„Salinate de Turda”, al 13-lea produs românesc recunoscut și înregistrat la nivel european

„Salinate de Turda – IGP” se alătură celor 12 produse românești recunoscute și înregistrate la nivel European după ce produsul a dobândit protecția pe sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată (IGP) în baza Regulamentului (UE) nr. 1151/2012 privind sistemele din domeniul calităţii produselor agricole şi alimentare. „Salinate de Turda”, al 13-lea produs românesc recunoscut și înregistrat la nivel european

Legătura produselor din carne „Salinate de Turda-IGP” cu regiunea de producție rezultă din îndelungata tradiție a locuitorilor din zonă, folosind metoda de conservare prin saramurarea și afumarea cărnii, în perioadele de iarnă, după tăierea porcului, fapt cunoscut din vremuri străvechi. Procesul de sărare umedă prin utilizarea „mărătorii” pentru conservarea cărnii se realizează cu saramura recoltată din fântânile cu apa sărată din zona (Micești, Valea Florilor, Valea Sărată Turda).

Cererea de înregistrare în vederea dobândirii protecției IGP pentru denumirea Salinate de Turda -IGP  a fost înaintată Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) de către grupul aplicant Asociația Pentru Promovarea Salinatelor de Turda (APST), din județul Cluj (procesator: CIA ABOLIV S.R.L. din comuna Mihai Viteazu, str. Morii, nr. 99A, județ Cluj).

Astfel, „Salinate de Turda -IGP” reprezintă un preparat de carne, fiind un produs afumat și uscat, obținut prin procesul de sărare umedă cu saramura naturală (numită popular în zonă „mărătoare” sau „murătoare”), în amestec cu mixul de condimente, zaharuri și culturi lactice, timp de 5-7 zile, afumat cu lemn de esență tare (fag), a următoarelor piese anatomice ale carcasei de porc: ceafă, cotlet, piept și pulpă, urmată de o etapă de maturare-uscare timp de 20-28 de zile.

„Salinate de Turda – IGP ” se comercializează sub denumiri diferite în funcție de piesa anatomică a carcasei de porc care reprezintă materia primă și anume: ceafă, cotlet, piept și pulpă de porc. Produsul este prezentat ambalat sau ca bucăți întregi sau feliate.

Toate etapele specifice procesului de producție pentru obținerea „Salinate de Turda -IGP” se desfășoară în aria geografică delimitată, respectiv Municipiul Turda și comunele: Mihai Viteazu, Tureni, Ploscoș, din județul Cluj.

Pe lista produselor românești cu indicație geografică protejată se află Magiun de prune de Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Țara Bârsei, Scrumbie afumată de Dunăre, Telemea de Sibiu, Cârnați de Pleșcoi, Cașcaval de Săveni, Salata cu icre de știucă de Tulcea, Telemea de Ibănești, Salată tradițională cu icre de crap (Specialitate Tradițională Garantată), Plăcintă dobrogeană și Pită de Pecica.

În prezent, România mai are două produse care se află în etapa de verificare la nivelul Comisiei Europene pentru dobândirea protecției Indicației Geografice Protejate - Batog deltaic de sturion și Babic de Buzău, iar în faza de opoziție europeană, pentru dobândirea protecției Specialitate Tradițională Garantată – Sardeluță marinată.

Indicația geografică protejată (IGP) evidențiază legătura dintre regiunea geografică specifică și denumirea produsului, în cazul în care o anumită calitate, reputație sau altă caracteristică poate fi atribuită în mod esențial originii sale geografice. Pentru a beneficia de această etichetă de calitate, cel puțin una dintre etapele de producție, prelucrare sau preparare trebuie să aibă loc în regiune.

Sursă foto: Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale

Salata tradițională cu icre de crap devine specialitate garantată în UE
Salata tradițională cu icre de crap devine specialitate garantată în UE
„Salată tradițională cu icre de crap” a primit aprobarea Comisiei Europene pentru a deveni specialitate tradițională garantată în...
„Salata cu icre de știucă de Tulcea”, certificată drept produs cu indicație geografică protejată
„Salata cu icre de știucă de Tulcea”, certificată drept produs cu indicație geografică protejată
Comisia Europeană a aprobat cererea de înscriere a salatei de icre de știucă de Tulcea în Registrul indicațiilor geografice protejate...
Cașcavalul de Săveni, pe lista produselor cu Indicație Geografică Protejată
Cașcavalul de Săveni, pe lista produselor cu Indicație Geografică Protejată
Cașcavalul de Săveni, o brânză maturată produsă în regiunea Botoșani, a intrat pe lista scurtă a produselor românești cu Indicație...
Specialitățile tradiționale garantate de UE, vânzări cumulate de aproape 75 mld. €
Specialitățile tradiționale garantate de UE, vânzări cumulate de aproape 75 mld. €
Un raport publicat de Comisia Europeană arată că valoarea cumulată a vânzărilor generate de produsele din zone cu indicație geografică...