România este principala piață de export pentru vinurile din Republica Moldova, cu zece milioane de litri

România rămâne principala piață de export pentru vinurile de peste Prut. În 2024, peste zece milioane de litri de vin îmbuteliat moldovenesc (20% din exportul total al vinului îmbuteliat) au ajuns în România. România este principala piață de export pentru vinurile din Republica Moldova, cu zece milioane de litri. Vedeți mai multe pe revistaprogresiv.ro

Vinul Moldovei este exportat în peste 70 de țări ale lumii (90% din volumul total produs în Republica Moldova), fiind premiat cu peste 8.000 de medalii în ultimii nouă ani, dintre care peste jumătate de aur.

Peste 68 de crame moldovenești sunt prezente pe piața din România.

Pe 13 și 14 septembrie, Bulevardul Kiseleff din București va găzdui cea de-a cincea ediție a Festivalului Vinului Moldovenesc. Evenimentul aduce la București aproximtiv 50 de crame, care vor prezenta vinuri premiate, spumante fine și vin ars tradițional, pentru toate gusturile. Se vor reuni atât vinăriile cu tradiție din Republica Moldova, cât și crame mai mici, pregătite să-și prezinte noutățile  în ediție limitată.

„Festivalul Vinului Moldovenesc este o poveste despre tradiție, pasiune și inovație. În fiecare an, la București, avem ocazia să o spunem direct iubitorilor de vin și partenerilor din România. Anul acesta, la a cincea ediție, venim cu un număr impresionant de producători și experiențe noi care să reflecte diversitatea și excelența vinului moldovenesc”, declară Ștefan Iamandi, Directorul Oficiului Național al Viei și Vinului din Republica Moldova.

ONVV este expertul nr. 1 în sectorul vitivinicol, care contribuie la reglementarea și dezvoltarea domeniului, servind drept platformă pentru acțiunea comună a tuturor celor implicați în creșterea competitivității produselor vinicole, valorificarea autenticității și orientarea spre consumator, dar și promovarea vinurilor moldovenești prin programul și brandul național „Wine of Moldova”.

România este al șaselea producător de vin din Europa, cu 187.000 ha de viță-de-vie. Producția a scăzut cu 19,8% în 2024 din cauza secetei, înghețurilor, grindinei și altor intemperii, în timp ce costurile de producție au crescut cu 7-10% din cauza energiei, forței de muncă și logisticii.

Crispy Crocant, gama BISTRO, detalii pe www.revistaprogresiv.ro
Poultry Investment, joint venture cu Authentic Meat pentru intrarea pe piața produselor ready to cook
Poultry Investment și Authentic Meat, două dintre cele mai puternice grupuri locale din industria cărnii, cu o cifră de afaceri cumulată de...
JDE Peet's, preluată de producătorul Dr Pepper, detalii pe www.revistaprogresiv.ro
Keurig Dr Pepper preia producătorul Jacobs într-o tranzacție de peste 15 mld. euro
Keurig Dr Pepper, producătorul băuturii răcoritoare Dr Pepper, a anunțat că va prelua producătorul olandez de cafea JDE Peet’s într-o...
David Alb, CEO Senneville: Creșterea producției locale, o soluție pentru reducerea deficitului. Detalii pe revistaprogresiv.ro
David Alb, CEO Senneville: Creșterea producției locale, o soluție pentru reducerea deficitului
România are un deficit comercial agroalimentar în creștere, iar dulciurile fac parte din top 5 produse cu cel mai mare deficit, alături de carne,...
YouGov Shopper: Discounterii și magazinele online, creștere peste media pieței în primul semestru. Detalii pe revistaprogresiv.ro
YouGov Shopper: Discounterii și magazinele online, creștere peste media pieței în S1
Piața FMCG locală a avut o creștere echilibrată în prima jumătate a anului 2025, perioadă ce coincide cu ultimul semestru de dinaintea...