Private label, de la zonă de confort la instrument de fidelizare a consumatorilor

Cu o pondere de peste 15% din valoarea vânzărilor totale de FMCG din România, produsele private label continuă să câștige teren în preferințele consumatorilor. Prețurile mici, calitatea produselor, diversificarea ofertei în zona premium și bio, precum și disponibilitatea în tot mai multe locații de retail sunt câteva dintre atributele mărcilor proprii care duc la evoluții pozitive ce par că se vor menține și în viitor. Private label, de la zonă de confort la instrument de fidelizare a consumatorilor

Ce v-a determinat să intrați în zona de private label?

Feliciu Paraschiv (Paco Supermarkets): Zona de private label este una de confort pentru retaileri în general, o zonă în care nu mai este atât de apăsătoare presiunea prețurilor din piață, iar marjele de profit sunt setate la un nivel acceptabil. Acest lucru se întâmplă pentru că produsul private label nu are incluse costuri de marketing, iar volumele de marfă comandate și vândute sunt cu mult mai mari decât cele concurente la raft, dacă vorbim de aceeași categorie și aceeași zonă de preț.

Atilla Fazakas (Elan-Trio): Brandul Góbé a fost înființat în 2010, atunci când Elan Trio a simțit responsabilitatea socială de a sprijini și de a coopera cu micii producători locali. Multe produse erau realizate la calitate premium, dar existau dificultăți în introducerea lor pe piață, precum etichetarea sau ambalarea inadecvată. Brandul Elan a fost creat în 2012, acesta incluzând cele mai populare produse. Asigurăm astfel accesul pe piață sub acest brand a diferitelor produse, fără constrângeri dictate de originea lor.

Alexandru Jitariu (Annabella): În primul rând, experiența de peste 25 de ani consolidată ca jucător important în retailul alimentar din regiune ne-a determinat să intrăm în această zonă a produselor private label. Putem afirma că diversitatea și calitatea produselor din portofoliu au creat comportamente de consum și au construit baze solide de percepție pozitivă asupra brandului Annabella, mai ales pe indicatorul de încredere din partea clienților. Aceste aspecte ne-au oferit curajul să inițiem, acum 15 ani, dezvoltarea mărcii proprii. Am pornit pe acest drum cu alimentele de bază și am crescut organic, numărând astăzi aproximativ 400 SKU-uri.

Cum au evoluat vânzările de private label și cât au reprezentat din totalul cifrei de afaceri în 2021?

Feliciu Paraschiv: Vânzările private label în cadrul Paco Supermarkets în anul 2021 se situează în jurul valorii a două milioane de lei, ceea ce înseamnă aproximativ 1,2% din cifra de afaceri înregistrată de companie, în creștere de la an la an. Nu sunt vânzări foarte mari, dar compania Paco Supermarkets nu a avut ca țintă până în 2021 creșterea procentului de private label, ci realizarea unui depozit logistic.
În ultimii ani, vânzările s-au majorat per ansamblu pentru că a crescut numărul de produse listate pe brandul propriu. În general un produs private label are o evoluție crescătoare până își găsește locul lui în categorie, după care dinamica vânzărilor lui urmărește curba de vânzări a categoriei și a magazinului în ansamblu. Produsele listate sub brandul nostru cresc de la an la an ca număr cu 20-30% față de anul anterior. De notat este faptul că produsele marcă proprie sunt printre puținele produse unde cumpărătorul face achiziții pe criterii stricte legate de calitate-preț. Celelalte produse intră sub incidența unei altfel de analize făcute de shopper în procesul de cumpărare și anume sub incidența trilogiei calitate-preț-notorietate, care implică procese emoționale, procese de judecată sau procese cognitive.

Atilla Fazakas: În anul 2021, mărcile proprii au avut o cifră de afaceri de aproape 15 milioane lei, aceasta reprezentând 6,66% din cifra de afaceri totală înregistrată de Elan Trio. Comparativ cu anul precedent, am înregistrat o creștere de 2,17% a vânzărilor de produse private label.

