Obținerea autorizației de la ISU, pe ultima sută de metri

Data de 30 iunie 2017 este termenul limită pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu. Noile reglementări din domeniu aduc restricții suplimentare la utilizarea spațiilor comerciale, dar mai ales îi responsabilizează pe retaileri și pe proprietarii de spații cu privire la obligația de a investi în siguranța angajaților și a clienților lor. Obținerea autorizației de la ISU, pe ultima sută de metri

Toți comercianții care operează în spații mai mari de 600 de metri pătrați sau în spații de peste 200 mp amplasate în clădiri cu locuințe colective – de exemplu locațiile de la parterul blocurilor – trebuie să obțină autorizația de securitate la incendiu emisă de ISU (Inspectoratul pentru Situații de Urgență) până la finalul lunii iunie. Termenul ISU de emitere a autorizațiilor este de 30 de zile, iar pentru emiterea avizelor – acordul ISU pe documentația de autorizare –este de 15 zile.

Legea (HG nr. 571/2016) prevede că obligația obținerii autorizației de securitate la incendiu revine beneficiarului investiției sau persoanei fizice sau juridice care finanțează și realizează investiții noi sau intervenții la construcțiile existente.

Un prim pas pentru obținerea autorizației de funcționare de la ISU este evaluarea riscurilor la incendiu. Această procedură face parte din categoria măsurilor de precauție, fiind impusă prin lege și, implicit, obligatorie în special pentru operatorii economici, indiferent de natura lor – comercianți, producători, logisticieni etc.

Factorii care se iau în calcul în procedura de evaluare a riscului de incendiu sunt: valoarea densității în ceea ce privește sarcina termică de incendiu, gradul de periculozitate a materialelor și/sau substanțelor prezente în spațiul respectiv, care sunt folosite în acțiunile desfășurate de chiriaș sau proprietar, sursele de aprindere care există în acel loc, elementele sau eventualele împrejurări care au capacitatea de a declanșa, respectiv favoriza aprinderea etc.

Siguranță = investiții

Prin identificarea factorilor de risc care pot provoca un incendiu, operatorul economic are posibilitatea de a reevalua măsurile de siguranță pe care le-a implementat până în prezent, aducând modificări pentru corectarea acestora. Bineînțeles, acestea vin la pachet cu alocarea unui buget de investiții în spațiul în care compania își desfășoară activitatea.

Un exemplu ne-a fost furnizat de către Ionuț Benu, reprezentantul Sofbin Concept SRL – firma de consultanță care deține site-ul isuautorizari.ro: „Există hale compartimentate cu mai mulți chiriași care desfășoară activități diferite. Unul dintre aceștia produce mobilier de lemn, care este o activitate cu risc ridicat de incendiu. Pentru ca ceilalți chiriași să-și desfășoare activitatea în siguranță, spațiile ocupate de aceștia trebuie izolate prin pereți rezistenți la foc. În mod normal, proprietarul halei ar trebui să realizeze această investiție”.

În practică, situația ideală este ca investițiile necesare alinierii spațiilor comerciale la standardele de securitate la incendiu să fie suportate atât de către proprietarul spațiului (pentru cerințele privind configurarea spațiului respectiv), cât și de către operatorul economic care își desfășoară activitatea acolo, deoarece anumite domenii de activitate implică investiții specifice.

De exemplu, legea spune că un spațiu cu o suprafață de peste 36 de metri pătrați utilizat ca depozit de marfă trebuie să fie dotat cu dispozitive de evacuare a fumului, în caz de incendiu. Un depozit de câteva mii de metri pătrați ar trebui să aibă și un sistem de stingere a incendiului cu sprinklere (care pornesc automat la detectarea focului sau a fumului, împrăștiind apă pe întreaga suprafață acoperită). O astfel de instalație presupune o investiție de 150.000-200.000 de euro pentru o suprafață de 4.000-5.000 de metri pătrați, conform estimărilor din piață.

