Carmistin a investit aproape 80 mil. euro într-o nouă unitate de abatorizare la Frâncești, județul Vâlcea, pentru a susține cererea în creștere

Carmistin a construit una dintre cele mai moderne unități de abatorizare pui din sud-estul Europei, la Frâncești, județul Vâlcea, investiție considerată „impetuos necesară” pentru creșterea producției și pentru consolidarea brandului LaProvincia. Investiția s-a ridicat la aproximativ 80 de milioane de euro, a creat 600 de noi locuri de muncă și, odată cu acest proiect, dezvoltat pe un teren de 6 hectare și având o suprafață totală construită de 25.000 mp, grupul Carmistin declară că devine cel mai performant producător de carne de pasăre din România, cu o capacitate de producție de 120.000 tone carne/an. carmistin investitie unitate productie carne pui francesti

Noua unitate de abatorizare are o capacitate de 13.500 capete/oră și se lucrează în două schimburi pe zi. Are o suprafață desfășurată de 25.000 mp și a fost dată în funcțiune în a doua jumătate a anului 2024. Proiectul a fost dezvoltat în parteneriat cu compania Marel, cel mai mare producător din lume de tehnologii integrate pentru abatorizarea păsărilor, fiind rezultatul a doi ani de cercetare și inovare în automatizarea de procese și fluxuri de producție, potrivit informațiilor furnizate de companie.

„În această industrie trebuie să te dezvolți permanent, să inovezi, să te aliniezi cu cele mai noi tehnologii din piață, astfel încât să obți și cele mai bune rezultate. Trendul în piață este să fie folosite ambalaje din ce în ce mai mici și produse cât mai personalizate și aceasta este direcția pe care o urmăm și noi. Astfel că, deși am început procesarea la Frâncești în urmă cu mai puțin de un an și unitatea se află în top 3 ca tehnologie la nivel european, am obținut buget să investim alte șapte milioane de euro în dezvoltare”, declară Gabriel Crăciun, Director General Divizie Pui în cadrul Carmistin The Food Company.

Din noua unitate de producție compania livrează deja produsele sub brandul La Provincia pentru piața internă, dar și produse pentru export, în peste 30 de țări, de la carne proaspătă, la o multitudine de piese tranșate, adaptate tuturor cerințelor și preferințelor consumatorilor de pretutindeni. Capacitatea totală de producție se va ridica la 74 de milioane de capete în anul 2025, iar targetul pentru următorii cinci ani este de o sută de milioane de capete/an.

„O astfel de investiție este dovada că inovația și tehnologia de ultimă generație pot fi perfect armonizate cu dezvoltarea responsabilă a unui business autohton de amploare. Odată cu proiectul de la Frâncești, vom redefini nu doar standardele în producția locală de hrană, ci și modul în care este percepută industria alimentară. Pentru noi, echipa Carmistin The Food Company și, în mod special, pentru oamenii extraordinari care au contribuit la realizarea lui, acest proiect-bijuterie a fost și va rămâne mereu o experiență unică - umană, profesională și de viață. Le mulțumesc tuturor colegilor mei pentru că au înțeles faptul că, în centrul tuturor preocupărilor noastre, se află permanent grija de a asigură în piață hrană la cele mai înalte standarde de calitate, încredere și siguranță”, a declaratJustin Paraschiv, Fondator și Președinte Carmistin The Food Company.

Reprezentând un reper de inovație, arhitectură și design în industria alimentară, noua fabrică a fost concepută să respecte standarde tehnologice și operaționale de top și să răspundă cerințelor exigente pe care le presupune astăzi comerțul modern. Echipamentele, majoritatea funcționând cu ajutorul inteligenței artificiale, au fost alese pentru eficiență și siguranță alimentară sporite și pentru o cât mai bună optimizare a proceselor. Astfel, sistemul de transport al păsărilor dinspre ferme, ATLAS, recent lansat la nivel mondial, este considerat cel mai performant în materie de bunăstare a animalelor - un aspect deosebit de important pentru Carmistin The Food Company și pentru brandul său de top, La Provincia.

Softul Impaq generează informații despre modul de lucru din partea primară de procesare și face posibilă analiza în timp real a eficienței echipamentelor, dar și reducerea timpilor de staționare. Sistemul Iris, la rândul lui, asigură automat selecția carcaselor pe clase de calitate, ajutând la optimizarea producției, dar și la depistarea cauzelor de declasare, în vreme ce un ansamblu de 5 roboți de calibrare integrați în flux face posibilă optimizarea greutăților pe tipuri de produs.

