Anca d’Arfeuille, Carrefour: Consumatorul român a pornit într-o călătorie de explorare a noi gusturi și texturi

O categorie cu penetrare mare, lactatele ocupă una dintre cele mai importante poziții pentru Carrefour România, în materie de cerere și evoluție a vânzărilor, cu creșteri de la an la an. 2023 nu face notă discordantă, atuurile retailerului francez în dezvoltarea acestei categorii fiind marca privată, focusul pe produsele locale, dar și deschiderea pentru inovații, spune Anca d’Arfeuille, FMCG Director Carrefour România. Anca d’Arfeuille, Carrefour: Consumatorul român a pornit într-o călătorie de explorare a noi gusturi și texturi

Cât de importantă este categoria de lactate în businessul Carrefour România și cum ați descrie această piață?

Categoria produselor lactate ocupă una dintre cele mai importante poziții pentru noi, în materie de cerere și evoluție a vânzărilor. Este una dintre cele mai versatile categorii de produse de pe rafturile magazinelor noastre, întrucât se pliază pe o multitudine de momente de consum. Pe scurt, este o categorie cu o penetrare mare în coșul clienților noștri. Dacă ar fi să amintim tendințele înregistrate pe acest segment la nivelul rețelei naționale Carrefour,  observăm de la an la an creșteri ale vânzărilor și estimăm că se va menține o evoluție pozitivă și pe viitor.

Care sunt segmentele ce au raportat cele mai bune dinamici și cum explicați evoluțiile?

O zonă strategică în care investim din ce în ce mai mult și care se află în topul listei noastre de priorități este amplificarea diviziei de produse marcă proprie Carrefour, dezvoltată în parteneriat cu producătorii români. În linie cu tendințele de consum din ultimii ani, care indică o preferință din ce în ce mai mare a românilor pentru oferta private label, încercăm să le oferim vizibilitate la raft și online, prin diverse strategii comerciale și de comunicare. Din analizele noastre interne, remarcăm câteva categorii de produse ca fiind printre cele mai căutate de către clienții noștri: laptele, cașcavalul, telemeaua și iaurtul. Ele constituie aproximativ jumătate din totalul vânzărilor cantitative la nivelul segmentului. Prin esența misiunii noastre globale Act for Food, prioritizăm producătorii locali, în special pentru categoria fresh și ultra-fresh. Ca atare, pentru mărcile proprii din categoria lactate, lucrăm cu furnizori români pentru brandurile Carrefour Simpl, Carrefour Classic și Drag de România, pentru a asigura cea mai bună calitate, un lanț de aprovizionare rapid, o agricultură locală sustenabilă și, nu în ultimul rând, pentru protejarea puterii de cumpărare a consumatorilor.

Și-au făcut loc mai mult în coș produsele marcă proprie, în acest context? Ce pondere au produsele marcă privată în total business?

Mircea Moga, Mega Image: În viitor, mizăm pe redefinirea conceptului de proximitate
Mircea Moga, Mega Image: În viitor, mizăm pe redefinirea conceptului de proximitate
În ultimii 25 de ani, piața de retail și FMCG a trecut printr-o transformare continuă, iar Mega Image a avut o contribuție semnificativă la...
Roxana Manolescu, Caroli Foods Group: Investițiile, esențiale în perioade de criză
Roxana Manolescu, Caroli Foods Group: Investițiile, esențiale în perioade de criză
Pe o piață marcată de impredictibilitate, Caroli Foods Group, companie cu venituri anuale brute de peste o sută de milioane de euro, a mizat anul...

Dintre toate produsele pe bază de lapte din portofoliul Carrefour, constatăm un interes crescut din partea clienților pentru articolele marcă proprie. Ponderea mărcilor proprii depășește pragul de două cifre ca importanță, raportat la totalul categoriei. Într-o perioadă sensibilă din punct de vedere economic, obiectivul nostru este să menținem gradul de atractivitate al produselor marcă proprie prin conservarea celui mai mare avantaj pe care acestea îl oferă – raportul bun calitate–preț. Diversificarea ofertei de produse este, de asemenea, un pilon în care investim constant. Această categorie a fost cea mai dezvoltată ca portofoliu în ultimii ani, cu peste 30 de articole dezvoltate local, precum lapte proaspăt, lapte UHT, cașcaval, telemea și iaurturi de băut. Un exemplu potrivit în acest sens este brandul Carrefour Classic. În 2021 au fost lansate patru noi produse sub această marcă, atât în categoria de lapte proaspăt, cât și UHT. În 2019, în categoria de lapte BIO au fost lansate trei noi produse Carrefour Clasic. Toate sunt dezvoltate în parteneriat cu furnizori români.

Dacă ne raportăm la furnizori, cum se prezintă situația la capitolul lansări? Care sunt cele mai dinamice categorii, din punctul acesta de vedere?

