FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Știri > Importurile de alimente, creștere de peste 19% în prima jumătate a anului

Importurile de alimente, creștere de peste 19% în prima jumătate a anului

Companiile din România au importat alimente și animale vii în valoare de 4,68 miliarde de euro în primele șase luni din acest an, în creștere cu 19,4% față de intervalul similar din 2021. Potrivit datelor INS, la finalul lunii iunie, importurile din această categorie reprezentau 7,8% din totalul mărfurilor cumpărate de România de pe piețele externe.

A crescut și cererea companiilor active în România pentru băuturi și tutun, valoarea acestora fiind de 509 milioane de euro, cu 30,1% peste nivelul înregistrat în ianuarie-iunie 2021. Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică, băuturile și tutunul reprezintă 0,8% ca pondere în totalul importurilor realizate în prima jumătate a acestui an.

În privința exporturilor, s-au mențin creșterile în zona schimburilor comerciale de alimente, fiind înregistrată o creștere de 57,1% în perioada ianuarie-iunie 2022 față de ianuarie-iunie 2021, până la valoarea cumulată de 3,87 miliarde de euro și o pondere de 8,7% din totalul bunurilor exportate în perioada analizată.


Citește și Noi reguli pentru transporturile de bunuri cu risc fiscal ridicat


Cererea externă pentru băuturi și tutun din România a bifat, de asemenea, o creștere de două cifre față de prima jumătate a anului trecut. În perioada analizată, companiile active pe piața locală au vândut pe piețe externe băuturi și tutun în valoare cumulată de 768,3 milioane de euro, cu 12,8% mai mult decât în primul semestru din 2021. Ca pondere în totalul exporturilor realizate, această categorie reprezenta 1,7% la finalul primului semestru din acest an.

Cumulat, în primele șase luni din 2022, exporturile au însumat 44,7 miliarde de euro, în creștere cu 23,9% față de același interval din 2021, în timp ce importurile au înregistrat o creștere de 28,5% până la valoarea de 60,2 miliarde de euro. Drept urmare, deficitul balanței comerciale în perioada ianuarie – iunie 2022 a fost de 15,4 miliarde de euro, cu peste 4,7 miliarde euro mai mare decât în perioada similară a anului trecut.
 

Știri asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content