Estimări privind consumul de carne

„Un raport comun al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) și al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) anticipează că, până în 2032, consumul de carne de pasăre va crește cu 15% la nivel mondial, devenind principala sursă de proteine din carne. În contrast, se așteaptă creșteri mai modeste pentru carnea de porc (11%), vită (10%) și oaie (15%). Se estimează că, până atunci, carnea de pasăre va reprezenta 41% din proteinele consumate din toate sursele de carne, urmată de carnea de porc, vită și oaie”, a explicat Gabriel Crăciun.

La nivelul Uniunii Europene, producția de carne de pui a continuat să crească în 2024 și 2025, susținută de o cerere internă puternică. Polonia a rămas cel mai mare producător de carne de pui din UE, reprezentând peste 22% din producția totală a Uniunii.

„Se estimează că în 2024 consumul de carne de pui în UE a crescut cu 1,6%, iar în 2025 va creste cu încă 0,5%. Datele arată că această creștere este strâns legată de evoluția demografică, iar consumul pe cap de locuitor este de așteptat să crească ușor”, explică reprezentantul Carmistin.

În ceea ce privește România, jumătate dintre români din mediul urban consumă carne de pui o dată pe săptămână, media de consum fiind de trei ori pe săptămână. Cel mai consumat tip de carne de pui este pieptul dezosat, urmat de pulpele de pui superioare, pulpele de pui dezosate și ficățeii de pui. Pentru majoritatea românilor, locul preferat de achiziție al cărnii de pui este hiper/supermarketul. Locurile mai puțin cunoscute sau mai nișate (târguri, piețe, magazinele proprii ale producătorilor) sunt mai puțin frecventate pentru achiziția de carne de pui.

„Anul 2024 a fost unul de progres semnificativ pentru industria avicolă din România, marcat de creșterea producției, previziuni economice pozitive și un accent puternic pe sustenabilitate. În 2024, producția de carne de pasăre din România a ajuns la 516.883 tone, marcând o creștere de 5% față de 2023. Această evoluție pozitivă a fost însoțită de o creștere a numărului de păsări sacrificate, totalizând 316 milioane de capete în 2024, față de 300 de milioane în 2023”, spune Gabriel Crăciun.

Conform raportului Global Agricultural Information Network (GAIN) al Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA), industria românească a cărnii de pui își va continua traiectoria ascendentă, cu o creștere estimată de 2,7% în 2025. Această evoluție pozitivă este atribuită cererii constante a consumatorilor și prețurilor favorabile la furaje. În 2023, un român a consumat în medie 29,23 kilograme de carne de pasăre, continuând tendința ascendentă din anii precedenți.

În cazul Carmistin The Food Company, tendința de creștere a cererii este confirmată de rezultatele comerciale înregistrate în ultimii trei ani, dar și de investițiile pe care compania le-a făcut în extinderea capacităților de producție, modernizarea fermelor și dezvoltarea rețelei proprii de magazine.

„Am înregistrat cea mai spectaculoasă creștere pe segmentul produselor cu valoare adăugată, ceea ce arată preferința clară a consumatorilor pentru calitate, origine controlată și gust autentic. Gama de pui hrănit cu porumb a crescut constant. Remarcăm un interes tot mai mare și pentru sortimentele specializate, cum ar fi produsele tăiate și ambalate individual. A scăzut consumul de pui grill în favoarea produselor tranșate. Există totodată cerere pentru produsele marinate, în special în sezonul de grătar, cu o creștere de două cifre pe an, iar trendul va contiua, de aceea pregătim noi mixuri de arome. Observăm, deci, o maturizare a pieței și o orientare clară către produse diferențiate, ceea ce ne motivează să investim în inovație, diversificare și în personalizarea ofertei”, a completat Gabriel Crăciun.

Focus pe sustenabilitate

Noua unitate de producție din Frâncești este autonomă din punct de vedere energetic, iar emisiile de CO2 sunt cu 40% mai mici. Concret, printr-un proiect derulat prin schema de ajutor de stat privind sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare, gestionat de Ministerul Energiei și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, producătorul instalează o centrală electrică fotovoltaică ce va asigura producerea de energie din surse regenerabile, pentru autoconsum. Potrivit estimărilor, cheltuielile cu energia vor fi reduse cu peste 960 de mii de lei anual.

„Instalăm un sistem de panouri fotovoltaice la nivelul acoperișului, un acoperiș care are în jur de 20 de mii de metri pătrați. Puterea instalată va fi de circa 900 KWP ceea ce ar asigura aproximativ 10% din consumul de energie al unității de procesare. Totodată, implementarea unor puncte de recirculare și reutilizare a apei în procesul tehnologic, în instalația de deshidratare a nămolului, prin utilizarea eficientă a apei în întreg procesul de producție și utilizarea apei pluviale în irigația vegetației din incintă – au condus la un consum de 10 l apă/cap pui, cel mai bun consum înregistrat în România în unități similare”, explică Oana Petre, manager de proiect al unității de producție din Frâncești.

