Investiții în retail & FMCG de peste 280 mil. euro anunțate de la începutul anului. Care sunt cele mai importante proiecte

De la începutul acestui an în industria de retail și FMCG au fost anunțate mai multe investiții importante din partea unor companii precum PepsiCo, Fuchs Condimente, Ursus Breweries, Olympus, Perla Harghitei și Gebruder Weiss, valoarea totală fiind de peste 280 de milioane de euro. Mai jos vă prezentăm o retrospectivă a celor mai mari și importante investiții realizate din ianuarie 2024 și până în prezent, în industria de retail alimentar. investitii 2024 in retail & fmcg companii proiecte buget de investitii mediul de business retail alimentar. Vezi mai multe pe revistaprogresiv.ro

În luna februarie, povestea producătorului Lidas, începută în urmă cu peste trei decenii, a făcut pasul către următorul nivel, compania investind 80 de milioane de euro într-o nouă unitate de producție. Fabrica de la Cataloi, Tulcea, reprezintă una dintre cele mai mari facilități de producție din sud-estul Europei, este complet automatizată și va folosi unele dintre cele mai noi tehnologii din domeniu. Sunt instalate două linii de producție, una pentru patiserie și una pentru panificație.

Complexul din Cataloi are o suprafață de peste 170.000 metri pătrați, iar parcul industrial cuprinde inclusiv un depozit pentru ingrediente automatizat, operat de AGV’s (autonomous guided vehicles) și un depozit pentru produse finite congelate, complet automatizat, cu o capacitate de 11.000 de paleți, fiind unul dintre cele mai înalte din Europa.

Noua fabrică va permite producătorului de panificație și patiserie să acceseze și alte piețe decât cea din România. Dacă din vechea fabrică Lidas nu erau realizate exporturi de produse congelate, odată cu operaționalizarea noii unități de producție, compania ia în calcul exportul produselor preponderent către țările membre UE în prima fază.

Deschiderea noii fabrici Lidas din Cataloi reprezintă și un aport real pe piața forței pe muncă din județul Tulcea, noua facilitate fiind viitorul loc de muncă a peste 200 de angajați.

O lună mai târziu, în martie, fostul director general al Olympus România, Ilias Pliatsikas, și Fotis Ntelkos, fostul director financiar al aceluiași grup, au pus bazele unei noi companii în industria lactatelor și au cumpărat o fabrică de lapte în Bistrița-Năsăud, comuna Șieu Măgheruș. Compania Provertia Dairy a demarat producția de telemea în a doua parte a acestui an, în urma unei investiții inițiale care s-a ridicat la trei milioane de euro.

Fabrica a fost cumpărată în luna ianuarie a acestui an în urma unei licitații publice. Unitatea de producție a fost construită în 2009 cu fonduri SAPARD, la standarde europene, iar fostul proprietar, Bendearcris Prodcom SRL, se concentra pe fabricarea și comercializarea produselor lactate și a brânzeturilor. În prima fază, fabrica va produce doar telemea maturată pe care proprietarii o vor comercializă atât pe piața locală, cât și pe cea europeană. Capacitatea anuală de producție va ajunge la 3.000 de tone. Investiția în noua unitate de producție a generat 40 de noi locuri de muncă.

Tot în luna martie compania clujeană Moldovan Carmangerie a anunțat depunerea unui proiect pentru accesarea de fonduri în valoare de circa șapte milioane de euro prin DR 22 ”Investiţii în condiţionarea, depozitarea şi procesarea produselor agricole şi pomicole”. ”2024 va fi un an de consolidare și pregătire a cadrului pentru proiectul depus pe DR 22, dacă acest proiect va trece și va fi selectat. Suntem bucuroși că suntem printre cele 70 de firme selectate, dar mai avem până la decizia finală. Am muncit mult pentru acest proiect, suntem încrezători, însă nu știm încă rezultatul. Proiectul cu unitatea de producție are un orizont de un an, adică începând cu 2025, deoarece toate formalitățile durează destul de mult, iar pentru el intenționăm să folosim resurse de finanțare externe și interne”, a spus la momentul respectiv Cosmin Moldovan, fondatorul Moldovan Carmangerie.

