Tikhonov, Ursus: “Ne aşteptăm la o dinamică pozitivă a pieţei în 2017”
Igor Tikhonov, preşedintele Ursus Breweries, anticipează că 2017 va menține trendul ascendent al afacerilor companiei pe care o conduce, pe fondul unei dinamici pozitive a pieței berii. Primul trimestru din an va marca finalizarea tranzacției de preluare a producătorului de către grupul japonez Asahi. Tikhonov detaliază rezultatele înregistrate în 2016 și planurile pentru următoarea perioadă, într-un interviu acordat revistei Progresiv.
Progresiv: Per ansamblu, 2016 a fost un an mai bun pentru Ursus Breweries, comparativ cu cel anterior?
Igor Tikhonov: Luând în considerare rezultatele şi realizările noastre de anul trecut, sunt mândru de faptul că 2016 a fost un an bun pentru Ursus Breweries. În primul rând, marca noastrăUrsus s-a remarcat din nou la nivel internaţional, fiind singura bere românească premiată în cadrul prestigioasei competiţii internaţionale“World Beer Awards” - ediţia 2016.
În al doilea rând, nivelul investiţiilor noastre de anul trecut a fost unul consistent. Astfel, am investit peste 30 de milioane de lei în modernizarea fabricilor noastre pentru a ne menţine standardele de calitate şi inovaţie, precum şi pentru a creşte capacităţile de producţie, cea mai mare investiţie fiind realizată în fabrica din Brașov.
Nu în ultimul rând, Ursus Breweries și-a menținut poziția de lider al pieţei locale de bere. În prima jumătate a anului calendaristic, am avut rezultate mai bune faţă de 2015, iar vânzările au înregistrat o creştere de o cifră, spre limita superioară a intervalului (un ritm de 8-9% - n.r.).
Am reuşit să ne consolidăm poziţia de lider pe piaţa berii, precum şi poziţiile de lider ale mărcilor noastre în segmentele lor. Astfel, Timişoreana continuă să fie brandul lider pe piața berii şi pe segmentul mainstream pe care activează. Ursus este lider în segmentul premium, iar Ciucaş este liderul segmentului economic.
Aceste rezultate au fost susţinute de multe iniţiative de succes ale mărcilor noastre. De exemplu, Ursus a fost pentru al doilea an consecutiv unul dintre sponsorii principali ai Festivalului Untold din Cluj-Napoca. În timpul sezonului de vară de anul trecut, Timişoreana a continuat seria "Serbările Timişoreana", evenimente la care au participat zeci de mii de români, iar in perioada de extra-sezon a derulat campania de Crăciun #sarbatoriacasa, lansată în 2015, care a avut succes încă din primul an. Timişoreana a înregistrat o creştere de o cifră (sub 10% - n,r,) a volumului de vânzari în 2016 faţă de anul anterior.
Ca şi concluzie, 2016 a fost un an în care am înregistrat rezultate foarte bune, iar operaţiunile noastre s-au derulat în condiţiile obişnuite. În 2017 vom continua să alocăm resursele necesare şi să promovăm mărcile noastre pentru a rămâne în topul preferinţelor consumatorilor români.
Progresiv: Pentru acest an vă așteptați să vedeți un trend pozitiv în consumul de bere din România?
Igor Tikhonov: Ne aşteptăm la o dinamică pozitivă a pieţei berii în 2017, capitalizând pe rezultatele bune înregistrate până acum în cadrul categoriei de bere. Totuşi, această evoluţie depinde de contextul fiscal şi macroeconomic, de fluctuaţiile care se vor înregistra în sentimentul de încredere al consumatorilor şi credem că multe dintre aceste aspecte vor fi influenţate de deciziile actualului Guvern. Nu în ultimul rând, această evoluţie va depinde de vreme, deoarece berea este un produs sezonier.
Progresiv: Ce măsuri intenţionaţi să luaţi pentru a vă consolida poziţia pe piaţa locală şi pentru a creşte cota de piaţă a companiei, în 2017?
Igor Tikhonov: Avem încredere că toate planurile noastre pentru 2017 ne vor susţine în consolidarea poziţiei de lider de piață și în creșterea vânzărilor față de anul anterior.
