Nielsen: 39% dintre europeni cheltuiesc mai mult pe FMCG decât în 2014

Cosumatorii din toată lumea consideră că sunt într-o situație financiară mai bună comparativ cu acum cinci ani și acest lucru se reflectă în disponibilitatea de a aloca un buget mai mare cumpărăturilor de bunuri de larg consum, potrivit studiului ”Schimbarea Prosperității Consumatorului”, realizat de compania de măsurare globală Nielsen. Nielsen: 39% dintre europeni cheltuiesc mai mult pe FMCG decât în 2014

Consumatorii din toată lumea își exprimă o creștere a încrederii în bunăstarea lor financiară, cu precădere în țările în curs de dezvoltare din Asia, Africa, America Latină și Orientul Mijlociu. Studiul care măsoară evoluția sentimentului consumatorilor privind situația lor financiară, a relevat că 58% din consumatorii la nivel global consideră că sunt într-o poziție financiară mai bună decât în urmă cu 5 ani. În timp ce consumatorii din Asia Pacific își percep cel mai bine situația financiară (70% sunt mai bine decât acum 5 ani), consumatorii din țările dezvoltate nu sunt atât de pozitivi. Mai puțin de jumătate din nord-americani (46%) și doar o treime dintre europeni (37%) cred că situația lor financiară s-a îmbunătățit în ultimii 5 ani. România, Pakistan și Columbia sunt singurele țări din afara zonei Asia-Pacific care intră în topul piețelor cu cel mai pozitiv sentiment financiar.

Cum se reflectă acest lucru în disponibilitatea de a aloca mai mulți bani pentru bunurile de larg consum? Potrivit studiului Nielsen, la nivel global 44% din consumatori cheltuiesc mai mult decât acum 5 ani pe bunuri de larg consum, în timp ce la nivel european ponderea acestora este de 39%.

În ciuda faptului că percep îmbunătățiri în ce privește finanțele proprii, mulți simt presiunea creșterii costurilor de trai. La nivel global, numai 15% din consumatori simt că pot cheltui liniștiți, în timp ce aproximativ o treime (31%) declară că abia își pot acoperi cheltuielile de bază.

“Este interesant de remarcat că în timp ce mulți consumatori se simt mai stabili financiar decât în trecut, acest lucru nu se traduce neapărat în dorința sau încrederea de a cheltui neplanificat”, observă Pedro Manosalva, Retailer Services Nielsen. “Volatilitatea piețelor globale și percepția proprie a consumatorilor asupra circumstanțelor locale par să joace un rol în această abordare precaută a propriilor cheltuieli. Iar piața de retail este în schimbare în multe țări, pe măsură ce consumatorii își adaptează cheltuielile în funcție de propriile priorități și de nivelul prețurilor.”

Percepția consumatorului față de evoluția situației financiare vs creșterea veniturilor (top 10 piețe)

evolutia situatiei financiare

Surse: Mai bine decât acum 5 ani - Nielsen Global Premiumization Study 2018;
Creșterea venitului disponibil - Economist Intelligence Unit (2014 - 2018)

Online-ul, destinație populară pentru cumpărăturile premium

Același studiu Nielsen arată că, la nivel global, online-ul devine o destinație populară pentru cumpărăturile de produse premium. Gamele exclusive de produse și ofertele atractive generează vânzări atât de la e-retaileri locali, cât și de peste hotare.

Din ce în ce mai mulți consumatori aleg canalele online pentru cumpărarea produselor premium (45% în 2018, plus 6 puncte procentuale vs 2016) și în același timp aproape un sfert din consumatori cumpără aceste produse de la retaileri online din alte țări (24%, +5pp vs 2016). Magazinele clasice continuă să fie vizitate pentru produse premium, de 60% din cumpărători în țara de origine, în timp ce 15% din aceștia călătoresc în străinătate pentru a cumpăra produsele premium, principalul motiv fiind experiența de cumpărare și atenția pe care o primesc în magazin.

Consumatorii din India, Turcia și Indonezia (72%, 66% și respectiv 58%)  sunt cei mai înclinați să își facă online cumpărăturile premium, în timp ce cumpărătorii din Hong Kong (38%), Croația (36%) și Serbia (36%) sunt mai dornici să călătorească în străinătate pentru aceste produse.

Atributele principale pe care consumatorii globali le caută la produsele premium sunt calitatea superioară (56%), performanța (51%), designul (43%), experiența și brandul (42%). De remarcat că 2 din 5 consumatori (41%) sunt dispuși să plătească mai mult pentru produse organice sau total naturale. La fel, sunt dispuși să plătească mai mult pentru produse sustenabile (38%) sau de la companii responsabile social (30%). Principalele categorii pentru care consumatorii sunt dispuși să plătească un preț mai mare sunt electronicele (42%), îmbrăcămintea (40%) și cosmeticele (31%), urmate de lactate și produse din carne (30%, respectiv 29%).

“Analizând percepția și atitudinea consumatorilor față de produsele premium, situațiile sunt destul de diferite între țările dezvoltate și cele în curs de dezvoltare” observă Laura McCullough, Sales and Marketing Effectiveness, Nielsen. “Schimbarea prosperității consumatorilor în țările emergente le permite acestora să își folosească noua putere de cumpărare pentru produse și servicii la un standard global, și un număr în creștere dintre ei optează pentru produse premium mai accesibile sau de nișă. Și în piețele dezvoltate există oportunități de premiumizare pentru producători și retaileri, dar acolo este mult mai dificilă identificarea unor propuneri relevante și diferențiatoare. Retailerii trebuie să analizeze cu grijă  oportunitatea reducerii prețurilor la produsele pentru care consumatorii sunt dispuși să plătească un preț mai mare, dar și pe cea a promovării intensive a categoriilor care nu sunt de interes pentru consumatori.”

Categorii premium cumpărate (top 5)

categorii premium cumparate

Source: Nielsen Global Premiumization Study 2018

Raportul “The Nielsen Changing Consumer Prosperity” prezintă percepția consumatorilor asupra situației lor financiare, comportamentul lor de cumpărare și impactul acestora asupra cheltuielilor. El evidențiază dinamica cheltuielilor consumatorilor pe regiuni, acoperind 64 de țări și include topul categoriilor pentru care se cheltuiește mai mult, precum și topul categoriilor pentru care consumatorii sunt dispuși să plătească un preț premium.

Cum se raportează cumpărătorii români la preț în această perioadă
Cum se raportează cumpărătorii români la preț în această perioadă
Prețul devine un subiect tot mai dezbătut în ultima perioadă, odată cu creșterea inflației și a costurilor pe toate palierele; mai mult,...
Piața FMCG locală, pe locul 7 în topul creșterilor valorice în estul Europei în 2022
Piața FMCG locală, pe locul 7 în topul creșterilor valorice în estul Europei în 2022
Cu un plus de 15,8% în valoare în 2022 piața locală de bunuri de larg consum se situează pe locul 7, alături de Polonia, în topul creșterilor...