Valoarea totală a investiției se apropie de 17 milioane de euro și va fi direcționată spre un nou spațiu de producție și un depozit logistic complet automatizat în localitatea Sânnicoară, din județul Cluj. Aici vor fi produse semipreparate precum burgeri, rulade, feliate, marinate şi multe produse ready meal, ready to cook.

Investiții importante în logistică

PepsiCo a inaugurat în luna iulie un depozit la fabrica de snacks din Popești-Leordeni, marcând finalizarea unui proiect strategic de investiții în valoare de peste 100 de milioane de dolari. Investiția, anunțată în 2022, a inclus adăugarea a trei linii de producție operaționale în fabrica de snacks și construirea depozitului automatizat. Fabrica are în prezent o capacitate de producție anuală de 39.000 de tone și deservește 17 țări: România, Bulgaria, Moldova, Grecia, Cipru, Albania, Muntenegru, Serbia, Croația, Slovenia, Bosnia și Herțegovina, Ungaria, Ucraina, Kosovo, Macedonia de Nord, Cehia și Slovacia.

Investiția în depozitul automatizat de ultimă generație a fost de 33.5 milioane de dolari, iar construcția a durat un an. Construcția s-a desfășurat pe o suprafață de 32.500 metri pătrați, având în centru un depozit de tip high bay cu o înălțime de 34 metri. Capacitatea totală a depozitului este de 23.500 de paleți, iar capacitatea totală de procesare este de 320 de paleți pe oră.

Și Olympus, unul dintre cei mai mari producători de lactate din România, a inaugurat la finalul lunii septembrie un nou centru logistic în județul Brașov, reprezentând o investiție de peste 40 de milioane de euro. Noul hub, situat în Hălciu, județul Brașov, integrează într-un mod sustenabil cele mai avansate soluții tehnologice și include unul dintre cele mai mari depozite frigorifice High-Bay din România.

Centrul logistic a fost pus în funcțiune etapizat, începând cu luna ianuarie 2024. Până la finalul acestui an, acesta va fi complet funcțional și integrat cu fabrica de lactate deținută de companie în imediata vecinătate. Hub-ul din Brașov este menit să eficientizeze procesele de depozitare și logistică, reducând, totodată, consumul de energie, pentru minimizarea impactului asupra mediului. Acesta va deservi piața locală, precum și toate țările în care sunt exportate produsele lactate Olympus fabricate în România, printre care Germania, Italia, Franța, Marea Britanie, Bulgaria sau Serbia.

Cu o suprafață construită de peste 13.500 de metri pătrați, noul centru este un proiect logistic complex, care va include și un depozit la înălțime (high-bay), cu o suprafață de aproximativ 6.000 de metri pătrați, complet automatizat, cu o temperatură controlată între +2 și +4 grade. Odată finalizată investiția, acesta va fi unul dintre cele mai mari depozite frigorifice de tip high-bay din România, cu o capacitate de peste 32.000 de paleți.

Compania internațională de transport și logistică Gebrüder Weiss și-a extins în luna septembrie rețeaua de terminale logistice din România. În sud-estul Bucureștiului, în Popești-Leordeni, furnizorul de logistică a lansat oficial operațiunile într-un nou hub, în urma unei investiții majore de 20 de milioane de euro. Noul terminal va pune la dispoziția clienților toată gama de servicii - FTL (Full Truck Load), LTL (Less Than Truckload), transport în regim de grupaj, depozitare și logistică, vamă și livrare la domiciliu prin Home Delivery.

