Afacerile Agricola Bacău, pe plus în primul semestru din 2015
Grupul de firme Agricola Bacău raportează o creștere de 3,4% în primul semestru din 2015 versus 2014, ajungând astfel la o cifră de afaceri de 306,766 milioane lei.
"Este un ritm de creștere sub cel din 2014, ușoara diminuare fiind cauzată de scăderea cifrelor de afaceri generată de unele companii din grup care și-au calibrat activitatea în funcție de contextul de piață”, se explică în comunicatul de presă.
Printre acestea se numără și rețeaua de magazine Agricola care a înregistrat de altfel cea mai mare scădere a cifrei de afaceri (-20%), în timp ce numărul de magazine operaționale a scăzut de la 45 la 35 de unități.
Agricola Internațional – în care sunt integrate lanțul de producție al cărnii de pasăre şi operatorul logistic – rămâne cea mai mare companie din grup, cu o cifră de afaceri similară celei din primul semestru al anului trecut, ajungând în prezent la circa 172 milioane lei.
“Cu toate acestea, în primele șase luni ale anului vânzările de carne de pui au crescut cu 6,8% în volum (19.043 tone), comparativ cu perioada similară din 2014, iar în valoare cu 5,2 procente, în contextul unei scăderi a preţului mediu al pieţei la carnea de pasăre, tendință manifestată atât în piața internă cât și pe piața europeană. Suntem consecvenți programului asumat pentru acest an, care vizează atingerea a 36.000 tone carne de pui comercializate. Dorim să creștem procentul de sortimente cu valoare mare (tranșate, fără piele) în portofoliul nostru de produse comercializate și, de asemenea, să creștem vânzarea de produse diferențiatoare. Aproape 10% din totalul vânzărilor de carne de pui sunt reprezentate de produsele noastre inovatoare: Puiul Fericit, Puiul Familist, Puiul Antistres și Gama Ușor de gătit. Începând cu septembrie vom dubla producția de Pui Fericit deoarece piața cere acest produs”, a declarat Grigore Horoi, președintele Agricola Bacău.
Iată cum au performat și celelalte divizii:
- Afacerile companiei Salbac, cea sub care se comercializează mezeluri, a crescut în primele 6 luni cu 11,2%, ajungâng la 47.439 milioane lei, cu segmentul salamurilor crud-uscate în poziția de top performer în categorie (+17% creștere în valoare și +19% în volum). „Menținem tendinţa de creștere la grupa salamurilor crud-uscate, unde performăm de ani buni și suntem lideri de piață. Salamul de Sibiu AGRICOLA își pătrează poziția de lider detașat în segment (52% valoric, 50% în volume). Am capacitat în întregime facilitatea de producție a salamurilor crud-uscate în care am investit anul trecut și controlăm cu atenție diminuarea producției de salamuri fiert-afumate, pe care o compensăm cu producția de sortimente proaspete cerute de piața internă și externă (mititei, carne tocată, cârnăciori prospeți)”, precizează Grigore Horoi.
- Categoria semipreparate şi produse de tip ready-meal, obţinute la fabrica Europrod, a înregistrat în primele 6 luni o creştere a cifrei de afaceri de 7,2% (14,044 mil. lei față de 13,101 mil lei în S1 2014). Vânzările acestor produse au înregistrat 5% creștere în volume.
- Vânzările Avicola Lumina-Constanţa (ouă pentru consum) au înregistrat o creștere de 13,34 % (30,567 mil. ouă în 6 luni 2015), respectiv o creștere de 20,78% a vânzărilor valorice (10,236 mil. lei în S1 2015)
- Cele două divizii care au performant negativ sunt: Aicbac SA (creșterea vacilor pentru lapte și culturi agricole) și Suinprod Siret SRL (creșterea porcinelor).





