Detaliile din spatele planului major de transformare a Carrefour

Alexandre Bompard, CEO-ul grupului francez Carrefour, a anunțat detaliile planului de transformare a companiei pentru următorii cinci ani, intitulat generic „Carrefour 2022”, pe lista regăsindu-se eficientizarea operațiunilor de la sediul central, majorarea veniturilor obținute din zona de online și dezvoltarea de noi parteneriate în Europa și Asia. Detaliile din spatele planului major de transformare a Carrefour

”Am planuri mari pentru Carrefour: să devină liderul mondial în retailul alimentar oferindu-le clienților noștri zi de zi și în fiecare locație produse de calitate și la un preț rezonabil. Pentru a atinge acest obiectiv, trebuie să ne reconstruim modelul de business, să simplificăm organizația și să încheiem noi parteneriate, să investim în formatele de magazine, să ameliorăm eficiența operațională, să construim un model omnichannel performant, și nu în ultimul rând, să dezvoltăm portofoliul de produse proaspete și bio, în principal sub brandul Carrefour.

Planul de transformare a retailerului francez este construit în jurul a patru piloni.

1. Simplificarea organizației

Primul pilon vizează „simplificarea organizației” prin „reducerea complexității” în cazul mai multor sedii centrale ale companiei la nivel mondial. Spre exemplu, sediul Carrefour din Boulogne, Franța, va fi închis, iar proiectul de a construi un nou sediu de 30.000 de metri pătrați în Essonne va fi abandonat, scrie LSA Conso. Această strategie va avea impact și asupra personalului, Carrefour având în plan să renunțe la 2.400 de angajați pe piața din Franța, ceea ce reprezintă circa un sfert din numărul angajaților pe care retailerul îi are în țara mamă. Potrivit Carrefour, acest plan este ”strict bazat pe voluntariat”.

Totodată, Carrefour a anunțat că intenționează să aibă o „politică mai deschisă” față de partenerii externi, în acest sens făcând public un parteneriat strategic alături de chinezii de la Tencent. În plus, Tencent și Tonghui vor deveni acționari importanți în cadrul Carrefour China. De asemenea, retailerul are în plan să încheie mai multe parteneriate pentru a profita de inovații și best practices din experiența unor startup-uri inovatoare și de puterea liderilor din anumite sectoare” acest lucru venind și în imaginea acordului semnat cu Fnac Darty pe zona de electro, dar și parteneriatul cu Showroomprivé pentru vânzările private online.

2. Productivitate și competitivitate

Al doilea aspect invocat de CEO-ul grupului Carrefour este legat de atingerea unor obiective ce țin de productivitate și competitivitate. Retailerul urmărește implementarea unui plan prin care vrea să economisească 2 miliarde de euro până în 2020. Cum ar trebui să realizeze acest lucru? Prin reducerea sortimentației cu peste 10%, dar și prin negocieri, profitând de prezența grupului în 30 de țări la nivel mondial. De asemenea, retailerul intenționează să-și raționalizeze achizițiile non-piață prin gestionarea strictă a cheltuielilor și specificațiilor, dar și o renegociere sistematică a contractelor istorice de către echipe dedicate la nivel de grup.

Tot la capitolul eficientizare intră și gestionarea celor 273 de magazine Dia, pe care Carrefour intenționează în prima fază să le vândă, însă în cazul în care nu va fi găsit niciun cumpărător, magazinele vor fi închise.

Nu în ultimul rând, francezii au în plan investiții mai eficiente și mai bine direcționate. Astfel, începând cu 2018, Carrefour intenționează să investească 2 miliarde de euro pe an pentru a menține activele grupului și pentru a-și implementa ambițiile de transformare. Mai exact, retailerul intenționează să-și sporească semnificativ investițiile în zona de digital și să majoreze investițiile în furnizarea de canale orientate spre crearea unei aprovizionări omnichannel prin automatizarea platformelor de colectare a comenzilor.

3. Crearea unui univers omnichannel de referință

Pentru acest pilon strategic, francezii au în plan investiții în eficientizarea și atractivitatea canalului de hypermarketuri pe piața din Franța. Pentru a îmbunătăți eficiența acestui format Carrefour va adapta suprafețele de vânzare în funcție de potențialul zonelor. În plus, în plan apar și posibile parteneriate pentru a-și îmbunătăți sortimentația pe zona de non-food.