Alexandru Jitariu: În 2021 am luat câteva decizii de business care au situat ponderea mărcii proprii la 4,27% din volumul încasărilor, în ușoară scădere comparativ cu 2020. Printre acestea enumerăm schimbarea anumitor furnizori, indisponibilitatea acestora din varii motive, delistarea articolelor, listarea altor produse substitute, cât și schimbări de legislație (precum în cazul apei), care nu au produs randamentul scontat. În ceea ce ne privește, în anii anteriori ponderea produselor private label s-a menținut la un nivel de aproape 5% din totalul încasărilor. De exemplu, 2019 a fost încheiat cu 4,88% din încasări, iar 2020 cu 4,79%.

În ce categorii de produse sunteți prezenți cu marcă proprie? Aveți planuri de extindere?

Feliciu Paraschiv: Avem marcă proprie pe mai multe categorii și anume: în zona de conserve de carne și pateuri, în categoria de făină, mălai, muștar, ketchup, esențe aromate, toată gama de condimente, cașcaval, chimice - detergenți, brichete, prosoape de hârtie - miez de nucă, vinuri de masă, sendvișuri. Produsele alimentare marcă privată sunt prezente în supermarketurile Paco sub brandul Delis, iar produsele non-food sub brandul Delisan. Vom dezvolta marca proprie în curând și în categoria de ready-meal, pe care o vom produce chiar noi într-o zonă special amenajată și autorizată pentru această activitate.

Atilla Fazakas: Suntem prezenți cu un portofoliu de 301 articole marcă privată Góbé pe următoarele categorii de produse: carne (8 articole), congelate (un articol), delicatese (67 de articole), dulciuri (28 de articole), food (53 de articole), lichide (45 de articole), mezeluri (38 de articole), non food (41 de articole) și patiserie (19 articole). În același timp, marca privată Elan adună 178 de articole din următoarele categorii de produse: carne (3), congelate (2), delicatese (6), dulciuri (3), food (75), legume și fructe (5), lichide (14), mezeluri (24), non food (33) și patiserie (13). Anual lansăm 10-15 produse noi.

Alexandru Jitariu: Suntem prezenți cu 400 de SKU-uri dezvoltate în regim de marcă proprie, acoperind aproape toate categoriile, mai puțin alcool, chipsuri și produse bio. Deținem deja marca proprie „Annabella Zilnic” pe care urmărim să o dezvoltăm și pe alte categorii de produse.

Citește mai multe AICI. 

Anca d’Arfeuille, Carrefour: Consumatorul român a pornit într-o călătorie de explorare a noi gusturi și texturi
Anca d’Arfeuille, Carrefour: Consumatorul român a pornit într-o călătorie de explorare a noi gusturi și texturi
O categorie cu penetrare mare, lactatele ocupă una dintre cele mai importante poziții pentru Carrefour România, în materie de cerere și...
Grigore Horoi, Grupul Agricola: În contextul dat, nu va mai fi fezabilă o creștere a businessului de peste 10%
Grigore Horoi, Grupul Agricola: În contextul dat, nu va mai fi fezabilă o creștere a businessului de peste 10%
După ce în 2022 Grupul Agricola a atins borna de un miliard de lei cifră de afaceri, miza pentru 2023 este continuarea trendului ascendent....
Marca privată, motor pentru businessurile conectate cu shopperii
Marca privată, motor pentru businessurile conectate cu shopperii
După doi ani în care pandemia de COVID-19 a pus lacăt evenimentelor de profil, târgul World of Private Label a reconfimat importanța conectării...
Oana Lungu, Kaufland:
Oana Lungu, Kaufland: "Marca proprie este un instrument de loializare"
Marca privată a bifat și anul trecut o evoluție spectaculoasă a vânzărilor pe fondul câștigării încrederii consumatorilor români și a...