FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > 2023, anul restructurării operațiunilor și securizării liniilor de business

2023, anul restructurării operațiunilor și securizării liniilor de business

business companii restructurare

Șase din zece manageri privesc cu îngrijorare perspectivele acestui an, urmare a efectelor inflației, scăderii apetitului investițional și accentuării blocajului financiar. Unii spun că economia va îngheța în 2023, în timp ce alții afirmă că afacerile vor evolua pe o gheață extrem de subțire, la limita supraviețuirii. Riscul de insolvență va crește pe măsură ce consumul, principalul motor al economiei, va continua să fie afectat de scăderea puterii de cumpărare și de limitarea accesului la creditare.

Potrivit celei de-a IX-a ediții a Barometrului Sierra Quadrant privind starea business-ului românesc, 63% dintre cei chestionați (manageri, oameni de afaceri și angajați cu funcții de răspundere în companii) au așteptări destul de pesimiste privind evoluția economiei în acest an. Numai 11% văd cu optimism 2023, în timp ce restul au evitat să se pronunțe, considerând că există încă destul de multe necunoscute în privința perspectivelor economice.

Dacă în precedentul barometru, realizat în 2021 în aceeași perioadă, principala provocare o reprezenta inflația, remarcată de 82% dintre cei chestionați, în prezent principalul risc identificat în 2023 este reprezentat de scăderea afacerilor, menționat de 71% dintre respondenți.

Inflația a trecut pe locul doi în topul temerilor investitorilor (67%), urmare a așteptărilor privind temperarea iureșului scumpirilor, pe fondul înghețării, practic, a prețurilor din zona de energie. Potrivit rezultatelor sondajului, dincolo de scăderea afacerilor și inflație, executivii s-au declarat îngrijorați, în ordinea opțiunilor, de accentuarea blocajului financiar (31%) și de creșterea costurilor de finanțare - scumpirea și limitarea accesului la credite (18%). În top mai apar posibila apreciere a monedei europene, menționată de 22% dintre respondenți, și criza forței de muncă (16%).

„Inflația a erodat puternic economia, iar efectele sale de runda a doua le vom vedea în 2023, an în care dinamica businessului ar putea intra pe o tendință negativă, mai ales ca urmare a erodării puternice a încrederii investitorilor în economie. După doi ani de pandemie și un an cu inflație puternică, 2023 va fi anul în care vom deconta toate dezechilibrele economice adunate în această perioadă. Restructurarea businessului va reveni în prim-plan, optimizarea fluxurilor de producție și vânzări în ton cu evoluția cererii urmând să fie caracteristica generală a unei economii aflată în pragul înghețului financiar”, susține Ovidiu Neacșu, partener coordonator Sierra Quadrant.

Restructurarea afacerilor, în prim-plan

Potrivit rezultatelor barometrului Sierra Quadrant, investitorii vor miza, în 2023, pe restructurarea operațiunilor, urmare a erodării puternice a consumului și accentuării fenomenului de dezintermediere. 59% dintre respondenți cred că aceasta va fi miza acestui an, după un an 2022 în care preocuparea mediului de business a vizat, în principal, stimularea consumului, după doi ani de pandemie.

„Din păcate, așteptările optimiste ale managerilor privind revenirea consumului după pandemie au fost estompate de efectele valului inflaționist care a spulberat puterea de cumpărare și care a făcut ca lanțurile economice să înregistreze perturbări semnificative, mai ales ca urmare a exploziei costurilor de producție, în principal din zona resurselor energetice (curent electric, gaze, carburanți)”, se precizează în concluziile barometrului.

Rezultatele cercetării arată că, în topul planurilor pentru 2023, restructurarea afacerilor este urmată de securizarea liniilor de business, menționată de 47% dintre respondenți.

„În 2023, oamenii de afaceri vor miza poate mai mult ca oricând pe securizarea liniilor de business, pe dezvoltarea unor parteneriate de afaceri cu firme solide, serioase, de încredere. În condițiile în care blocajul financiar va continua să fie la cote ridicate, iar costurile de finanțare vor crește, să dezvolți afaceri predictibile, cu parteneri de încredere, va fi fundamental pentru evoluția businessului într-un an dificil, cu o inflație semnificativă și cu o lipsa acută de predictibilitate”, afirmă Ovidiu Neacșu, Partener Coordonator Sierra Quadrant.

Faptul că economia își va desfășura activitatea cu frâna de mână trasă este confirmat și de faptul că numai 18% dintre managerii chestionați mizează pe noi investiții în 2023, marea majoritate așteptând să vadă cum va evolua cadrul macro-economic local și internațional, în contextul războiului din Ucraina.

Potrivit rezultatelor cercetării, dinamica businessului din 2023 va depinde, în mare măsură, de modul în care va funcționa creditul furnizor, principala modalitate de finanțare a afacerilor din România.

