„Salata cu icre de știucă de Tulcea”, certificată drept produs cu indicație geografică protejată

Comisia Europeană a aprobat cererea de înscriere a salatei de icre de știucă de Tulcea în Registrul indicațiilor geografice protejate (IGP). „Salata cu icre de știucă de Tulcea”, certificată drept produs cu indicație geografică protejată

„Salata cu icre de știucă de Tulcea este o cremă pe bază de ulei de floarea-soarelui de culoare albă, obținută din icre în amestec cu apă carbogazificată și zeamă de lămâie”, specifică reprezentanții Comisiei Europene. „Este produsă în regiunea Tulcea, care include Rezervația Biosferei Delta Dunării și are gustul specific al icrelor de știucă, completat și subliniat de cel al icrelor de pește din Delta Dunării, ca urmare a procesului de sărare și maturare. «Salata cu icre de știucă de Tulcea» este un produs care utilizează în principal materii prime din regiune, creând o legătură puternică cu mediul natural al Deltei Dunării”, completează aceștia.

Salata cu icre de știucă de Tulcea este un exemplu emblematic al tradiției locale de prelucrare a peștelui, care a evoluat de la recoltarea și consumul de icre crude (în secolul al XIX-lea) până la prelucrarea acestora pentru a fi utilizate în bucătăria modernă (în secolul XX). Această nouă denumire se va alătura celor 1.760 de produse alimentare deja protejate.

Indicațiile geografice permit consumatorilor să aibă încredere și să distingă produsele de calitate, ajutând, de asemenea, producătorii în comercializarea lor.

Un raport publicat anul trecut de Comisia Europeană arată că valoarea cumulată a vânzărilor generate de produsele din zone cu indicație geografică protejată ajunsese la 74,76 de miliarde de euro. Datele sunt valabile pentru finalul anului 2017 când studiul Comisiei era bazat pe 3.207 produse protejate din 28 de state membre UE la acel moment. Până la sfârșitul lunii martie 2020, numărul total de denumiri protejate a crescut la 3.322.

În România, până la momentul studiului (2017) existau trei produse cu indicație geografică protejată (magiunul de prune Topoloveni, salamul de Sibiu și novacul afumat din Țara Bârsei) și unul înregistrat ca Denumire de Origine Protejată (telemeaua de Ibănești).

Ulterior, lista a fost completată cu încă patru produse, toate cu Indicație Geografică Protejată. Este vorba despre scrumbia de Dunăre (afumată), cârnații de Pleșcoi și telemeaua de Sibiu care au primit certificarea în toamna anului trecut, și cașcavalul de Săveni certificat IGP în urmă cu două luni.

Schemele de calitate ale Uniunii Europene vizează protejarea și promovarea caracteristicilor unice pe care le au produsele specifice. Numele acestora fac parte din sistemul european de drepturi de proprietate intelectuală, protejându-le în mod legal împotriva imitării și abuzului.

Sursă foto: Comisia Europeană

Salata tradițională cu icre de crap devine specialitate garantată în UE
Salata tradițională cu icre de crap devine specialitate garantată în UE
„Salată tradițională cu icre de crap” a primit aprobarea Comisiei Europene pentru a deveni specialitate tradițională garantată în...
Cașcavalul de Săveni, pe lista produselor cu Indicație Geografică Protejată
Cașcavalul de Săveni, pe lista produselor cu Indicație Geografică Protejată
Cașcavalul de Săveni, o brânză maturată produsă în regiunea Botoșani, a intrat pe lista scurtă a produselor românești cu Indicație...
Producția de Salam de Sibiu a ajuns la 3.000 de tone în 2020
Producția de Salam de Sibiu a ajuns la 3.000 de tone în 2020
Deși 2020 este un an cu multe modificări în privința comportamentelor de consum, există alimente cu tradiție pentru care cererea a rămas...
Specialitățile tradiționale garantate de UE, vânzări cumulate de aproape 75 mld. €
Specialitățile tradiționale garantate de UE, vânzări cumulate de aproape 75 mld. €
Un raport publicat de Comisia Europeană arată că valoarea cumulată a vânzărilor generate de produsele din zone cu indicație geografică...