FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > Retailul internațional, creștere de 6,3% în primele două luni ale anului

Retailul internațional, creștere de 6,3% în primele două luni ale anului

retailzoom

În primele două luni ale acestui an, retailul modern internațional a atins o creștere de 6,3% față de aceeași perioadă din 2020, perioadă aflată în afara pandemiei.

Datele analizate de RetailZoom în cel de-al 14-lea Jurnal de Vânzări arată că avansul înregistrat este sub nivelul celui raportat în primele opt săptămâni ale anului trecut raport la perioada similară din 2019, când retailul modern internațional înregistra o creștere de 17,2%. Însă demarajul mai lent este pus pe seama incertitudinii aduse de pandemie, atât din punct de vedere sanitar, cât și financiar.

În urma monitorizării a 90% din numărul total de magazine din comerțul modern aflat sub brand internațional, datele RetailZoom indică faptul că, în universul matur de magazine (like-for-like) lunile ianuarie și februarie au adus stagnare: +0,1% vs 2020 (față de 11% în 2020 vs 2019).

„Ariile de creștere la nivel național se consolidează în zonele rurale și de urban mic (localități sub 50.000 de locuitori), atât în termen de expansiune, cât și din punct de vedere al potențialului de creștere organică pe categorii neexplorate până acum în acest segment al pieței”, susține Bogdana Gheorghe, General Manager RetailZoom. 

Concret, luând în calcul evoluția vânzărilor în valoare pentru primele două luni ale acestui an față de intervalul ianuarie – februarie 2020, a fost înregistrată o creștere medie de 14,1%, pentru rural și urban mic, cu un aport mai mare din categoria produsele pentru curățenie (+16,8%), urmate de cele alimentare (+14,2) și cele pentru îngrijire (+11,5). La polul opus, în cazul Bucureștiului, vânzările produselor de îngrijire au înregistrat o scădere de 8,6%, în timp ce în cazul celor pentru curățenie, declinul a fost de 2,4%.

Însă, la nivel general, dinamica sectorului de produse pentru casă o depășește pe cea a sectorului alimentar (+6,6% vs 6%), atât la nivel total piață, cât și pentru același univers de magazine, neluând în calcul vânzările de țigări și tutun (+9,9).

În ceea ce privește dinamica pe sectoare, mâncarea pentru animale (+21,7%), băuturile alcoolice (+17,5%) și mâncarea semi și gata preparată (+13,1%) au fost cele mai dinamice grupe de produse. Mâncarea pentru animale, băuturile alcoolice și mâncarea semi/gata preparată aduc o contribuie de 27% la creșterea totală a vânzărilor monitorizate. La polul opus se află produsele de înfrumusețare care au înregistrat o scădere în 5,1% în perioada analizată.

București, zona cu cele mai mari prețuri la nivel național

Când vine vorba despre prețuri, analiza RetailZoom arată că prețul pentru un produs din categoriile de bază (alimentare și nealimentare) este în medie cu 21% mai mare în București față de restul țării, iar în rural este la paritate cu prețurile din mediul urban. Totodată, importanța promoțiilor este crescută pentru toate zonele țării, mai puțin pentru București. Ponderea cea mai mare a promoțiilor se regăsește în comunitățile urbane mici și în rural.

Majoritatea categoriilor analizate de RetailZoom au înregistrat vânzări determinate de acțiuni promoționale în pondere de cel puțin 10%. Între categoriile cu ponderi mari ale vânzărilor promoționale, adică minim 30%, se află produsele pentru machiaj, balsamul, carnea, dezinfectantul de mâini.

„În ceea ce privește analiza promo, doar cinci din top 20 categorii cu cele mai mari ponderi promo sunt categorii alimentare. Șase categorii dintre cele ce dețin cele mai mari ponderi promo scad însă în vânzări vs 2019”, explică Bogdana Gheorghe.

Creșterile de preț din lunile ianuarie – februarie 2021 au fost în general de 5,3%, cu 1,4% sub nivelul înregistrat în 2020 față de 2019. Cea mai mare contribuție a venit din sectorul alimentar (+5,7%), în timp ce prețurile produselor pentru casă au crescut cu 4,3%, iar cele pentru îngrijire personală cu 0,7%.

*Toate informațiile se referă la indexul de date scanate al RetailZoom compus din peste 3.350 de magazine din comerțul modern internațional (Carrefour Hypermarket, Market, Cora, Metro, dm, Inmedio, Mega Image, Shop&Go, Metro, Penny, Profi, Xpress), iar întregul raport se referă la evoluția vânzărilor valorice din 2021 - perioada 4 ianuarie – 28 februarie față de aceeași perioadă a anului 2020 (6 ianuarie – 1 martie 2020).

 

 

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content