„Dacă firmele își vor face curaj să reia din nou, la volume semnificative, creditarea de acest tip, businessul românesc va reuși, în mare parte, să supraviețuiască unui an extrem de dificil în care efectele valului de recesiune care va mătura economiile occidentale va ajunge în cele din urmă și la noi”, afirmă experții de la Sierra Quadrant.

Investițiile, cuvântul cheie în 2023

Creșterea economică din 2022 este privită, de majoritatea investitorilor, ca fiind una înșelătoare, stimulată de inflație și prea puțin de dezvoltarea unor business-uri predictibile, de viitor. Potrivit acestora, efectele inflației s-ar putea să ne ofere și în noul an o perspectivă pozitivă, însă prea puțin asociată cu dinamica economiei reale.

Întrebați cum văd evoluția economiei în 2023, cei mai mulți dintre manageri (61%) văd o stagnare economică, 27% cred că vom avea recesiune, 11% văd o evoluție pozitivă, iar restul consideră că economia se va menține pe o traiectorie pozitivă. Dacă la precedentul barometru, 57% estimau o revenire solidă a economiei în primele șase luni ale acestui an, acum percepția s-a mutat spre finalul semestrului II, atunci când, pe fondul scăderii inflației, am putea asista la o repoziționare a economiei pe un trend pozitiv.

Care ar fi mizele economiei în perspectiva ieșirii din criză? 78% consideră că principalul factor îl reprezintă stăvilirea inflației, iar 53% văd în atragerea fondurilor din PNRR soluția menținerii economiei pe linia de plutire. O altă condiție esențială, vizată de investitori, este reprezentată de stabilitatea cadrului fiscal (menționată de 46%) și evoluția costurilor de finanțare (39%).

Stăvilirea inflației și accentul pe investiții ar putea salva un an economic 2023 plin de incertitudine. Pentru economia românească, una mică și fragilă din punct de vedere financiar, cele 12-15 miliarde de euro din PNRR ar putea fi gura de oxigen care să salveze businessul de o recesiune tehnică tot mai evidentă la orizont”, afirmă experții Sierra Quadrant.

De altfel, potrivit rezultatelor barometrului, 62% dintre investitori estimează că România va fi capabilă în 2023 să atragă banii din PNRR și numai 24% văd o continuare a lipsei de performanță în acest sector.

Încrederea, elementul cheie în business

Potrivit analiștilor, un alt factor determinant în evoluția economică din anul viitor îl reprezintă reclădirea încrederii în business, în parteneriatele de afaceri. Acest lucru va fi posibil numai în măsura în care oamenii de afaceri vor înțelege necesitatea adaptării businessurilor la realitățile economice, flexibilitatea ofertelor aflându-se în prim-plan.

În condițiile în care vom avea, din nou, peste 100.000-120.000 de firme în dificultate, optimizarea lanțurilor comerciale, adaptarea acestora la realitatea economică, va fi cheia de boltă a evoluției economice din 2023. Asta mai cu seamă că provocările vor fi multiple, de la efectele costurilor cu energia, la problemele de distribuție.

„Trebuie să construim din nou afaceri bazate pe încredere, parteneriate predictibile, planuri de afaceri pe termen mediu și lung. Altfel, dacă vom încerca cu toții să facem afaceri de pe o zi pe alta, șansele de blocaj economic și financiar se vor accentua mai cu seamă că inflația va continua să fie ridicată, iar cursul euro s-ar putea să iasă din zona pozitivă în care se află în acest sfârșit de an”, afirmă Ovidiu Neacșu.

2023 ar putea fi un an bun pentru economie, un an care să pună bazele unei reveniri economice solide în 2024, arată concluziile barometrului Sierra Quadrant. Condițiile ca această previziune să se îndeplinească țin de stăvilirea inflației, de atragerea fondurilor UE, de menținerea unui cadru fiscal predictibil și, mai ales, de revenirea încrederii în economie.

Metodologie: Barometrul Sierra Quadrant privind starea economiei, ediția a IX-a, a fost efectuat de compania de consultanță Frames și Sierra Quadrant în perioada 8-14 decembrie 2022, prin chestionare online, telefonic și email, pe un eșantion reprezentativ de 310 de firme din diverse domenii de activitate, de la comerț, la servicii financiare, agricultură, energie, confecții, IT etc. La barometru au răspuns, în total, 1123 de persoane. Profilul respondenților a fost reprezentat de antreprenori, manageri de companii, middle si top management, cu studii superioare, 53% bărbați și 47% femei, cu o vârstă medie de 48 de ani.

În cei peste 24 de ani de activitate, Sierra Quadrant a devenit una dintre cele mai importante companii de profil din România, fiind specializată în lucrări de administrare și lichidare complexe, cu un ridicat grad de dificultate, caracterizate prin patrimoniu mare și diversificat, prin multitudinea problemelor legale care trebuie soluționate, concomitent cu procedura de insolvență: bilanț de mediu, substanțe periculoase în proprietate, servituți neclare și litigii legate de patrimoniu, etc.

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content