Terminalul modern are o suprafață de aproximativ 19.000 de metri pătrați dedicată depozitării, manipulării mărfurilor și administrației. De asemenea, dispune de conexiuni de transport favorabile către portul Constanța de la Marea Neagră și către țara vecină, Bulgaria. Acesta este dotat cu pompe de căldură, iar instalarea unui sistem fotovoltaic (PV) este luată în considerare pentru viitor, alături de stații de încărcare pentru vehicule electrice. Unul dintre clienții locației este un producător internațional de vopsele, pentru care Gebrüder Weiss depozitează 12.000 de paleți destinați distribuției la nivel național.

Luna august, efervescență la capitolul investiții în FMCG

August s-a remarcat printr-o efervescență la capitolul investiții în retail și FMCG, doar în decursul acestei luni fiind anunțate proiecte de peste 100 de milioane de euro.

Astfel, printre aceste proiecte se numără Misavan, unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața produselor profesionale de curățenie din România, care s-a extins, în parteneriat cu firma spaniolă Quimicas Quimxel SL, și care a inaugurat o nouă fabrică, în urma unei investiții de zece milioane de euro, susținută în mod egal de ambele companii.

Fabrica va produce detergenți profesionali și produse cosmetice de cea mai înaltă calitate, adaptate reglementărilor actuale cu privire la biodegrabilitate, sustenabilitate și angajament pentru o economie circulară. Unitatea de producție are o capacitate anuală de 7.200 de tone/an pe ramura detergenți lichizi de uz casnic și industrial, respectiv 700 de tone/an pe ramura produse cosmetice.

Proiectul a fost demarat în 2022 și finalizat luna trecută, fiind una din cele mai moderne fabrici din acest domeniu din Europa. Fabrica de la Iași va fi un hub de producție pentru soluții concentrate destinate pietei interne și Europei de Est, soluții profesionale de curățenie, produse de retail și cosmetice, însă pe termen mediu și lung va putea integra și alte categorii de produse. Colaborarea dintre Misavan și Químicas Quimxel se bazează pe un parteneriat de peste 15 ani, iar cu noua unitate de producție se va pune accent pe dezvoltarea brandurilor Misavan, dar și pe extinderea la nivel internațional a produselor Quimxel și producerea acestora într-o zonă cu un mare potențial de dezvoltare.

Fabrica Quimxel România, situată în parcul industrial Miroslava, se întinde pe un teren de 12.000 de metri pătrați, având o suprafață totală de peste 7.000 de metri pătrați. Fabrica cuprinde atât spațiu de producție cât și zona de birouri și depozit de materii prime, inclusiv o platforma pentru stație subterană de neutralizare a apelor reziduale. Unitatea dispune și de mixere și reactoare de ultimă generație și linii de ambalare complet automatizate. Produsele finale se transferă în zona de depozitare urmând a fi distribuite pe întreg teritoriul României și nu numai.

Fabrica va produce produse foarte concentrate, pentru a utiliza mai puțin plastic și a genera mai puțin CO2. Peste 70% dintre recipiente sunt realizate din material reciclat.

La rândul său, Carmistin a inaugurat la Scornicești, județul Olt, una dintre cele mai mari și moderne ferme de pui deținute de grup, în urma unei investiții care se ridică la 10 milioane euro. Noua fermă este parte din planul de extindere a capacităților de producție, într-un an în care grupul derulează simultan numeroase proiecte complexe de dezvoltare, de la ferme de pui și porc, la fabrici de nutrețuri și facilități de producție hrană.

Prin ferma de la Scornicești, care are o suprafață totală de aproximativ 178.000 metri pătrați, Carmistin continuă procesul de implementare a unor tehnologii de ultimă generație în ceea ce privește consumul de energie termică și electrică, odată cu revalorificarea resurselor și deșeurilor rezultate din activitățile agricole desfășurate de companiile din grup. Fermă a fost dotată, de asemenea, cu panouri fotovoltaice pentru autoconsum, ca răspuns la preocuparea companiei pentru procese de producție cât mai curate și durabile pe tot lanțul de producție hrană.

