Sardeluță marinată fabricată potrivit tradiției din România, recunoscută la nivel european
Denumirea produsului „Sardeluță marinată fabricată potrivit tradiției din România” a dobândit protecția pe sistemul de calitate Specialitate Tradițională Garantată (STG), în baza Regulamentului (UE) nr. 1151/2012 privind sistemele din domeniul calității produselor agricole şi alimentare, fiind o rețetă tradițională, transmisă de la o generație la alta de peste 30 de ani.
Sardeluță marinată devine astfel al 14-lea produs românesc recunoscut și înregistrat la nivel european. În vederea dobândirii protecției europene, documentația a fost înaintată Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) de către grupul aplicant ASOCIAȚIA „RO PESCADOR” (format din operatorii economici: DELTAICA SEAFOOD S.R.L. (procesator) și furnizor materie primă: INTERFRIG FISH S.R.L. și BBG ACCES CONSULT S.R.L.).
Materia primă pentru produsul „Sardeluță marinată fabricată potrivit tradiției din România STG” este șprotul, folosit de mai multe decenii în preparate marinate, semiconserve și conserve. Ingredientele folosite de-a lungul timpului pentru marinare și soluțiile de acoperire sunt: sare gemă neiodată, oțet din vin, vin alb, zahăr, ulei de floarea-soarelui, boia de ardei dulce, ardei iute tip chili, piper negru boabe, foi de dafin, ienibahar boabe, coriandru boabe.
La nivel european, România are 11 produse cu Indicații Geografice Protejate (I.G.P.) – Magiun de prune de Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Țara Bârsei, Scrumbie afumată de Dunăre, Telemea de Sibiu, Cârnați de Pleșcoi, Cașcaval de Săveni, Salata cu icre de știucă de Tulcea, Pită de Pecica, Salinate de Turda, Plăcinta dobrogeană; un produs cu Denumire de Origine Protejată (DOP) - Telemea de Ibănești; și două produse cu Specialitate Tradițională Garantată (STG), respectiv-Salată tradițională cu icre de crap (înregistrată din anul 2021) și Sardeluța marinată fabricată potrivit tradiției din România – STG.
În prezent, România mai are și alte produse care se află în etapa de verificare, la nivelul Comisiei Europene, în vederea înregistrării și dobândirii Indicației Geografice Protejate, respectiv Batog deltaic de sturion, Babic de Buzău și Cârnați din topor din Vâlcea.
![„Salinate de Turda”, al 13-lea produs românesc recunoscut și înregistrat la nivel european](https://static.revistaprogresiv.ro/uploads/2023/11/salinate-de-turda-1200x628-400x250.jpg)
![Pita de Pecica intră pe lista produselor cu Indicație Geografică Protejată](https://static.revistaprogresiv.ro/uploads/2023/06/pita_pecica_madr-400x250.jpg)
![Salata tradițională cu icre de crap devine specialitate garantată în UE](https://static.revistaprogresiv.ro/uploads/2021/09/salata_icre_crap_ue-400x250.jpg)
![„Salata cu icre de știucă de Tulcea”, certificată drept produs cu indicație geografică protejată](https://static.revistaprogresiv.ro/uploads/2021/06/salata_icre_tulcea-400x250.jpg)
![Cașcavalul de Săveni, pe lista produselor cu Indicație Geografică Protejată](https://static.revistaprogresiv.ro/uploads/2021/04/cascaval-saveni_2-400x250.jpg)
![Specialitățile tradiționale garantate de UE, vânzări cumulate de aproape 75 mld. €](https://static.revistaprogresiv.ro/uploads/2020/04/zona_geografica_shutterstock_464495987-400x250.jpg)