Producția mondială de vin va atinge cel mai scăzut nivel din ultimii 60 de ani
Producția mondială de vin va atinge în 2024 cel mai mic nivel din ultimii 60 de ani în condițiile în care cramele din emisferele de Nord și Sud au fost afectate de vremea extremă, anunță Organizația Mondială a Viei și Vinului. Organizația Mondială a Viei și Vinului estimează că producția globală de vin se va situa între 227 și 235 de milioane de hectolitri, cu o medie de 231 de milioane de hectolitri. Această valoare medie este cu 2% mai mică față de anul trecut și reprezintă cel mai scăzut nivel din anul 1961.
„La nivel global 2024 pare să fie o reeditare a anului 2023. La fel ca în 2023, evenimentele meteorologice extreme sau atipice au influențat major producția globală. Precipitațiile abundente și seceta prelungită au avut un impact dramatic asupra productivității podgoriilor”, anunță Organizația Mondială a Viei și Vinului.
În Uniunea Europeană, acolo unde se regăsesc cei mai mari producători de vin din lume – Franța, Italia și Spania – producția este estimate la 139 milioane de hectolitri, în scădere cu 3% față de 2023 și cel mai scăzut nivel din acest secol, potrivit organizației.
Franța a înregistrat cel mai abrupt declin din Uniunea Europeană, producția scăzând cu aproape un sfert față de anul trecut pe fondul ploilor torențiale și a grindinei. În acest context, Italia ar putea lua locul Franței adjudecându-și titlul de cel mai mare producător de vin.
În SUA, al patrulea mare producător de vin la nivel mondial, 2024 vine cu o scădere de 3% a producției comparativ cu 2023.
Cifrele finale pentru 2023 au indicat o creștere ușoară atât a importurilor, cât și a exporturilor de vin din România, potrivit unei analize realizate Wines of Romania, platformă dedicată în exclusivitate promovării vinului românesc, pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică. Astfel, România a importat vin în valoare de 268,4 milioane de euro și a exportat în valoare de 72,5 milioane de euro, de 3,7 ori mai puțin. În volume, importul a ajuns la 123.000 de tone, iar exportul la 34.400 de tone.