Sarbatorile in magazin | Progresiv

Indiferent cat de grele ar fi vremurile, perioada sarbatorilor de iarna are darul de a stimula puternic apetitul pentru cumparaturi si de a inveseli atmosfera zilelor friguroase. Iata cateva sfaturi pentru a transforma aceasta stare de spirit a consumatorilor intr-un varf de vanzari in magazinul dumneavoastra. Sarbatorile in magazin

Producatorii si distribuitorii se pregatesc intotdeauna cu oferte speciale si promotii, clientii magazinului sunt orientati pe achizitiile de sezon, astfel incat magazinul trebuie sa puna la dispozitia tuturor spatiul de vanzare in conditii cat mai adecvate acestei situatii de vanzare. De la resursele umane alocate, pana la asigurarea stocurilor, planificarea activitatilor de marketing, decorul, ambianta si programul magazinului, toate trebuie sa fie adaptate contextului atat de special al acestei perioade din an.

Mai mult decat in oricare alta perioada a anului, resursele umane reprezinta un element-cheie al bunei desfasurari a campaniei de sarbatori in magazin. Fiindca este o perioada intensa din toate punctele de vedere, trebuie sa va asigurati ca va puteti baza pe forta umana de care aveti nevoie pentru ca totul sa se desfasoare ca in „Atelierele lui Mos Craciun”. Este necesar un plus de atentie si rezistenta din partea tuturor; de la aprovizionare, pana la redecorarea permanenta a spatiului de vanzare si modul in care interfereaza cu clientii magazinului, tot personalul trebuie sa intre in atmosfera lunii decembrie.

Poate ca veti considera util pentru vanzarile magazinului sa va modificati tinuta, uniforma, abordarea. Intr-un scenariu adaptat sarbatorilor, angajatii pot purta accesorii de spiridus, Mos Craciun sau reni, pot prelua responsabilitati pentru promovarea anumitor oferte speciale sau se pot gasi in situatia de a colabora in fiecare zi cu echipe de promoteri sau cu animatori care reprezinta fie promotia vreunui producator / distribuitor, fie propria promovare pe care magazinul o organizeaza in aceasta perioada. Practic, motivele care sa modifice rutina asternuta peste an in procesul de vanzare sunt nelimitate, asa ca este bine sa stiti ca angajatii magazinului, indiferent de fisa de post, sunt disponibili si pregatiti sa preia un program mai incarcat sau chiar mai putin obisnuit.

Atentie mare la stocuri!

Stocurile pe care le asigurati pentru luna decembrie si pentru inceputul anului urmator sunt un alt subiect pe care este nevoie sa va concentrati cu mare atentie. Cu siguranta ati inceput inca din lunile precedente sa ganditi sortimentatia care sa va asigure vanzari bune in perioada sarbatorilor, dar care sa va si diferentieze, pe cat posibil, de concurenta. Produsele obligatorii ale sezonului nu au voie sa va lipseasca din rafturi, dar si produsele speciale trebuie sa va preocupe in aceeasi masura. Buna cunoastere a clientelei si a obiceiurilor de consum ale clientilor sunt intotdeauna cea mai buna sursa de inspiratie.

Stocurile de marfa pe care le pregatiti pentru aceasta perioada trebuie sa aiba in vedere doua aspecte principale: pe de o parte, este obligatoriu sa aveti in magazin produsele specifice sezonului, pe de alta parte, trebuie sa va ganditi si la produsele uzuale si sa apreciati cu precautie si pricepere necesarul de aprovizionare, avand in vedere inclusiv surprizele mai putin placute pe care vi le poate face starea vremii. Libertatea de miscare, respectiv de aprovizionare, are un grad mare de imprevizibil in sezonul rece, si cu atat mai mult in perioada sarbatorilor. Fiecare an care a trecut i-a invatat ceva important in materie de aprovizionare si pe distribuitori si pe retaileri, chiar si pe consumatori.

Un alt indiciu important pentru stocurile pe care le pregatiti de sarbatori sunt tendintele, iar receptivitatea mare pe care o aratati fata de ele se va dovedi un avantaj competitiv. Chiar daca nu obisnuiati in anii anteriori, merita sa va ganditi sa comercializati in aceasta perioada accesorii pentru brad, decoratiuni, coronite sau crengute proaspete de brad, recomandari de cadouri organizate in variante diverse si pe grade diferite de pret (seturi, pungute, cutiute sau cosuri cu cadouri), felicitari sau chiar pachete complete pentru decorarea bradului sau a mesei de Craciun sau Revelion. Desi in ultimul an criza banilor a luat-o inaintea crizei de timp, clientii vor aprecia ca pot gasi intr-un singur loc, intr-un singur pachet, o singura solutie pentru o ocazie atat de speciala si vor fi placut surprinsi de produse carora nu le pot rezista.

Produsele de sezon au prioritate in promovare

In stransa legatura cu prefigurarea si asigurarea stocurilor de marfa este planificarea actiunilor speciale de promovare a produselor de sezon. O parte dintre ofertele speciale vor veni din partea celor cu care colaborati (furnizorii), dar pentru clientii magazinului este foarte important sa gaseasca in magazinul pe care l-au frecventat tot anul sau ani de-a randul promotii sau oferte care sa vina in intampinarea asteptarilor lor. Primul pas in acest sens il reprezinta decorarea spatiului. Nu e necesar sa faceti mari schimbari sau sa alocati resurse financiare majore, care sa va dezechilibreze economic; este suficient sa instalati discret, dar relevant, acea atmosfera minunata a sarbatorilor, care are darul de a relaxa tensiunea de peste an si de a induce in sufletul consumatorilor bucuria Craciunului sau a Anului Nou.

