Transavia, investiții de 140 de milioane de lei în măsuri sustenabile, în 2023
Transavia a investit 140 de milioane de lei, în 2023, din fonduri proprii pentru energie verde, dezvoltarea continuă a nivelului de producție, bunăstarea animalelor, managementul deșeurilor și protecția mediului și în creșterea constantă a standardelor de calitate și siguranță alimentară, care le depășesc pe cele impuse de normele legale, potrivit datelor celui de al cincilea raport de sustenabilitate, „Pregătiți pentru viitor” (Embracing Tomorrow). Compania menționează că nici în anul 2023 nu a beneficiat de niciun ajutor de stat și nici de de asistență financiară guvernamentală (GRI 201-4).
„Credem cu tărie că, făcând lucrurile exact așa cum trebuie, de la bob la furculiță, putem construi un viitor mai bun și mai sustenabil. Astfel, ne putem îndeplini misiunea de lider responsabil care impune standarde de siguranță și calitate pentru piață și inspiră alți producători să adopte practici responsabile, transparente și orientate către excelența ESG. Este o misiune pe care o ducem mai departe cu respect pentru consumatori, parteneri, comunități și mediu, convinși că leadership-ul adevărat înseamnă să deschizi noi drumuri și să creezi un impact pozitiv durabil”, declară Theodora Popa-Liteanu, Vicepreședinte Transavia.
Documentul oferă o imagine de ansamblu asupra impactului pe care activitățile companiei îl au asupra oamenilor, societății, animalelor și mediului, evidențiind modul în care echipa Transavia a gestionat responsabil aceste aspecte pentru a consolida performanța firmei și a asigura un viitor sustenabil. R
Angajamente transformate în realizări:
• Cea mai mare investiție în energie verde din industria alimentară românească care, prin panourile fotovoltaice instalate în 2023, a contribuit la o reducere cu peste 6.300 tone a emisiilor de CO2. Valoarea investiției s-a ridicat la 35 de milioane de euro.
• Grad de valorificare a deșeurilor de până la 99,41%, în funcție de activități și regiune.
• Reducerea cu 838,05 tone a emisiilor de CO2 prin reciclarea deșeurilor de ambalaje.
• Produse certificate, garantând încrederea consumatorilor: singurul producător de carne de pasăre din România care a obținut certificarea GlobalG.A.P versiunea 5.2; 100% din producția de carne de pui certificată BRCGS Food Safety; 100% din fermele de creștere a puilor, de incubație și de reproducție certificate ISO 22000:2018; 100% din producția de furaje combinate certificată ISO 22000:2018.
• 4,48 milioane de lei direcționați către proiecte din educație, sănătate și sport, sprijinind direct 41 de organizații și numeroase inițiative locale.
„Și 2023 a fost un an marcat de inflație puternică, de consecințe ale războaielor și ale instabilității geo-politice. Nimeni nu a fost imun la presiunea creșterii prețurilor, la efectele corozive ale inflației, la scăderea puterii de cumpărare ori la presiunea schimbărilor legislative. Au fost multe afaceri care au pierdut lupta și au ieșit din joc. Noi însă am gestionat exemplar incertitudinea pe termen scurt, ne-am întărit avantajele competitive și ne-am consolidat poziția în piață, înregistrând rezultate record. 2023 a fost cel mai bun an din istoria companiei noastre, în care am depășit borna de 1 miliard de lei cifră de afaceri, am înregistrat cel mai mare profit din industrie la nivel regional, ne-am consolidat poziția de lider și am extins vânzările la export”, a adăugat Theodora Popa-Liteanu.
Totodată, în 2023 Transavia a înregistrat cei mai buni indicatori de profitabilitate din industrie, atât din România, cât și la nivel european. Compania nu are datorii de niciun fel și nu are credite de rambursat, având o soliditate și o stabilitate care îi permit să planifice viitorul, în timp ce contribuie la bunăstarea celor din jur. Afacerea de familie cu capital 100% românesc, operează sustenabil cu un model de afacere integrată vertical, bazat pe cele mai bune practici și pe cele mai stricte protocoale în întreg lanțul de producție și distribuție, de la bob la furculiță.
Raportul de Sustenabilitate aferent anului 2023, întocmit de TRANSAVIA, urmărește standardele GRI (Global Reporting Initiative) 2021, inclusiv cu Standardul specific pentru Agricultură (GRI 13) și ține cont de Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale Națiunilor Unite pentru anul 2030 și răspunde cerințelor noilor standarde ESRS, abordate voluntar, acolo unde informațiile disponibile au dat posibilitatea raportării conform noilor standarde care vor intra în aplicare începând cu raportarea pentru anul financiar 2024) și ale Metodologiei pentru raportarea durabilității - Codul român al sustenabilității.
Transavia este liderul pieței locale de carne de pui, fiind una dintre cele mai importante afaceri de familie, care deține și produce brandul de carne de pui Fragedo și semipreparate pe bază de pui Papane. Cu capital 100% românesc, compania este inclusă în topul celor mai valoroase portofolii de mărci din România. În cei peste 33 de ani de activitate, Transavia a investit constant în modernizare și în tehnologie de ultimă generație și a adoptat inovația ca sursă de creștere sustenabilă a businessului și de predictibilitate pentru viitor. Unul dintre cei mai mari angajatori români, compania are în prezent peste 2.300 de angajați, care activează preponderent în cele 31 ferme de creștere a păsărilor și în cele patru ferme de producție vegetală, în fabrica de nutrețuri combinate, în cele trei abatoare de ultimă generație și în fabrica de procesare a cărnii.
În fermele Transavia, localizate în opt județe din România, se produc anual peste 100.000 de tone de carne de pui. Aproximativ 30% la sută din producția anuală a companiei merge către export, în mai multe state europene și de pe alte continente. Transavia a implementat cea mai mare investiție în energie verde din industria alimentară din România, prin care își asigură energia necesară proceselor tehnologice din surse proprii, regenerabile.