Ce planuri are Agricola după extinderea fabricii Salbac

Compania Salbac, parte a grupului de firme Agricola Bacău, și-a mărit capacitatea de producţie pentru salamurile crud-uscate, după ce a inaugurat, ieri, o nouă fabrică, printr-o investiţie de 5 milioane de euro. Într-un interviu acordat revistei Progresiv, Angelica Șmil, directorul general al Salbac, ne spune când preconizează că va fi recuperat capitalul plasat în noua fabrică și ne oferă toate detaliile acestei investiții de 5 milioane de euro. Totodată, Angelica Șmil ne-a vorbit și despre planurile companiei după extinderea liniei de producție.

Pogresiv: Care au fost principalele raționamente ale investiției de 5 milioane de euro în noua fabrică Salbac, atât din punct de vedere al necesității tehnice de producție, dar mai ales din punct de vedere al cererii?

Angelica Șmil: La sfârșitul anului 2014 - începutul anului 2015 am fost puși în postura de a nu putea onora toate comenzile solicitate de piața din România, iar pentru a dezvolta o relație de export nici nu putea fi vorba din lipsă de capacitate. Fabrica de crud-uscate a avut până în acest moment o capacitate de producţie (în condiții de calitate și maturare optime) de maximum 1.800 tone/an. Producția maximă realizată în anul 2015, de 2.022 tone, a depășit plafonul capacității optime.

În strategia pe termen lung a companiei Salbac, un al 3-lea upgrade era programat pentru sfârșitul anului 2017. Neputând să ne onorăm comenzile, anul 2015 a adus cu sine ideea de a devansa lucrările de investiție pentru extinderea fabricii de salamuri crud-uscate.

În data de 1 august 2015 am demarat proiectul, iar ieri, pe 22 septembrie 2016, am inaugurat punerea în funcțiune a noii fabrici. Noua capacitate ne va permite în următorii 3 ani să menținem o creștere sustenabilă de circa 10% pe an a vânzărilor de produse crud-uscate, în condiții de calitate optimă. Totodată, volumele suplimentare dezvoltate vor compensa treptat costurile investiției, astfel încât să menținem un nivel comparabil cu profitabilitatea actuală. De asemenea, ne vom focusa pe dezvoltarea relațiilor de export, în primă fază în comunitățile de români din UE.

Progresiv: La cât estimați categoria salamului de Sibiu în comerţul local (în volum și valoare) și cum evoluează aceasta în prezent?

Angelica Șmil: Segmentul Salam de Sibiu în piața internă atinge 1.500 de tone, respectiv 95 de milioane de lei. Pentru anul 2016 estimăm o creștere de peste 20% a acestuia. Piața preparatelor din carne a atins în 2015 circa 4 miliarde de lei, grupa produselor crud-uscate contribuind cu aproape 0,5 miliarde lei. Noi estimăm pentru anul 2016 o creștere de circa 5% a pieței preparatelor din carne, respectiv o creștere de 8% pentru cele crud-uscate.

Salbac este lider de piață în categoria produselor crud-uscate, cu o cotă de piață valorică de 20%, respectiv de 15% în volum. Până la sfârșitul anului 2018 estimăm creșteri ale cotei de piață, mai precis că vom atinge 25% cotă de piață valorică și 21% ca volume.

Progresiv: Ne puteți spune în detaliu în ce a constat investiția de 5 milioane de euro?

Angelica Șmil: Noua investiție constă într-o clădire nouă, legată de fabrica existentă aflată pe terenul proprietate Salbac SA, cu o suprafață desfășurată de aproximativ 5.000 mp (parter, pod tehnic și două etaje). Aceasta cuprinde 3 tunele fază 1 cu partea de fabricație, 7 tunele de maturare, săli de ambalare, sală de livrare, depozite, sală de mese, vestiare și loc de odihnă pentru angajați.  Extensia fabricii este deservită de trei lifturi de materiale și persoane.

Progresiv: Creșterea capacității de producție cu 80 de tone lunar la noua fabrică Salbac atrage după sine investiții în personal sau discutăm despre o eficientizare a afacerii cu actualul număr de angajați?

Angelica Șmil: Creșterea capacității de producție se va realiza în special prin creșterea productivității muncii, dar vom avea și o creștere a personalului angajat pe care am dimensionat-o la aproximativ 10 persoane, în condiţiile în care, în prezent, avem un număr mediu de 300 de angajați.