Pentru viitor,  francezii se vor baza pe supermarketuri și pe formatele de proximitate, acestea reprezentând motoarele de creștere a businessului. Astfel, Carrefour va deschide cel puțin 2.000 de magazine în următorii cinci ani și va investi în mod semnificativ în extindere în marile orașe europene. "Fiecare dintre aceste formate va participa activ la desfășurarea universului omnichannel al grupului, fiind un centru de pregătire sau livrare, un punct de retragere sau returnare pentru clienți", a precizat Bompard.

Grupul dorește, de asemenea, să accelereze dezvoltarea formatului cash & carry. Astfel, Carrefour va deschide 20 de Atacadão pe an în Brazilia începând din 2018, inclusiv 5 conversii din hypermarketuri anul acesta. În Argentina, vor fi investiți în marca Maxi, anul acesta 16 hypermarketuri urmând să fie remodelate sub acest brand. În plus, va continua declinarea acestor formate în Europa.

O investiție semnificativă, de 2,8 miliarde de dolari, va fi realizată de asemenea în dezvoltarea operațiunilor digitale și omnichannel ale companiei. Obiectivul? Vânzări de 5 miliarde de dolari din magazinele online, până în 2022. De altfel, ambiția francezilor este de a transforma Carrefour într-un jucător-cheie în comerțul online cu alimente, cu venituri de 5 miliarde de euro pentru grup și o cotă de piață alimentară de peste 20% în Franța până în 2022 .

4. Regândirea sortimentației

Ultimul pilon, dar nu cel din urmă vizează, sortimentația. Pe piața din Franța, Carrefour și-a setat o tință ambițioasă pentru produsele proaspete tradiționale, respectiv o creștere a cifrei de afaceri pe aceste segment de trei ori mai mare față de cea a tuturor celorlalte categorii și 1 milion de consumatori până în 2022. Pentru a atinge acest obiectiv, Alexandre Bompard a vorbit despre lansarea unui plan de agroecologie în 2018, valorificarea producțiilor locale, precum și dublarea numărului de angajați instruiți în produse proaspete.

Mai mult, "Carrefour se poziționează ca lider în democratizarea alimentelor ecologice și dorește să treacă de la o cifră de afaceri de 1,3 miliarde de euro la 5 miliarde de euro până în 2022". În acest scop, Carrefour va generaliza zone dedicate alimentelor ecologice în magazinele franceze și își va extinde gama ecologică. Grupul își consolidează oferta ecologică online prin accelerarea dezvoltării brandului său specializat Greenweez.

Nu în ultimul rând, produsele marca proprie Carrefour vor juca un rol cheie în atingerea obiectivelor setate pe această direcție, în special printr-o gamă mai largă și o atractivitate mai mare a prețurilor.  "Aceasta este una dintre prioritățile strategiei companiei, care justifică dublarea inițiativelor de creare a unor mărci originale și foarte calitative. Carrefour face astfel o schimbare profundă, lansând o nouă politică de calitate care implică în special masificarea controalelor și eliminarea rapidă a tuturor substanțelor controversate ". Potrivit estimărilor, până în 2022, Carrefour ar trebui să realizeze o treime din vânzări prin produsele marcă proprie.

Carrefour România a încheiat anul 2017 cu o cifră de afaceri de 2,01 miliarde de euro, în creștere cu 7,7% față de 2016, potrivit raportului financiar publicat de companie. Aceasta este a doua cea mai mare creștere la nivel de grup, după performanța obținută de francezi în Argentina, unde retailerul a înregistrat un plus de 17,6% al vânzărilor like for like comparativ cu 2016. În prezent, Carrefour deține în România 317 magazine dintre care 33 hypermarketuri Carrefour, 231 supermarketuri (212 magazine Market si 19 magazine Express Orange), 42 magazine de proximitate Express, 10 magazine de proximitate Contact, un magazin de comerț online: www.carrefour-online.ro.

România rămâne în topul celor mai performante țări pentru Carrefour în S1
România rămâne în topul celor mai performante țări pentru Carrefour în S1
Retailerul francez Carrefour a încheiat primele șase luni ale acestui an cu o cifră de afaceri de 1,32 de miliarde euro, în creștere cu 11,3%...
România, lider de vânzări la nivel european pentru Carrefour
România, lider de vânzări la nivel european pentru Carrefour
Grupul francez Carrefour anunță o performanță financiară solidă pentru primele trei luni din acest an, înregistrând o creștere a...