FINALIST PROGRESIV AWARDS: 14 tone de deșeuri colectate de pe apele Dunării în 2020 prin programul „Cu Apele Curate”
„Cu Apele Curate”, un program derulat la inițiativa Lidl România și MaiMultVerde, se concentrează pe combaterea și prevenirea poluării cu plastic a Dunării și contribuie la șase dintre cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă ale ONU. Numai în 2020, peste 14 tone de deșeuri au fost colectate de pe apele Dunării și a afluenților săi, contribuind la combaterea și prevenirea poluării cu plastic, de la începutul programului de granturi „Cu Apele Curate”.
România este în trendul mondial, evaluările ARBDD – Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării – vorbesc despre 1.533 tone de plastic transportate anual pe Dunăre, fluviul care adună aproape tot ce curge prin țara noastră. Până la Dunăre și pe lângă ea, curgerile de apă sau lacurile de orice fel, acumulează cantități imense de plastic, iar asta duce la distrugerea biodiversității acvatice, scăderea drastică a calității apelor din care ne alimentăm și deteriorarea peisajului.
Proiectul „Cu apele curate” vizează atât poluarea istorică, prin acțiuni de colectare a plasticului deja existent în albia fluviului, cât și măsuri de prevenire și combatere a deversărilor viitoare. Pentru a lupta cu un debit de 4,2 tone/zi de deșeuri sunt necesare acțiuni extinse și menținute pe un termen lung în tot bazinul Dunării și al afluenților săi, atât în România cât și în țările riverane.
Din 2008, anul înființării sale, Asociația Mai Mult Verde a construit o cultură a responsabilității și voluntariatului pentru mediu în România. Prin proiecte și campanii educative, sub sloganuri precum „Există viață după colectare” sau
„Deșeurile nu sunt gunoaie”, voluntarii au adunat peste 350 tone de plastic din păduri, albii de râu sau trasee turistice. La acestea s-au adăugat activități specifice de advocacy, care să îmbunătățească politicile publice în domeniu.
Lidl România a aderat, în calitate de semnatar, la Pactul Global al Națiunilor Unite (UN Global Pact), iar una dintre temele de implicare socială alese de companie, pentru perioada 2019-2020, și în continuare pe termen mediu și lung, este reducerea cantității de plastic din mediu. Proiectul #cuapelecurate, care s-a concentrat pe eliminarea plasticului de pe cursul Dunării, contribuie la șase din cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă, mai exact capitolele: 6) Ape curate; 12) Consum și producție responsabile; 13) Acțiune climatică; 14) Viață subacvatică; 15) Viață pe uscat și 17) Parteneriate pentru obiective.
Alături de noi este și ARC România (Asociația pentru Relații Comunitare), cu o experiență de peste 17 ani în mobilizarea comunităților. Rețeaua sa este importantă pentru aducerea împreună a organizațiilor locale, a finanțatorilor și a celorlalți parteneri în proiecte. În aceeași zonă, a implicării comunitare, vor ajuta #cuapelecurate CeRe și One World Romania. Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CeRe) așază în centrul demersurilor oamenii pe care îi privesc direct deciziile luate de autoritățile publice. One World Romania își propune, plecând de la situațiile concrete pe care se construiește acest proiect, să ofere alternative culturale, sociale, educaționale, implicând activ comunitățile.