Avem o mare responsabilitate faţă de consumatorii noştri, întrucât suntem garanţii păstrării unei tradiţii însumate de peste 500 de ani, pe care mărcile noastre au acumulat-o. Un motiv special de mândrie îl reprezintă faptul că în 2018 vom aniversa 300 de ani de existenţă a berii Timişoreana, un moment istoric extraordinar.
Progresiv:Compania va beneficia de un buget de investiții superior celui de anul trecut?
Igor Tikhonov: Priorităţile Ursus Breweries sunt de a continua dezvoltarea categoriei de bere, consolidarea mărcilor noastre şi investiţia constantă în dezvoltarea portofoliului prin invovaţie. Astfel, suntem în permanenţă pregătiţi pentru nivelul ridicat de competitivitate prezent pe piaţa berii din România, având ca obiectiv consolidarea poziţiei noastre.
Progresiv:Prognozați că preluarea Ursus Breweries de către Asahi Group va produce efecte pe piața locală în semestrul al doilea din 2017? Sau va rămâne Ursus Breweries la planul de business deja stabilit pentru acest an?
Igor Tikhonov: Aprobarea fuziunii dintre SABMiller şi AB InBeve de către Comisia Europeană a fost condiționată de angajamentul asumat de AB InBev de a vinde afacerile SABMiller din Europa Centrală. Astfel, AB InBev a anunţat, în decembrie 2016, semnarea unui acord ferm pentru vânzarea afacerilor din Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria și România, precum și a altor active care erau deținute de către SABMiller înainte de fuziune, către Asahi Group Holdings Ltd.
Acordul dintre AB InBev și Asahi este supus condiţiei aprobării din partea Comisiei Europene pentru Asahi în calitate de cumpărător adecvat, precum și a aprobării antitrust a Comisiei Europene. Acest proces se estimează că va fi încheiat în prima jumătate a anului 2017.
Rezultatele înregistrate de Ursus Breweries în această perioadă, aşa cum am detaliat anterior, au fost unele bune, iar operaţiunile noastre s-au derulat în condiţii obişnuite. În 2017 vom continua să alocăm resursele necesare şi să ne promovăm mărcile pentru a rămâne în topul preferinţelor consumatorilor.
Progresiv: Ne puteți da detalii despre proiectele majore care vor fi lansate de companie în 2017?
Igor Tikhonov: Pregătirile pentru sezonul 2017 sunt în curs şi, prin urmare, este prea devreme pentru a le prezenta acum. Ursus Breweries are un portofoliu extins de mărci, inclusiv o gamă diversificată de tipuri de bere pentru segmente de consumatori şi gusturi diferite, de la mărci economice la mărci premium, dar şi un brand premium de cidru.
Un aspect esenţial pentru noi, ca jucător pe piaţă, este de a inova constant pentru a ne îmbunătăţi oferta. De asemenea, inovaţiile noastre urmăresc să răspundă interesului în creștere al consumatorilor români pentru sortimente noi de bere şi modalităţi noi de a experimenta lumea berii în locaţiile “on trade”.
Progresiv: Piaţa berii este puternic afectată de criza actuală din sectorul reciclării ambalajelor. Vă așteptați ca în 2017 să se soluționeze această problemă?
Igor Tikhonov: În ceea ce ne priveşte, am lucrat cu toate părtile interesate şi relevante din acest domeniu, pentru a asigura îndeplinirea, pe cât mai mult posibil, a ţintelor de colectare şi reciclare.
Acesta este un subiect foarte complex, relevant pentru mai multe industrii şi pentru un spectru economic mai larg, în care atât agenţii economici, cât şi Guvernul sunt interesaţi deopotrivă. Noi vrem să continuăm dialogul cu toate părţile interesate pentru identificarea şi punerea în aplicare a celor mai bune soluţii şi a unui cadru de reglementare mai bun. Pentru noi este important să ne îndeplinim obligaţiile de colectare şi reciclare a deşeurilor de ambalaje, în baza legislației, în deplină transparenţă şi cu luarea în considerare a necesităţii asigurării unui cadru de reglementare clar şi echitabil.

