FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Știri > Importurile de alimente, creștere de aproape 19% într-o singură lună

Importurile de alimente, creștere de aproape 19% într-o singură lună

Companiile din România au importat alimente și animale vii în valoare de 676,8 milioane de euro în luna ianuarie a acestui an, în creștere cu 18,6% față de aceeași lună a anului trecut. Potrivit datelor INS, la începutul acestui an, importurile din această categorie reprezentau 7,6% din totalul mărfurilor cumpărate de România de pe piețele externe.

A crescut și cererea companiilor active în România pentru băuturi și tutun, valoarea acestora fiind de 57,2 milioane de lei, cu 15,8% peste nivelul din ianuarie 2021. Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică, băuturile și tutunul reprezintă 0,6% ca pondere în totalul importurilor realizate în prima lună a acestui an.

În privința exporturilor, s-au mențin creșterile în zona schimburilor comerciale de alimente, fiind înregistrată o creștere de 54,5% în ianuarie 2022 față de ianuarie 2021, până la valoarea cumulată de 563,8 milioane de euro și o pondere de 8,3% din totalul bunurilor exportate în perioada analizată. Cererea externă pentru băuturi și tutun din România a bifat, de asemenea, o creștere considerabilă față de începutul anului trecut. În perioada analizată, companiile active pe piața locală au vândut pe piețe externe băuturi și tutun în valoare cumulată de 109,7 milioane de euro, cu 43,9% mai mult decât în ianuarie 2021. Ca pondere în totalul exporturilor realizate, această categorie reprezenta 1,9% la începutul acestui an.

Cumulat, în luna ianuarie, exporturile au însumat 6,7 miliarde de euro, în creștere cu 24,9% față de ianuarie 2021, în timp ce importurile au înregistrat o creștere de 34,8% până la valoarea de 8,88 miliarde de euro. Drept urmare, deficitul balanței comerciale a fost de 2,12 miliarde de euro, cu aproape 945 de milioane de euro în perioada analizată.

 

Știri asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content