Cum vrea Lactag să iasă din insolvență

Lactag, unul dintre cei mai mari producători de lactate de pe piața locală, aflat în insolvență din 2016, vizează să își majoreze capitalul social cu aproximativ 30,6 de milioane de lei pentru a ieși din etapa de reorganizare judiciară și, ulterior, pentru investiții în modernizarea companiei. Cum vrea Lactag să iasă din insolvență

Majorarea capitalului social face parte din strategia dezvoltată împreună cu administratorul judiciar CITR și are ca scop capitalizarea imediată a societății, ieșirea din reorganizare și consolidarea poziției pe piață. Într-o primă etapă, acționarii majoritari vor scoate la vânzare 300.000 de acțiuni pe bursă – reprezentând aproximativ 30% din numărul total de acțiuni, sumele atrase fiind folosite integral la capitalizarea societății.

„Piața lactatelor a înregistrat un trend ascendent în ultimii ani și are în continuare o estimare de creștere de aproximativ 2% anual. Prin urmare, domeniul lactatelor poate fi unul atractiv pentru investitori, mai ales cei dornici să dezvolte economia autohtonă prin investiții în branduri românești cu tradiție”, afirmă Ionuț-Daniel Coleașă, Partner CITR.

Acționarii majoritari ai Lactag sunt Robert Iriza și Adriean Asan-Mic (foto), aceștia deținând 98,04% din acțiunile societății (fiecare cu 49,02% din companie). Cei doi acționari au preluat Lactag în 2012.

„Această majorare de capital este esențială pentru viitorul Lactag - ne dorim foarte mult să ieșim cât mai curând din etapa de reorganizare judiciară și să ne concentrăm pe dezvoltarea companiei. În prezent, dispunem de o capacitate de procesare de 1,5 mil. l/lună, contracte și comenzi ferme din partea marilor retaileri care determină triplarea capacității de procesare, aspect care va permite atingerea unei cifre de afaceri de până la 31 milioane de euro cu un EBITDA de 4 milioane de euro, în anul 2024. Orice investitor care achiziționează acțiuni de la acționarii existenți și devine acționar cu dată de referință la 20.01.2022, obține o rată de subscriere de 12 acțiuni noi la o acțiune deținută, ceea ce poate asigura un randament deosebit la orice sumă investită în Lactag, la acest moment”, afirmă Adriean Asan-Mic, acționar al Lactag.

Lactag deține o fabrică de lapte la Costești - județul Argeș și are aproximativ 100 de angajați. Compania a intrat în reorganizare judiciară în 2016, ca urmare a unei dezvoltări accelerate în perioada 2012-2015 cu investiții majore în industria lactatelor, procesare carne și în zona de retail prin dezvoltarea unei rețele proprii de 50 magazine.

Din suma vizată pentru majorarea de capital, aproximativ jumătate - 15 milioane de lei - vor fi utilizați pentru plata parțială a datoriilor astfel încât compania să iasă din insolvență. Diferența va fi folosită pentru investiții în creșterea capacității de productie și automatizarea procesului de ambalare.

Triplarea capacității de procesare în 2022

Managementul își dorește ca Lactag să ajungă în cursul 2022 la o capacitate de procesare de 4,5 milioane de litri pe lună, de trei ori mai mai mult decât în prezent. Compania va investi într-o nouă linie de pasteurizare de 15.000 litri pe oră, mașini de ambalat lactoacide, brânzeturi, creșterea capacității de stocare a materiei prime și depozitarea produsului finit.

Gama de produse Lactag include lapte, unt, brânză, sana, kefir, lapte bătut, iaurt uşor, iaurt natur, smântână, telemea de vacă.

Pentrul 2022, conducerea Lactag estimează o cifră de afaceri de 21,7 milioane de euro și un profit net de 1,6 milioane de euro.

Pentru anul 2024 sunt estimate venituri de 31 milioane de euro, mai mult cu 42% față de 2022. Totodată, managementul producătorului de lactate preconizează că profitul net va crește la 2,7 milioane de euro în 2024.

Piața lactatelor a atins o valoare de 1,5 miliarde de euro în anul 2020, o creștere de 15% față de anul 2019 în special datorită creșterii consumului și a producției interne.

Acționarii Lactag: Vânzarea nu este o opțiune pentru noi
Acționarii Lactag: Vânzarea nu este o opțiune pentru noi
Intrat în insolvență în anul 2016, producătorul de lactate Lactag anunță că și-a setat ieșirea din insolvență până în luna mai a...
Fabrica de lactate și brandul Lactag au fost scoase la vânzare
Fabrica de lactate și brandul Lactag au fost scoase la vânzare
Casa de Insolvență Transilvania, administratorul judiciar al producătorului de lactate și mezeluri Lactag, a scos la vânzare fabrica de lactate...
Strategia de restructurare financiară începe să dea roade pentru Lactag
Strategia de restructurare financiară începe să dea roade pentru Lactag
Strategia de restructurare financiară a Lactag a început să dea roade, producătorul de lactate raportând pentru 2018 o cifră de afaceri netă...
În plin proces de reorganizare, Lactag revine pe creștere
În plin proces de reorganizare, Lactag revine pe creștere
Intrat în insolvență în 2016, producătorul de lactate Lactag a înregistrat, după trei luni de la inițierea procesului de reorganizare, o...