Consumatorul român a pornit într-o călătorie de explorare a noi gusturi și texturi, ieșind din paradigma convențională. Este din ce în ce mai atras de tot ce apare nou la raft și deschis să ofere o șansă brandurilor sau sortimentelor neîncercate anterior. Am remarcat o dinamică aparte pentru produsele pe bază de plante și cele cu un conținut ridicat de proteină. În ultimul an, băuturile plant based, alternativele laptelui, au avut o creștere de două cifre, atât în volum, cât și în valoare. Cea mai mare pondere din aceste vânzări provine de la formatul de magazin mare, hipermarket, care beneficiază de o zonă de prezentare extinsă a portofoliului de produse vegane. Nici criteriul funcționalității nu este exclus de pe harta mentală a consumatorului, care preferă să cumpere produse gata de consumat după scoaterea din ambalaj, cum este și cazul categoriilor de produse feliate și porționate (spre exemplu: cașcaval, brânzeturi), din rațiuni ce țin de timp și confort.

Care este subcategoria unde inovația cântărește cel mai mult în decizia de cumpărare și cât de important este acest atribut în contextul actual?

În esență, ne identificăm drept un jucător care propune constant inovații pe piața românească de retail și avem încredere pe deplin în factorul inovație pe toate palierele. Când vine vorba de produse, cel mai mult ne bazăm pe puterea deciziilor data driven; acolo ne găsim sursa de inspirație pentru a identifica și răspunde în mod coerent în fața unei noi provocări. Ca urmare a valorificării datelor obținute din studii de piață și analize interne, a luat naștere și cel mai nou program din portofoliul nostru de produse dezvoltate local în parteneriat cu artizani români, Poftim Brânza Românească, prin care venim cu o serie de produse noi pe piață, în timp ce susținem producătorii locali. Această inițiativă aduce în prim-plan o selecție de sortimente de brânzeturi românești artizanale unice, maturate, fermentate și cu mucegai, toate create de fermieri români după rețete tradiționale sau adaptate cu ajutorul ingredientelor 100% românești. Dincolo de beneficiile pentru clienți, inițiativa reprezintă un sprijin real și pentru producătorii români de brânză de specialitate, deoarece suntem conștienți că fermierii mici și mijlocii se confruntă cu multe provocări.

Ce așteptări aveți pentru întreg anul 2023 în categorie? Putem vorbi despre un an pe plus?

Remarcăm un trend de ușoară scădere a consumului, cu precădere în termeni de volum, pe fondul contextului economic sensibil pe care îl traversăm. Nu anticipăm modificări majore în comportamentul consumatorului până la finalul acestui an, inclusiv față de categoria produselor lactate, motiv pentru care obiectivul nostru principal rămâne acela de a ne adapta oferta de produse la nevoile specifice pieței, astfel încât să asigurăm în continuare o gamă de produse calitative la prețuri competitive.

Cum încercați să susțineți vânzările în categorie și ce rol joacă produsele locale în ecuația de creștere?

Una dintre zonele în care investim resurse generoase este amprenta locală, tradusă în termeni strategici prin planul nostru de localizare. Personalizarea ofertei de produse, precum și a experiențelor, ne permite să stabilim conexiuni autentice cu clienții. Am observat o cerere tot mai mare pentru mărcile proprii, care îmbină localul cu garanția calității unor produse accesibile pentru orice buzunar. În ultimii trei ani, clienții s-au bucurat de o ofertă și mai diversificată prin introducerea unor branduri noi, românești. Printre acestea putem enumera: Artesana, Colectar, dar și branduri locale și ultralocale precum Alint (Întorsura Buzăului), Friss (Harghita), Mica Jersey (Flămânzi), lapte și brânzeturi de Liești (Galați). Pe lângă acestea, putem menționa și noile lansări de produse ale brandurilor deja cunoscute: Napolact, Covalact și Olympus. Carrefour susține producătorii locali prin acțiuni concrete: sprijin logistic, expertiză tehnică și tehnologică, spații de vânzare generoase în magazine și vizibilitate sporită. Anual, dezvoltăm proiecte de extindere a amprentei locale, dedicate unei sortimentații bogate de produse alimentare, precum Grădina Noastră (fructe și legume), Creștem România Bio (produse bio), Deschidem Vinul Românesc (vinuri) sau, cel mai recent lansat program din portofoliul nostru și amintit mai devreme, Poftim Brânza Românească.

Lactatele, o categorie esențială în orice magazin alimentar, dar extrem de sensibilă
Lactatele, o categorie esențială în orice magazin alimentar, dar extrem de sensibilă
Creșterea prețului de achiziție al laptelui a determinat modificări substanțiale în performanța produselor lactate și a brânzeturilor în...
Grigore Horoi, Grupul Agricola: În contextul dat, nu va mai fi fezabilă o creștere a businessului de peste 10%
Grigore Horoi, Grupul Agricola: În contextul dat, nu va mai fi fezabilă o creștere a businessului de peste 10%
După ce în 2022 Grupul Agricola a atins borna de un miliard de lei cifră de afaceri, miza pentru 2023 este continuarea trendului ascendent....
Daniela Jordanovski, dm România: Am învățat că se poate și fără promoții excesive, având doar o strategie de pricing fixă
Daniela Jordanovski, dm România: Am învățat că se poate și fără promoții excesive, având doar o strategie de pricing fixă
După o creștere de peste 31% a cifrei de afaceri în 2022, dm drogerie markt vizează un ritm cel puțin asemănător în 2023, iar rezultatele din...
Ascensiunea produselor BIO și importanța mărcilor private
Ascensiunea produselor BIO și importanța mărcilor private
O categorie dinamică, care a bifat creșteri double digit în valoare în ultimul an, piața produselor BIO se bucură de popularitate în rândul...