Consiliul Concurenței anunță verificări pe piața cărnii de porc

Consiliul Concurenței anunță demararea unui studiu pentru a identifica barierele care limitează accesul fermierilor români pe piața procesării și comercializării cărnii de porc. Consiliul Concurenței anunță verificări pe piața cărnii de porc. Detalii pe revistaprogresiv.ro

Inițiativa vizează identificarea eventualelor disfuncționalități ale sectorului care ar putea afecta concurența și implicit consumatorii. Astfel, studiul urmărește stabilirea limitărilor administrative, de reglementare și de acces la finanțare, care frânează dezvoltarea fermelor mici și foarte mici și îngreunează intrarea fermierilor sau procesatorilor pe piața cărnii de porc.

De asemenea, în cadrul studiului se analizează și modul în care funcționează industria, în principal caracteristicile acesteia, procesele și criteriile privind certificarea cărnii de porc în scopul comercializării, precum și gradul de integrare al companiilor implicate pe flux.

„Pe fondul creșterii importurilor de carne de porc și al reducerii exporturilor, ne-am propus să identificăm cauzele acestui deficit și obstacolele care limitează accesul fermierilor români la marile lanțuri comerciale. Analizăm întregul lanț – de la fermă, la abator, procesare și până la retail – pentru a stabili ce măsuri pot stimula diversitatea produselor la raft și, implicit, prețuri mai accesibile pentru consumatori”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele autorității de concurență.

Ca urmare, Consiliul Concurenței va solicita informații de la companii din domeniu și de la instituții publice implicate. De asemenea, autoritatea invită producătorii de carne de porc și produse din carne de porc (în special mici producători/fermieri) și procesatorii, precum și orice altă parte interesată să transmită date, informații și/sau documente, pe care le consideră relevante pentru studiu, la adresa sectoriala.cp@consiliulconcurentei.ro.

La finalul analizei, autoritatea va emite recomandări pentru eliminarea problemelor identificate. De asemenea, în situația în care descoperă încălcări ale legii, inițiază procedurile necesare pentru a le sancționa.

„Reamintim că prioritatea autorității de concurență este reprezentată de identificarea și eliminarea oricăror disfuncționalități manifestate în cadrul piețelor și remedierea eventualelor deficiențe privind accesul sau relațiile companiilor active pe piață", mai transmite Consiliul Concurenței.

Magazinul de lactate Olympus
Producătorul Olympus deschide un magazin propriu
Olympus, unul dintre cei mai mari producători de lactate din România, intră pe segmentul de retail cu un magazin propriu în incinta Fabricii de...
consumator vin la raft eticheta
Coface: Industria vinicolă europeană, la un punct de cotitură în preajma Crăciunului?
La începutul lunii decembrie, Comisia Europeană a aprobat un plan de sprijin pentru industria vinicolă, marcată de condiții economice...
Comtim conduce topul producătorilor de carne din România, urmat de Abatorul Periș și Doly-Com Distribuție. Detalii pe revistaprogresiv.ro
Comtim conduce topul producătorilor de carne din România, urmat de Abatorul Periș și Doly-Com Distribuție
Conform datelor financiare raportate pentru anul 2024, Comtim rămâne cel mai mare operator din topul producătorilor de carne din România, cu cele...
În 2024, exporturile de produse moldovenești către România au atins 1,15 miliarde, cu 159% mai mult față de acum 10 ani. Detalii pe revistaprogresiv.ro
Exporturile de produse moldovenești în România au crescut cu 159% față de acum 10 ani 
În 2024, exporturile de produse moldovenești către România au atins 1,15 miliarde de dolari, cu 159% mai mult față de acum 10 ani, potrivit...