FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Știri > Importurile de alimente continuă să crească deși comerțul exterior al României a fost în scădere

Importurile de alimente continuă să crească deși comerțul exterior al României a fost în scădere

Companiile din România au importat alimente și animale vii în valoare de 5,53 miliarde euro în prima jumătate a acestui an și, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, importurile de alimente și animale vii au crescut cu 18,6% peste nivelul înregistrat în aceeași perioadă a anului 2022.

Cumulat, importurile din această categorie reprezentau la finalul lunii iunie 2023 9,1% din totalul mărfurilor cumpărate de România de pe piețele externe.

În perioada analizată de INS, a crescut și cererea companiilor active în România pentru băuturi și tutun, valoarea acestora fiind de 583,4 milioane euro, cu 15,5% peste nivelul înregistrat în primele șase luni ale anului 2022. Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică, băuturile și tutunul reprezentau la finalul lunii noiembrie 1% ca pondere în totalul importurilor realizate în prima parte a acestui an.

În privința exporturilor însă, s-au menținut creșterile doar în zona schimburilor comerciale de băuturi și tutun, în timp ce cererea pentru alimente și animale vii a fost în scădere. Concret, în primele șase luni din acest an, exporturile de băuturi și tutun au fost în valoare de 1,1 miliarde euro, în creștere cu 44,6% pentru nivelul din prima jumătate a anului trecut.


Citește și mediaTRUST: Supermarketurile au avut cele mai mari cheltuieli de publicitate în iulie


În cazul alimentelor și animalelor vii, valoarea exporturilor a fost de 3,65 miliarde euro, în scădere cu 5,9% în perioada analizată. Acest segment a avut o pondere de 7,7% din totalul bunurilor exportate de companiile din România în perioada analizată.

Cumulat, în primele șase luni ale acestui an, exporturile totale au însumat 47,4 miliarde euro, în creștere cu 5,9% față de același interval din 2022, în timp ce importurile au scăzut cu 0,8%, până la valoarea de 60,7 miliarde euro. Drept urmare, deficitul balanței comerciale în perioada ianuarie – iunie 2023 a fost de 13,3 miliarde euro, cu 2,14 miliarde de euro mai mic decât în perioada similară a anului 2022.

 

Știri asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content