Planuri pentru viitorul apropiat

Până la finalul anului 2026, Carmistin și-a propus să devină cel mai mare producător de proteină animală din România prin integrarea lanțului de producție pe toate liniile deținute, respectiv pui, porc, agricultură și producția de furaje și energie verde.

Organizația Carmistin a intrat pe piața creșterii păsărilor în anul 2008, prin înființarea companiei Avicarvil. Treptat, aceasta și-a consolidat poziția, devenind unul dintre primii trei producători de carne de pasăre de pe piața din România. Compania Avicarvil a luat naștere în anul 2008, în urma preluării platformei Oltchim, înființată în 1978, fiind una dintre cele mai mari platforme avicole din România, cu o experiență vastă de peste 30 de ani în creșterea și producția de carne de pasăre. Fermele deținute de societate la momentul preluării acesteia au fost modernizate printr-un amplu program de investiții care a început în anul 2008 prin retehnologizarea fermelor, mărirea capacității de sacrificare a abatorului existent și construcția unei platforme logistice.

În anul 2019, a fost inaugurată o unitate de abatorizare, pentru platforma avicolă din județul Gorj, cu o capacitate de peste 24 milioane de păsări/an. În a doua jumătate a anului 2024, a fost deschis un nou abator în județul Vâlcea, ceea ce a dus la creșterea capacității de producție și abatorizare a organizației la peste 74 de milioane de pui vii/an, în conformitate cu obiectivele pentru 2025. Iar vechiul abator din județul Vâlcea va fi transformat într-o fabrică modernă de procesare a cărnii, unde vor fi produse sortimente cu valoare adăugată.

Divizia de păsări a organizației Carmistin are un model de afaceri integrat, pornind de la ferme de
reproducție, stație de incubație, ferme creștere pui, unități de abatorizare, linii de ambalare și depozite logistice, până la distribuție. În prezent, compania deține două abatoare, în Vâlcea și Târgu Jiu. Vechiul abator din județul Vâlcea va fi transformat într-o fabrică modernă de procesare a cărnii, unde vor fi produse sortimente cu valoare adăugată. Abatorul din Vâlcea și cel din Târgu Jiu sunt dotate cu echipamente tehnologice de ultimă generație. Abatorul Târgu Jiu este singurul abator certificat pentru abatorizare ecologică.

În ceea ce privește capacitatea proprie de depozitare, Carmistin deține trei depozite logistice pentru carne, prevăzute cu zone de picking, sortare, ambalare, tuneluri frigorifice și zone de depozitare pe termen scurt. Producătorul dispune de o flotă de peste 300 de vehicule pentru a asigura distribuția produselor LaProvincia către clienți, garantând astfel siguranța alimentelor și respectarea celor mai înalte standarde.

În 2022, respectiv 2024, Organizația Carmistin și-a mărit portofoliul și a închis cercul pe linie de pui prin achiziția a trei ferme de găini ouătoare, primele de acest fel din cadrul Organizației: ferma Leleasca, județul Olt, fermă cu o capacitate de 30.000 de găini ouătoare BIO, ferma Colceag, județul Prahova, fermă cu o capacitate de 17.000 de găini ouătoare, și ferma Viișoara, județul Teleorman, fermă cu o capacitate de 14.500 de găini ouătoare BIO.

Carmistin The Food Company este poziționată în prezent între primii producători de alimente din România și pe primul loc în ierarhia producătorilor de carne la nivel național. Grupul cuprinde peste 50 companii active în producţia de carne de pasăre și ouă, creșterea porcilor, creșterea bovinelor, dar și în producţia de cereale, prin valorificarea a peste 8.000 ha teren agricol. Toate aceste resurse susțin împreună independența operațională, pe de o parte și calitatea constantă a alimentelor produse de companiile din grup, pe de altă parte.

carmistin investitie in fabrica noua la scornicesti olt
Carmistin extinde capacitatea de producție în urma unei investiții de 10 milioane euro
Carmistin a inaugurat la Scornicești, județul Olt, una dintre cele mai mari și moderne ferme de pui deținute de grup, în urma unei investiții...
Transavia: Estimăm dublarea cifrei de afaceri și a profitului până în 2026
Transavia: Estimăm dublarea cifrei de afaceri și a profitului până în 2026
După cel mai bun an din istoria companiei de aproape 33 de ani, cu venituri de peste 1 miliard de lei și un profit record pentru sector, și cu o...