CBRE: 2021 se conturează ca un nou an record pentru piața de industrial, influențat și de evoluția retailului

În primul trimestru din acest an, pe piața din România au fost închiriați în total 264.000 mp de spații industriale, potrivit raportului lansat de CBRE, liderul pieței de consultanță imobiliară. Volumul tranzacționat marchează o creștere de 43% față de aceeași perioadă a anului trecut, în contextul în care 2020 a fost an record pentru piața spațiilor industriale. CBRE: 2021 se conturează ca un nou an record pentru piața de industrial, influențat și de evoluția retailului

„Anul acesta a început promițător pentru piața de industrial. Vedem o activitate ridicată atât în ceea ce privește închirierile de spații, companiile din industriile de auto și retail generând cea mai mare cerere, mai precis peste 50% din volumul tranzacționat, cât și pe segmentul de dezvoltare de noi proiecte, în special în orașele regionale. Astfel, 2021 are toate premisele pentru a deveni un nou an record pentru piața spațiilor industriale”, susține Răzvan Iorgu, Managing Director, CBRE România.

Stocul de spații de retail din România se apropie de pragul de patru milioane de metri pătrați, la finalul primului trimestru fiind de 3,91 milioane de metri pătrați, după ce 17.000 metri pătrați au fost livrați, potrivit datelor CBRE Research.

„Piața de retail s-a diversificat și observăm un interes tot mai mare pentru parcurile de retail. Din cei peste 170.000 mp care se construiesc acum și vor fi livrați până la finalul anului, 90% sunt în parcuri de retail de dimensiuni diferite, de la 3.000 la 20.000 mp, ținând cont că majoritatea orașelor mari beneficiază de existența mall-urilor ca dezvoltare comercială. Spre deosebire de alte țări din regiune, România are încă un stoc redus de parcuri de retail, de sub 400.000 mp, în timp ce în Austria și Cehia, astfel de proprietăți totalizează peste un milion de metri pătrați”, a declarat Carmen Ravon, Head of Advisory & Transaction, Retail, în cadrul CBRE România.

„Tot despre diversificare vorbim și în ceea ce privește vânzările retailerilor: mixul dintre magazinele fizice și e-commerce, susținut de serviciile omnichannel, reprezintă prioritatea retailerilor pentru 2021 și 2022, cel puțin. Pe lângă expansiunea în mediul online, retailerii din domeniile FMCG și home & deco au generat o cerere importantă în sectorul spațiilor industriale, de peste 50.000 mp în primul trimestru”, a adăugat Carmen Ravon.

Chiriile pentru spațiile de retail s-au menținut constante în primul trimestru, la 40 euro/mp pentru spațiile stradale, respectiv 70% pentru centrele comerciale, potrivit raportului CBRE Research.

La nivelul întregii piețe de industrial, cea mai mare tranzacție încheiată în primele trei luni îi aparține producătorului de automobile Dacia, care a decis să-și prelungească contractul pentru cei 68.000 mp ocupați în proiectul din județul Argeș, deținut de fondul de investiții Globalworth.

Mai mult de jumătate din volumul de spații industriale tranzacționat a fost înregistrat în București, în timp ce restul țării a atras 48% din tranzacțiile de închirieri. Sud-estul României a fost cea mai dinamică zonă din afara Capitalei, cu 64% din tranzacții, arată datele CBRE Research.

La stocul existent de 5,16 mil. mp de spații industriale, au fost adăugați 61.000 mp livrați în primul trimestru, cea mai mare parte fiind construită în regiunea de vest și nord-vest a țării, iar până la finalul anului, urmează a fi livrați încă 600.000 mp. Chiriile pentru spațiile industriale au rămas stabile, în jurul valorii de 3,90 euro/mp în primul trimestru, similar cu valoarea înregistrată la finalul anului trecut.

Spațiile de producție, 25% din tranzacțiile din România
Spațiile de producție, 25% din tranzacțiile din România
Spațiile de producție se află pe o tendință ascendentă, arată datele studiului „Manufacturing Report 2023” realizat de CBRE, lider global...
Stocul total de spații moderne de retail a depășit 4,1 milioane mp în România
Stocul total de spații moderne de retail a depășit 4,1 milioane mp în România
CBRE, lider global pe piața de servicii comerciale și investiții în real estate, anunță că, în primul trimestru din acest an, stocul total...
Piața industrială și de logistică se îndreaptă spre un stoc de 7 milioane de metri pătrați
Piața industrială și de logistică se îndreaptă spre un stoc de 7 milioane de metri pătrați
Piața industrială și de logistică a înregistrat un nou an record atât în ceea ce privește cererea, cât și oferta, activitatea de...
CBRE îl mandatează pe Victor Răchită la conducerea departamentului Industrial & Logistică
CBRE îl mandatează pe Victor Răchită la conducerea departamentului Industrial & Logistică
CBRE, liderul global al pieței de consultanță imobiliară, îl numește pe Victor Răchită la conducerea departamentului Industrial & Logistică...