Progresiv: Care sunt produsele din categoria mezelurilor care vor fi fabricate în secția nouă de la Salbac?

Angelica Șmil: Fabrica pre-existentă de salamuri crud-uscate, modernizată la standarde europene în anul 2007, va fi destinată exclusiv producerii Salamului de Sibiu Agricola. Noua capacitate va prelua integral producția sortimentelor de salamuri crud-uscate nemucegăite.

Progresiv: Cât de mult va crește capacitatea de fabricare a produsului „locomotivă” al companiei Salbac – salamul de Sibiu – în condițiile în care acesta va rămâne „singur” în actuala fabrică Salbac?

Angelica Șmil: Avem convingerea că în urmatorii 3 ani vom menține o creștere a producției și vânzărilor de salam de Sibiu situate la circa 11% pe an. În businessul Salbac, grupa de produse crud-uscate reprezintă aproape 54% din punct de vedere al volumelor vândute și aproximativ 79% ca pondere în cifra de afaceri, în contextul în care în piața internă crud-uscatele au o pondere volumică de sub 7% în categoria preparatelor din carne, respectiv puțin peste 12 procente în valoare.

Ponderea în total business a Salamului de Sibiu Agricola  este 27% volumic, respectiv 51% valoric. Pe de altă parte, în producția noastră de crud-uscate, Salamul de Sibiu are o pondere de 51% ca volume și 64% ca valoare.

Progresiv: Care ar putea fi produsul din categoria mezelurilor, exceptând salamul de Sibiu, care ar putea crește cel mai mult odată cu noua investiție de la Salbac?

Angelica Șmil: Odată cu noua investiție vor crește și alte sortimente de salamuri crud-uscate, dintre care pe unele deja le-am promovat în campaniile noastre TV: Salamul Mozaic (articol inovativ, marcă inregistrată Salbac, un produs cu o secțiune în care se disting bucățile mari de carne, recent lansat, cu un parcurs foarte bun), Salamul Bănățean, Salamul Uscat, în special cel calibrat la 200 g, Salamul Peleș (crud-uscat mucegăit, existent deja în portofoliul nostru), Salamul Levant (pe cale de a fi lansat) și celelalte surprize pe care le pregătim pentru piața din România.

Progresiv: În cât timp credeți că va fi recuperată investiția de 5 milioane de euro de la Salbac?

Angelica Șmil: Volumele suplimentare dezvoltate vor compensa treptat costurile investiției, astfel încât, dacă piața va merge în trendul actual, estimăm o durată de recuperare de 5 ani.

Progresiv: Ce procent din producția noii fabrici va lua drumul exportului în 2017 și care va fi procentul de creștere al exporturilor odată cu lansarea noii fabrici?

Angelica Șmil: Avem proiecte de livrare la export, în special pentru Salamul de Sibiu care, dacă se vor concretiza, vor conduce la o creștere a exportului până în anul 2018 cu circa 25% (în special în comunitățile de români din UE). Anul acesta deja am participat și la două acțiunui de promovare a Salamului de Sibiu la Bruxelles.

Progresiv: Care este volumul de vânzări al produsului Salam de Sibiu în România, dar și în exterior, şi cota de piaţă estimată pentru 2016?

Angelica Șmil: Piața de Salam de Sibiu în România  este situată undeva la 1.500 de tone pe an. Pentru anul 2016, Salbac estimează un volum total de vânzări pentru Salamul de Sibiu de 1.350 de tone (inclusiv ceea ce fabricăm și comercializăm sub mărcile proprii ale retailerilor). Cota de piață estimată de noi pentru 2016 este de 52% în valoare și 49,5% în volum.

Progresiv: Ce target aveți privind creșterea cotei de piață în 2016-2017 și pe termen mediu și lung?

Angelica Șmil: Având în vedere procentul semnificativ al cotei de piață detinute în prezent, Salbac îşi propune creșterea, an de an, cu 1% volumic și 2% valoric.

Un sector rezilient în fața provocărilor
Un sector rezilient în fața provocărilor
Piața logistică din România a depășit cu succes provocările pandemiei, reușind să obțină rezultatele pozitive chiar și în condițiile în...
Mondelēz, din nou pe drumul cel bun după rezultatele din T2
Mondelēz, din nou pe drumul cel bun după rezultatele din T2
Mondelēz, unul dintre cei mai importanți jucători din piața de dulciuri, a revenit pe drumul cel bun după rezultatele raportate pentru...