Inovație în sustenabilitate. Povestea EMBLEMA Paper Bags, de la frunză la ambalaj

Un produs unic, patentat la nivel mondial, sacoșele din hârtie din frunze căzute au început să fie produse în România la finalul anului 2023, în fabrica EMBLEMA Paper Bags. Investiția în deschiderea fabricii de sacoșe s-a ridicat la peste un milion de euro, iar în primul an de activitate, compania avea deja contracte la export, povestește Emilia Popa-Dolis, Founder și Owner EMBLEMA Retail Solutions.

Cum a început povestea EMBLEMA Paper Bags și cum a ajuns Releaf Paper în România?
În 2014 am înființat EMBLEMA Retail Solutions, agenție de publicitate BTL, și de atunci am dezvoltat alte noi business­uri, cea mai nouă direcție fiind fabrica de ambalaje EMBLEMA Paper Bags, unde producem sacoșe din hârtie Releaf Paper, o hârtie kraft fabricată din frunze căzute, pentru care nu s-a tăiat niciun copac. Este un produs unic, patentat la nivel mondial. În urmă cu șase-șapte ani, a început să se discute tot mai mult despre nevoia de a reduce consumul de plastic și, astfel, am început să cred că aș putea să vând sacoșe de hârtie, dacă le și produc. În imaginația mea, eu am început prin a vinde, nu a produce. Când a venit pandemia și serviciile de BTL au fost afectate, am înțeles că sustenabilitatea este o temă care nu ar trebui să mai lipsească de pe agenda publică, cu atât mai puțin din strategiile de business. La acea dată, nu aveam nici bani, nici know-how pentru a deschide o fabrică în care să producem sacoșe sustenabile. Am ajuns însă întâmplător la Bistrița, la unul din top trei producători de sacoșe în România, și am avut șansa să văd ce înseamnă un astfel de proces de producție. Aș putea să spun că pe mine competiția m-a încurajat, mi-a întărit încrederea că pot să fac această investiție.

La ce sumă s-a ridicat investiția pentru demararea producției?
Perioada post-pandemie a venit cu multe proiecte cu finanțare europeană, iar eu am aplicat de trei ori. Chiar dacă nu m-am încadrat la punctaj, nu am renunțat, iar în 2023 am obținut suma de 450.000 de euro nerambursabilă pentru acest proiect verde de prelucrare a hârtiei și cartonului. Aportul propriu conform contractului de finanțare a fost de aproximativ 300.000 de euro, dar în realitate au fost necesari peste 600.000 de euro, astfel investiția în deschiderea fabricii de sacoșe s-a ridicat la peste un milion de euro. Producția a început în decembrie 2023 și, dincolo de producție, îmi trebuia și un site. Așa a apărut Releaf Paper. Căutam să mă inspir online de la alte site-uri ale producătorilor de ambalaje de hârtie, cei de la Releaf Paper au fost singurii care m-au făcut să le parcurg site-ul în întregime și cu mare interes. I-am contactat pe loc și am făcut comanda de bobine de hârtie pentru producția test. Am văzut că hârtia merge perfect pe utilajele noastre și am încheiat în mai puțin de o lună contractul de importator și distribuitor pe România cu targete de achiziție pentru trei ani. Într-o piață cu mulți producători buni în acest segment, această hârtie produsă din frunze căzute, o hârtie pentru producerea căreia nu s-a tăiat niciun copac, este incontestabil un produs sustenabil cu valoare adăugată, dar este și un mare factor de diferențiere pentru un business nou.

Cum a apărut Releaf Paper pe piață, ce a stat la baza acestei inovații?
Releaf Paper a pornit de la doi tineri din Ucraina, Valentyn Frechka și Alexander Sobolenko, care, pasionați de sustenabilitate, au dezvoltat în 2018 acest prototip de hârtie lucrând într-un laborator. Peste doi ani au patentat produsul la nivel mondial și au deschis compania, în 2021. A urmat apoi procesul de dezvoltare și, anul trecut, pe lângă fabrica pe care aceștia o au în Zmiiv, Ucraina, au deschis birouri la Kiev și Paris, au inaugurat Centrul de Inovație și Cercetare și o linie de producție în Les Mureaux, Île-de-France. În prezent, Uniunea Europeană este cel mai mare finanțator Releaf Paper. Iar de-a lungul timpului, compania a primit mai multe distincții datorită conceptului de business, un exemplu în acest sens fiind ALL4PACK Innovation Award in the Innovative Materials category, obținută anul trecut, sau Green Innovation Award din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Revenind la EMBLEMA Paper Bags, ce înseamnă, concret, producția ambalajelor din frunze și cum arată portofoliul?
În fabrica EMBLEMA Paper Bags producem sacoșe din toate tipurile de hârtie: kraft albit, kraft nature, gramaje 70-150 g, din hârtie 100% virgină, până la 100% reciclată. Dar peste 70% din comenzi le avem pe hârtia Releaf Paper. În mai puțin de un an de la deschiderea fabricii, branduri internaționale și naționale au ales Releaf Paper și cea mai mare realizare este că, încă din primul an, am reușit să facem și export. Producem pentru Uber Eats Franța cu un feedback foarte bun pe calitate și preț și avem discuții începute și cu branduri din UK.
Legat de producția propriu-zisă, avem utilaje noi, complet automatizate. Fluxul de producție implică achiziția de materie primă, iar la noi 70% înseamnă producția cu hârtie Releaf Paper, dar avem și hârtie kraft standard de la fabrici din Austria, Germania, Suedia, Polonia, Spania și Brazilia. Lucrăm cu bobine de hârtie kraft, adezivi pe bază de apă, cerneală pe bază de apă, diverse componente cum sunt mânerele tip sfoară din hârtie răsucită și adiționale (clișeele de tipar, ambalaje pentru baxare, mașini de etichetare etc.).
Avem două centre de producție, fabrica din Puchenii Mari, județul Prahova, care are o capacitate de producție de aproximativ 1,5 milioane de sacoșe pe lună, și tipografia din București, unde producem și alte articole din hârtie și carton Releaf Paper: sacoșele cadou din hârtie, cutii din carton CO3 produs din frunze căzute, agende cu hârtia Releaf Paper, plicuri, diverse produse de comunicare, toate cu mesajul de sustenabilitate „pentru acest ambalaj nu s-a tăiat niciun copac”, marcând sursa Releaf Paper.

