FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Știri > Inflația scade, dar alimentele continuă să se scumpească

Inflația scade, dar alimentele continuă să se scumpească

Potrivit calculelor Institutului Național de Statistică, rata anuală a inflației a scăzut până la 10,6%, dar alimentele continuă să reprezintă categoria cu cele mai mari creșteri de prețuri. Concret, în luna mai, mărfurile alimentare costau cu 18,7% mai mult decât în luna mai a anului trecut, în timp ce scumpirea în cazul produselor nealimentare a fost de 5,15% și de 11,1% în cazul serviciilor.

„Creșterile de prețuri rămân, totuși, substanțiale la anumite articole, de exemplu la multe din produsele alimentare, unde cele mai mari scumpiri au fost înregistrate la zahăr (58,7%), unt (32,5%) și ouă (29,7%). Chiar dacă ritmul de creștere a prețurilor a încetinit semnificativ, vom plăti în continuare mai mult pentru o gamă largă de bunuri și servicii”, explică Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României.

Dincolo de zahăr, unt și ouă care au bifat cele mai mari scumpiri, în ultimul an s-au scumpit și produsele de morărit și panificație, lucru care s-a tradus printr-o scumpire cu 15,5% pentru pâine. Totodată, legumele au costat cu 25,9% mai mult în mai 2023 față de mai 2022, iar laptele are un preț cu 24,2% mai mare decât anul trecut. În cazul laptelui totuși, prețurile au scăzut în luna mai după ce toate marile rețele comerciale au acceptat să participe la acordul voluntar pentru reducerea prețului laptelui, ca urmare a discuțiilor inițiate de Consiliul Concurenței. Raportat însă la primăvara anului trecut, toate alimentele costă mai mult.


Citește și GfK: Discounterii au devenit principalul canal de achiziții al gospodăriilor din România


„Există desigur și componente care au cunoscut o temperare considerabilă a tendințelor inflaționiste. Un exemplu ar fi combustibilii, care s-au ieftinit cu 9% față de aceeași lună a anului trecut, pe fondul scăderii prețului țițeiului. Această «dezordine a prețurilor» este accentuată și de alte componente care au avut un ritm mult mai scăzut de creștere, cum ar fi uleiul (1,2%)”, adaugă Cristian Popa.

Banca Națională a României estimează că, până la finalul acestui an, rata anuala a inflației va scădea până la nivelul de 7,1% și de 4,2% la finalul anului 2024.

„Ne apropiem de o inflație de o singură cifră, cel puțin ca medie, însă observăm o dispersie ridicată a evoluției prețurilor, ce rămâne o preocupare: lângă combustibili (-9%) adăugați transportul aerian (+46,2%) pentru a obține un contrast puternic. În aceste condiții, cu rata inflației la 10,6% și cu ROBOR 3M la 6,55% continui să cred că discuția despre reducerea dobânzilor este prematură. Dobânzile trebuie să devină real pozitive pentru ca inflația să coboare la țintă. Iar băncile centrale nu pot anunța victoria până când inflația nu ajunge în apropierea țintei (2 - 2,5%) de la caz la caz”, concluzionează reprezentantul BNR.

 

Știri asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content