și echilibrate.
Beneficiile se întind de la îmbunătățirea performanței fizice și sportive până la reducerea riscului de diabet de tip 2. Conform unui raport emis de Federația Europeană a Asociațiilor Nutriționiștilor (EFAD) și preluat de către Institutul pentru Informații științifice despre cafea (ISIC), aproape două treimi (62%) dintre nutriționiștii europeni consideră că un consum moderat de cafea are beneficii clare asupra sănătății, în vreme ce 86% sunt de acord că aportul regulat și moderat este asociat cu o îmbunătățire a performanței generale în sport.
Interesul pentru aceste aspecte crește rapid, oamenii fiind curioși, de exemplu, să afle exact câtă cofeină conține o ceașcă de cafea. Cu toate că acest subiect poate părea specific, înțelegerea cantității de cofeină consumată este esențială pentru mulți, având în vedere că cafeaua este o sursă importantă de cofeină în dieta zilnică a multora.
O analiză realizată anul trecut de Institutul pentru Informații Științifice despre Cafea (ISIC) și prezentată de Asociația Română a Cafelei (ARC) arată că primele zece subiecte de interes pentru sănătate variază de la aportul de cofeină, la valoarea nutrițională și asocierile dintre cafea și o serie de aspecte de sănătate frecvente.
„O nouă generație de oameni începe acum să aprecieze componentele nutriționale complexe ale băuturii lor de încredere de dimineață și efectele benefice suplimentare pentru sănătate pe care un consum regulat și moderat le poate oferi ca parte a unei diete echilibrate. Un fapt care este susținut de un volum tot mai mare de cercetări științifice”, declară Dr. J. W. Langer, medic, conferențiar și jurnalist științific.
Citește și Piața FMCG și bătălia pe noul consumator
Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) concluzionează că un consum moderat de cofeină, de aproximativ 400 mg de cofeină pe zi sau echivalentul a până la 5 cești, poate face parte dintr-o dietă sănătoasă și echilibrată și un stil de viață activ4.
Înfiinţată în urmă cu 22 de ani, Asociaţia Română a Cafelei (ARC) promovează interesele comerciale şi economice ale industriei cafelei. Asociaţia sprijină crearea unei pieţe a cafelei competitive şi transparente, astfel încât consumatorii români să beneficieze de o cafea de cea mai bună calitate, la cele mai bune preţuri. ARC este deschisă tuturor societăţilor comerciale active din industria cafelei din România. Membrii ARC sunt: Strauss România, Nestlé România, Jacobs Douwe Egberts și Tchibo România.
Institutul pentru Informații Științifice despre Cafea (ISIC) este o organizație non-profit, înființată în 1990 și dedicată studiului și diseminării științei referitoare la „cafea și sănătate”. Din 2003, ISIC susține, de asemenea, un program educațional paneuropean, lucrând în parteneriat cu asociațiile naționale de cafea din nouă țări pentru a transmite cunoștințele științifice actuale despre „cafea și sănătate” profesioniștilor din domeniul sănătății.