Scenariul de securitate la incendiu

Acesta este un punct important din lista documentelor pe baza cărora se solicită autorizația de securitate la incendiu. Practic, scenariul estimează condițiile tehnice asigurate conform reglementărilor în vigoare și acțiunile ce trebuie întreprinse în caz de incendiu pentru îndeplinirea cerinței esențiale de securitate la incendiu. El se elaborează de către proiectanți sau de către personalul serviciilor de urgență profesioniste care a obținut acest atribut prin conferirea de brevet pompier specialist.

Scenariu de securitate la incendiu cuprinde informații generale, dar și de detaliu cu privire la construcție, instalațiile care deservesc construcția, destinația clădirii și cum influențează acest lucru securitatea la incendiu, amplasamentul acesteia, riscurile existente etc.

Principalele capitole ale acestui scenariu sunt:
1. Caracteristicile construcției și ale amenajării;
2. Riscul de incendiu;
3. Nivelurile criteriilor de performanță privind securitatea la incendiu;
4. Echiparea și dotarea cu mijloace tehnice de apărare împotriva incendiilor;
5. Condiții specifice pentru asigurarea intervenției în caz de incendiu;
6. Măsuri tehnico-organizatorice.

Lista completă a documentelor pe baza cărora se solicită autorizația de securitate la incendiu este prevăzută la Anexa nr. 4 din Ordinul MAI nr. 129/2016 și cuprinde 25 de documente. Printre acestea se numără și autorizația de construire a clădirii în care funcționează spațiul comercial respectiv, cerință ce pune probleme multor retaileri. „În București, mulți clienți de-ai noștri se lovesc de problema că majoritatea clădirilor vechi nu au autorizație de construire”, precizează reprezentantul isuautorizari.ro.
Din cauza documentației stufoase, este posibil ca termenul de 30 iunie 2017 să fie prelungit pentru anumite domenii de activitate.

Cine și ce responsabilități are

„În opinia mea, cel mai important lucru este ca oamenii să conștientizeze riscurile la care se supun. De multe ori, un angajator nu este conștient de riscul la care își supune angajații prin desfășurarea activității firmei sale într-un spațiu care nu se pretează domeniului respectiv de activitate”, atrage atenția Ionuț Benu.

Potrivit legii, până la data obținerii autorizației de securitate la incendiu, răspunderea pentru funcționarea construcțiilor și amenajărilor din punctul de vedere al asigurării cerinței de securitate la incendiu revine exclusiv beneficiarilor investițiilor.

La data de 30 iunie intră în vigoare sancțiunile prevăzute de lege pentru cei care pun în funcțiune clădiri sau spații comerciale fără autorizație de securitate la incendiu de la ISU. Aceste sancțiuni sunt cuprinse între 20.000 – 50.000 de lei.

Dacă nu există autorizație ISU, în cazul producerii unui incendiu într-un spațiu comercial, responsabilitatea pentru viața oamenilor prezenți acolo la acel moment cade pe umerii chiriașului care își desfășoară activitatea în acel loc. Practic, se va deschide dosar penal administratorului firmei respective (al angajatorului) sau persoanei de pe cel mai înalt nivel ierarhic din firma angajatoare. Niciun alt angajat al firmei nu va putea fi tras la răspundere.

Dacă, în schimb, firma are autorizație ISU, în cazul producerii unui incendiu se va face o anchetă pentru depistarea persoanelor responsabile de pagubele umane și materiale produse. „Este nevoie, în primul rând, de responsabilizarea tuturor oamenilor din firmă. Angajații trebuie să fie instruiți periodic pentru situații de urgență și trebuie făcute simulări de evacuare a clădirii în caz de incendiu”, subliniază reprezentantul isuautorizari.ro.

Noutăți fiscale și legislative în 2023. Ce implicații au și la ce ar trebui să fie atente companiile
Noutăți fiscale și legislative în 2023. Ce implicații au și la ce ar trebui să fie atente companiile
Modificarea fiscală cu cel mai mare impact pentru companii dintre cele care au fost aduse Codului fiscal în acest an este majorarea cotei de...
Cum să eviți breșele de securitate în retail și FMCG
Cum să eviți breșele de securitate în retail și FMCG
Securitatea cibernetică nu mai reprezintă doar o problemă legată de pierderi financiare, ci și una care poate genera riscuri față de...