Care sunt brandurile care produc ambalaje din hârtia Releaf Paper și, totodată, ce branduri prezente pe piața din România folosesc această hârtie pentru ambalaje?
Pe plan internațional, Releaf Paper a produs pentru branduri din diverse industrii: Uber Eats, L’Oréal, Samsung, Weleda, Biolage, NYX, BNP Paribas, dar și branduri precum Chanel, grupul LVMH etc.
Clienții pentru care EMBLEMA Paper Bags produce sacoșe sunt din majoritatea industriilor: fashion retail, beauty retail, industria farmaceutică, HoReCa, FMCG și, firește, targetăm IKA și retailerii TT din România. În prezent, producem sacoșe pentru brandurile: Nike, The North Face, Patagonia, Marks Spencer, Next, Penti, Koton, Zentiva, Secom, Reckitt Benckiser, L’Oréal, Essity, Caroli, Orkla, Editura Gama, Porr, 5 to go, City Grill Group, Ototo, Oala cu Bunătăți, Ferma Baciu, Trickshot etc.

Cum arată planurile pentru viitorul apropiat?
Facem lucrurile într-un ritm sănătos, dar și ușor impus de contextul forței de muncă, de climatul economic actual. Totodată, ținem cont și de faptul că experiența noastră în acest business nou necesită răbdare. Planurile de producție cu hârtia Releaf Paper sunt mari, dar mai ales frumoase. În primul rând, ne propunem să convingem brandurile să producă sacoșele kraft pe această hârtie pentru producerea căreia nu s-a tăiat niciun copac. Am demarat și producția de sacoșe tip cadou, care sunt și plastifiate și care folosesc hârtia Releaf Paper de 170 g, furnizăm hârtie de ambalare, produse tip corporate gift, agende, plicuri și ne dorim să mărim producția cutiilor de carton ondulat CO2 și CO3 produse din frunze căzute. Știm cu toții că natura este o sursă nelimitată de inspirație, dar limitată în resurse. De aceea, materiile prime pe care le folosim provin din surse responsabile și facem ambalaje și alte produse din hârtie reutilizabile, reciclabile și compostabile, încurajând producătorii și oamenii de afaceri să facă parte din portofoliul Releaf Paper.

Concret, care este „aportul” mediului în producția hârtiei Releaf Paper?
Frunzele din orașe sunt deșeuri biologice care trebuie eliminate în siguranță, nu prin ardere. Releaf Paper colectează frunze din ecosistemele urbane ale orașelor: cartiere rezidențiale, parcuri, trotuare etc. Mai exact, frunzele adunate de serviciile municipale sunt livrate la fabrică. Impactul? 0% umplutură din lemn, doar 0,066 kg CO₂ per kg în timpul producției, doar 0,002 l de apă per kg în timpul producției și, nu în ultimul rând, un proces de producție fără substanțe chimice.

 

Pehart Grup investește peste 20 milioane de euro în eficientizarea producției
Pehart Grup investește peste 20 milioane de euro în eficientizarea producției
Anul acesta, Pehart Grup, lider în producerea și procesarea produselor de hârtie pentru uz casnic din România și una dintre cele mai mari...
Prosoapele de hârtie, alese în defavoarea lavetelor textile. Cum arată piața hârtiei de uz casnic
Prosoapele de hârtie, alese în defavoarea lavetelor textile. Cum arată piața hârtiei de uz casnic
Evaluată la peste 350 de milioane de euro pe an, piața hârtiei de uz casnic înregistrează o ușoară creștere, de la an la an. Conform...
Produsele din hârtie, teren de confruntare între branduri și mărcile private
Produsele din hârtie, teren de confruntare între branduri și mărcile private
Piața locală a produselor de hârtie, evaluată la peste 300 de milioane de euro, este una extrem de competitivă, în care se dă „o bătălie...
Coca-Cola testează sticlele din hârtie pe piața europeană
Coca-Cola testează sticlele din hârtie pe piața europeană
Gigantul Coca-Cola merge mai departe cu inovațiile la nivel de ambalaj și anunță că va testa în primăvara acestui an sticlele din hârtie....