Pentru ferma de la Scornicești, Carmistin a creat, într-o primă etapă, circa 70 noi locuri de muncă, recrutarea de personal făcându-se cu precădere din mediul rural.

De asemenea, producătorul de brânzeturi Ferma cu Omenie a achiziționat un teren la Ocna Mureș, unde vrea să construiască o nouă fabrică. Proiectul este unul de amploare, însă pentru prima etapă de dezvoltare, care se întinde pe trei ani, compania a alocat un buget de șase milioane de euro.

„Avem în plan de ceva vreme să mutăm fabrica de la Unirea la Ocna Mureș. Am cumpărat un teren mare, însă este un teren industrial și noi ne dorim să adaptăm proiectul zonei și, pentru că sunt turiști, ne-am propus să dezvoltăm un parc tematic despre mâncare, care să includă și fabrica. Acum suntem în etapa în care transformăm planul urbanistic. Este un proiect de dezvoltare care se va întinde pe 10-15 ani. Ne dorim două fabrici mai mici în care să procesăm câte un singur tip de produs pentru o eficiență maximă. Obiectivul nostru este să ne concentrăm pe brânzeturile proaspete”, a declarat pentru Progresiv Marius Bîcu, proprietarul Ferma Cu Omenie.

Complementar investiției de 6 milioane de euro de la Ocna Mureș, Ferma cu Omenie va finaliza în prima parte a anului viitor o investiție de un milion de euro la fabrica actuală.

Cele mai recente investiții anunțate aparțin Fuchs Condimente România și Perla Harghitei. Astfel, producătorul local de condimente și ingrediente alimentare, parte a grupului german Fuchs Gruppe, care a finalizat în luna septembrie faza de construcții din cadrul extinderii capacităților sale de producție din Curtea de Argeș. Investiția s-a ridicat la 8,5 milioane de euro și dublează capacitatea de producție și depozitare până la 18 mii de metri pătrați, susținând dinamica pozitivă a Fuchs Condimente România și dezvoltă oportunități și locuri de muncă pentru comunitatea locală.

Pe lângă investiția de 8,5 milioane de euro, faza a doua a proiectului presupune încă 5,5 milioane de euro, bugetul fiind alocat pentru utilaje și automatizarea proceselor de producție.

La rândul său, producătorul de apă îmbuteliată Perla Harghitei a finalizat o investiție de 5,4 milioane de euro într-o nouă staţie de management a apei, proiectul fiind parte a unui program de modernizare şi eficientizare a sistemelor de captare, îmbuteliere şi livrare a apelor minerale naturale din portofoliu, cu o valoare totală de 40 de milioane de euro.

„Investițiile se materializează și încep să producă efecte. Am finalizat recent investiția de 5,4 milioane de euro în stația de managementul apei. Avem o capacitate de stocare a apei de 900 de metri cubi, ceea ce ne ajută să reducem pierderile de apă minerală naturală în proces cu aproximativ 5 milioane de litri pe an”, a explicat Mihai Neagu, CEO Perla Harghitei.

Investițiile la nivel de companie nu se opresc însă aici, pe lista proiectelor pentru anul 2025 regăsindu-se un depozit nou de 5.400 de metri pătrați cu o capacitate totală de 10.000 de paleți și nouă rampe de încărcare și o nouă clădire de birouri, cu o suprafață utilă de 1130 de metri pătrați.

misavan
Misavan investește 10 mil. euro într-o nouă fabrică, în județul Iași
Misavan, unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața produselor profesionale de curățenie din România, s-a extins, în parteneriat cu...
Olympus investește peste 40 mil. euro în construcția unui centru logistic lângă Brașov
Olympus investește peste 40 mil. euro în construcția unui centru logistic lângă Brașov
Olympus, unul dintre cei mai mari producători de lactate din România, investește peste 40 de milioane de euro în construcția unui centru...