Ce cote de piață dețin primii trei retaileri alimentari
Trei jucători dețin o cotă de piață de peste 50% din vânzările din retailul modern, potrivit informațiilor Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR). Astfel, pe prima poziție în top 3 se află retailerul german Kaufland, cu o cotă de piață de de 23,69%, urmat de Carrefour cu 13,5% și Metro cu 13,29%. Este pentru prima dată când AMRCR comunică oficial cote de piață pentru membrii ei, datele fiind publicate în ”Cartea albă a Marilor Rețele comerciale din România” lansată în cadrul conferinței Mediafax Talks about Retail.
Tot în acest document este menționată și cifra de afaceri cumulată a retailerilor alimentari membri ai asociației, care se ridică la nivelul anului 2014 la puțin peste 9 miliarde de euro. Această informație, coroborată cu cea potrivit căreia retailul modern a ajuns în 2014 să dețină o pondere valorică de 54% din piață, duce valoarea totală a pieței FMCG la aproximativ 16,36 miliarde de euro. În datele AMRCR nu sunt luate în calcul vânzările rețelei Lidl. Conform informațiilor preliminare, ponderea retailului modern va crește la 55% în 2015.
Citește și:
- Cine a câștigat și cine a pierdut în retailul românesc din 2014
- Magazinele ar putea fi obligate să vândă preponderent fructe, legume și carne din România
- Hypermarketurile ar putea fi închise duminica
Din punct de vedere al dispersiei geografice, în București se găsesc o treime din cele circa 1.600 de magazine moderne, fiind de altfel singurul oraș din România care a reușit să atragă toate rețelele comerciale internaționale prezente la noi în țară. După Capitală, județele cu cea mai mare prezență a marilor rețele sunt Ilfov, Brașov, Cluj și Timiș. Cercetarea mai arată că, la nivelul anului trecut, contribuția comerțului la formarea și creșterea PIB-ului a fost de aproximativ 15,8%.
Scopul raportului „Cartea Albă a Marilor Rețele Comerciale din România” este de a prezenta activitatea de comerț în România și de a reliefa importanța pe care o are aceasta în economia de astăzi. Totodată, raportul conține informații și analize prin care se determină potențialul impact al unor modificări legislative aflate pe agenda Guvernului, cum ar fi cea cu privire la închiderea hypermarketurilor duminica sau la cea care obligă retailerii ca ponderea produselor românești în categoriile carne și fructe și legume proaspete să fie de minim 51%.
Asociația Marilor Rețele Comerciale din România numără în prezent 18 membri, incluzând toate lanțurile de magazine cu capital străin din retailul modern alimentar, dar și câțiva operatori din zona de bricolaj. Mai multe informații despre AMRCR aici.