Mireasma de brad si de scortisoara, luminile si decoratiunile Craciunului, mesajele si urarile de „Sarbatori Fericite” sunt detalii necesare si suficiente pentru ca oamenii sa se simta atrasi sa va treaca pragul. Daca va puteti ingadui sa organizati actiuni caritabile sau interactive de promovare si vanzare, acum este cel mai potrivit moment. Putini consumatori scapa neprinsi de spiritul sarbatorilor si cei mai multi au asteptari speciale in aceasta perioada privind ofertele speciale. Daca puteti sa demarati si organizati promotii, vanzarile va vor rasplati. De la formulele clasice 2 la pret de 1, 2+1 gratis, al doilea produs 50% redus, 3 sau 5 produse cu castig ad-hoc garantat si premiu cel mare la tombola, samplinguri, degustari sau produse conexe combinate in achizitie, pana la promotii mai putin obisnuite, precum livrarea cumparaturilor in suma de „x” la domiciliu, comanda de acasa, reduceri surpriza pentru cumparatorul cu bonul „z”, puteti incerca nenumarate abordari.

Orarul magazinului, adaptat fluxului de clienti

La granita dintre promotii si cerinta sezonului se afla un alt capitol extrem de important pentru perioada sarbatorilor: programul magazinului. Acum e timpul potrivit sa va autodepasiti si sa iesiti din tipare. Chiar daca presupune un efort considerabil, merita sa tineti magazinul deschis cat mai mult, eventual, cat mai aproape de formula non-stop. Viata oamenilor s-a schimbat mult, regula principala fiind aceea ca nu mai exista reguli. Sarbatorile nu mai reprezinta de mult zile in care toata lumea statea acasa, cu pregatirile facute inainte cu o saptamana si fara sa mai aiba nevoie de nimic. Rigorile sarbatorilor s-au diluat, obiceiul de a le petrece pe strada, la prieteni sau in oras s-a extins, oamenii s-au obisnuit sa gaseasca orice, la orice ora din zi si din noapte. Iar aceste manifestari nu sunt unele sporadice, ci atitudini cat se poate de uzuale. De aceea, merita sa va inarmati cu un plus de rezistenta fizica si logistica pentru a fi disponibili in fata unei oportunitati de consum considerabile.

Oricat de mult va solicita acest sezon si, in special, perioada sarbatorilor, nu aveti voie sub nicio forma sa faceti rabat la calitatea numarul unu a oricarui spatiu de vanzare: curatenia! Foarte probabil, vremea va complica activitatea de mentinere a curateniei in magazin; zapada si zloata reprezinta teoretic motive permanente de sporire a atentiei fata de felul in care arata trotuarul din fata magazinului, intrarea magazin si interiorul acestuia. Tot de acest aspect tine si modul in care reusiti sa organizati aprovizionarea, aranjarea rafturilor si eventualele evenimente pe care le gazduieste magazinul dumneavoastra. Indiferent ce aspect al activitatii comerciale se deruleaza in magazin, acesta trebuie sa ramana impecabil.

La nota buna pe care o primeste magazinul cand vorbim despre curatenie contribuie deopotriva aspectul vanzatorilor, integritatea produselor si mirosul care ii intampina pe clienti cand intra de la aerul curat de afara. Pe scurt, curatenia inseamna atentia pentru detalii, pentru cele mai mici amanunte! Pana la acuratete. Si, in fond, tot despre aceasta atentie vorbim cand ne referim la sarbatorile de iarna. Sunt evenimentele fata de care, probabil, toata lumea isi mobilizeaza cea mai mare parte a interesului. Sarbatori cu vanzari bune si clienti multumiti.
Sarbatori fericite!

Alin Serban Wolt Romania
Alin Șerban, Wolt: Prima lună în România ne-a confirmat potențialul uriaș al pieței
Cu o extindere treptată în întreaga țară, care s-a desfășurat pe parcursul lunii mai, Wolt a înregistrat o cerere neașteptat de mare din...
FEPRA oferă 10% din acțiuni angajaților prin programul ESOP
Grupul FEPRA oferă 10% din acțiuni angajaților prin programul ESOP
FEPRA, grup cu capital 100% românesc în domeniul managementul deșeurilor și a economiei circulare, anunță lansarea programului ESOP (Employee...
Voluntari_PG_Landscape
Procter & Gamble și Act for Tomorrow, o nouă ediție a campaniei Este Casa Noastră
Procter & Gamble și Act for Tomorrow au lansat o nouă ediție a campaniei Este Casa Noastră. Acțiunea de colectare a deșeurilor din natură...
Froo ajunge la 100 de magazine in Romania. detalii pe www.revistaprogresiv.ro
Froo, 100 de magazine în 12 luni de la intrarea pe piață
Froo, formatul modern de proximitate dezvoltat de Grupul Zabka, a deschis cel de-al 100-lea magazin în România, la doar 12 luni de la intrarea pe...