Ghinea, Bergenbier:„Indicatorii macroeconomici ne îndreptățesc să sperăm la o creștere a consumului”
După un 2016 marcat de preluarea Ursus Breweries de către japonezii de la Asahi și de stagnarea vânzărilor, 2017 a adus primele semne de revenire a pieței berii. Iar trendul de creștere are toate șansele să continue și în 2018 dacă ne raportăm la indicatorii macroeconomici, susține Lucian Ghinea, Director General Bergenbier România. Pe ce mizează însă producătorul Bergenbier pentru a fi pe plus? D
Radiografia pieței.Dacă în 2016, în ciuda relaxării fiscale și a creșterii consumului generalizat, volumul pieței berii din România s-a menținut la nivelul din anul precedent, de 15,8 milioane de hectolitri, anul 2017 a venit pentru producătorii de bere cu provocarea de a livra rezultate mai bune. Iar bilanțul primelor șapte luni arată o evoluție pozitivă, dar moderată. „Piața a înregistrat o ușoară creștere de 1-2%, demn de menționat fiind însă trendul de uptrading. Consumatorii se orientează către produse mai premium, în timp ce segmentul value a stagnat, ca să nu spun că a raportat o ușoară scădere. Ne bucurăm să vedem că acum, dincolo de aspectul funcțional, consumatorul se orientează și către experiența de consum”, explică Lucian Ghinea, Director General Bergenbier România.
Nu în ultimul rând, managerul susține că în 2017 s-a remarcat un pragmatism în ceea ce privește prețul și ofertele avantajoase. „Și noi, la fel ca întreaga piață, suntem atenți la acest aspect, dar nu vrem ca totul să devină despre preț. Partea de experiență și consum al berii de calitate ar trebui să primeze în fața prețului”, adaugă Ghinea.
Cât despre bilanțul anului 2017 pentru Bergenbier, managerul spune că este încă prea devreme pentru a trage linie, însă cu siguranță vom vedea un plus la nivelul afacerilor. „Se observă o premiumizare a consumului și acest lucru se reflectă și în segmentele de preț, din value către core și premium, dar și în partea de packaging. PET-ul este în ușoară scădere, în timp ce restul produselor sunt pe un trend ascendent. De asemenea, ne bucurăm să vedem o creștere a consumului berilor noastre și în perioada off-season, Bergenbier Ale fiind unul dintre produsele care ajută foarte mult. Spre exemplu, anul trecut Bergenbier Ale a înregistrat o creștere de 25% versus anul precedent. Pe viitor luăm în calcul și alte extinderi de portofoliu”, punctează managerul.
Parteneriatul cu retailerii.Dacă pentru majoritatea categoriilor jucătorii moderni aduc cele mai mari vânzări, industria berii este oarecum atipică, iar Bergenbier nu face excepție. „20-30% reprezintă ponderea vânzărilor înregistrate în retailul modern. Ne bucură să vedem faptul că retailul independent continuă să reziste în ciuda presiunilor care există din toate părțile. Comerțul tradițional își păstrează importanța și vorbim despre un format de proximitate care răspunde unor nevoi ale shopperului, iar noi susținem acest canal de vânzare în aceeași măsură în care sprijinim și celelalte canale”, susține Lucian Ghinea.
De altfel, schimbările din piața de retail și dezvoltarea tot mai accentuată a canalului de proximitate au stat la baza deciziei producătorului de a investi în înțelegerea nevoilor cumpărătorilor în funcție de fiecare canal de vânzare, scopul fiind de a veni cu oferte și abordări specifice fiecărui tip de format de magazin și fiecărei tipologii de client. „Lucrăm de doi ani de zile la acest proiect și am ajuns la un nivel de înțelegere destul de adânc a ceea ce se întâmplă în piață, atât la nivel de magazine, cât și la nivel de comportament de cumpărare. La nivel de politică, avem însă același obiectiv – să fim prima alegere a clienților noștri, dar și a consumatorilor”.
Pilonii strategici în 2018. În ceea ce privește prioritățile pentru 2018, șeful Bergenbier vorbește în primul rând despre dorința de a dezvolta oamenii și organizația. „Dacă investim în dezvoltarea oamenilor, vor veni și celelalte – dezvoltarea brandurilor, a parteneriatelor cu clienții noștri, dar și cu distribuitorii parteneri”, afirmă Ghinea. Cât despre nivelul investițiilor, managerul punctează faptul că „brandingul este extrem de important de când facem parte din Molson Coors, iar relația cu partenerii noștri din toate ariile – distribuție, clienții din IKA și retailul independent – sunt cheie. Acestea sunt direcțiile în care continuăm să investim la fel cum am făcut-o și până acum. Pentru Molson Coors, România este o piață strategică, în care a investit în ultimii patru ani, nu văd de ce s-ar schimba lucrurile în perioada următoare”, explică executivul.
Și dacă vorbim despre pilonii pe care Bergenbier își bazează strategia în 2018, Lucian Ghinea spune că nu vom vedea schimbări majore. „Sunt aceiași piloni care ne caracterizează de ani buni de zile. Întâi de toate este portofoliul de branduri. Nu suntem cel mai mare producător de bere din România, dar avem cel mai echilibrat portofoliu de branduri din piață în sensul că avem branduri reprezentative în fiecare segment de piață: Noroc în value, Bergenbier în segmentul core - cu o evoluție foarte bună în ultimii patru ani, iar în segmentele core+ și premium avem mai multe branduri care sunt pe o tendință pronunțată de creștere, nivelul fiind peste evoluția pieței”, susține managerul.
Între oportunitate și provocări. Pentru șeful Bergenbier, dincolo de a fi centenarul României, anul 2018 reprezintă o bună oportunitate de creștere. „Indicatorii macroeconomici ne îndreptățesc să sperăm la o evoluție foarte bună a consumului în general, dar și a consumului de bere, mai ales dacă avem în vedere faptul că toți producătorii au game de produse tot mai extinse. Aici vorbesc și de line extensions și împachetări, dar gândindu-ne la Bergenbier și la experiențele de consum”, afirmă Lucian Ghinea.
Cu toate acestea, managerul este de părere că pentru piața berii, s-a depășit perioada în care se creștea cu high single digit (creștere de 6-9% n.r.). Mai mult decât atât, Lucian Ghinea subliniază faptul că piața are nevoie de stabilitate economică, legislativă și politică. „E foarte greu să faci predicții când lucrurile se schimbă la perioade foarte scurte de timp. Am vrea să vedem că această evoluție macroeconomică bună este dublată și de stabilitate și predictibilitate în ceea ce privește legislația și fiscalitatea. Ne-am bucura să vedem că putem face planuri pe termen lung într-un mediu stabil și predictibil, mai ales că industria berii este cunoscută și recunoscută de Guvern ca fiind unul dintre marii contribuitori la bugetul de stat. Industria berii contribuie cu peste 60% din total accize colectate din alcool”, atrage atenția Directorul General Bergenbier.
De unde ar putea veni însă creșterile? Răspunsul este simplu. „Din extinderea categoriei prin line extentions, din această curiozitate a românilor de a încerca produse noi și de a avea experiențe noi. Aici văd marea oportunitate. Bineînțeles susținută de macroeconomic. România are un nivel al salariilor destul de jos în Uniunea Europeană și, odată cu majorările din acest sector, așteptăm ca disponibilitatea românilor în ceea ce privește consumul să crească și ne dorim să vedem continuarea acestui trend de uptrading”, concluzionează Lucian Ghinea.



