FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > Tranzacție: Doi investitori români au preluat fabrica de zahăr Tereos din Luduș

Tranzacție: Doi investitori români au preluat fabrica de zahăr Tereos din Luduș

fabrica de zahar tereos tranzactie

Producătorul francez Tereos a anunțat că fabrica de zahăr Tereos din Luduș a fost achiziționată de doi investitori români. Anunțul vine la câteva luni după ce reprezentanții companiei declaraseră că au ajuns la un acord cu fermierii români pentru preluarea unității de producție, ce urma să fie închisă complet la începutul acestui an.

Fabrica de zahăr Tereos din Luduș a fost cumpărată de Mihaela Neagu și Mihail-Daniel Matache, investitori din sectorul agroalimentar și FMCG. Cei doi plănuiesc relansarea producției de zahăr în acest an. Tranzacția ar urma să fie finalizată la finalul săptămânii viitoare.

„Este un proiect îndrăzneț pe care ni-l asumăm cu scopul de a relansa producția de zahăr din țară în acest an. În 2021, zahărul din sfeclă cultivată în România a asigurat aproximativ 25% din necesarul de consum intern. Vom începe negocierile cu fermierii în următoarele zile, deoarece în această perioadă urmează să fie contractată sfecla de zahăr pentru campania de toamnă 2023. Vrem să-i asigurăm pe cei aproximativ 300 de cultivatori din regiune că suntem deschiși colaborării și pe cei peste 150 de angajați că își vor păstra locurile de muncă”, a declarat Mihaela Neagu.

„Suntem foarte încântați că am semnat cu acești doi investitori. Această continuare a activității ne permite să asigurăm locuri de muncă și să menținem afacerea cu zahăr din regiunea Luduș. Această vânzare ne permite, desigur, să aderăm la planul nostru strategic pentru 2021”, a declarat Gérard Clay, Președintele Consiliului de Administrație.

Tereos încearcă de mai bine de un an să vândă operațiunile din România, după ce a decis închiderea fabricii în 2021 pentru a se concentra pe activitățile din Europa și Brazilia. În octombrie 2022 anunțase că a ajuns la un acord “de principiu” cu un grup de fermieri români. La finalul lunii noiembrie 2021, datoriile Tereos se ridicau la 2,63 miliarde de euro. 

La începutul anului 2022, producătorul Tereos ajunsese la o înțelegere cu cooperativa agricolă Axereal pentru a vinde participația în afacerea de malț și se consulta încă de atunci cu sindicatele din România asupra unui plan privind închiderea fabricii din Luduș. Totodată, una dintre companiile interesate de cumpărarea fabricii înainte ca discuțiile să eșueze a fost grupul românesc Scandia Food, care caută în mod activ oportunități de achiziții pentru a-și consolida afacerile.

Fabrica din Luduș, una dintre ultimele două fabrici de prelucrare a zahărului rămase în România, avea o capacitate de 60.000 de tone de zahăr, dar a redus puternic volumele în ultimii ani, potrivit purtătorului de cuvânt al producătorului francez Tereos. Închiderea sa definitivă fusese planificată pentru începutul anului 2023. În unitatea de producție de la Luduș lucrau 153 de angajați la finalul lui septembrie 2021. La nivel de grup, Tereos numără 15.000 de angajați.

 

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content