În prag de cumpărare, Grupul Albalact raportează o creștere de două cifre pentru primul semestru din 2016
Prima jumătate a acestui an a adus Grupului Albalact – care cuprinde Albalact SA, Rarăul SA Câmpulung Moldovenesc și Albalact Logistic SRL – o creștere cu 16,94% a cifrei de afaceri și un profit semnificativ mai mare față de anul trecut, arată raportul financiar IFRS consolidat (raport conform standardelor internaționale de raportare financiară adoptate de Uniunea Europeană – n.red), dat publicității de companie. Astfel, Grupul Albalact a realizat o cifră de afaceri netă de 242.097.913 lei, în timp ce anul trecut, pentru aceeași perioadă Grupul Albalact a raportat o cifră de afaceri netă de 207.021.262 lei. Profitul net realizat de Grupul Albalact în prima jumătate din acest an se ridică la 18.882.590 lei.
Situațiile financiare, întocmite conform standardelor internaționale de raportare financiară adoptate de Uniunea Europeană (IFRS), cuprind rezultatele Albalact SA și ale societăților Rarăul SA Câmpulung Moldovenesc și Albalact Logistic SRL, pe care Albalact SA le deține. Listarea companiei la Bursa de Valori București în 2015 a determinat retratarea situațiilor financiare întocmite de cele trei companii din grupul Albalact, înlocuindu-se raportarea individuală conform Ordinului Ministerului Finanțelor Publice 1802/2014 (OMFP) cu raportarea consolidată conform IFRS.
Raportarea individuală conform OMFP arată că doar S.C. Albalact S.A. și-a majorat afacerile nete cu 20,57% în semestrul I 2016 ajungând la 285.921.222 lei, de la 237.150.529 lei cât a obținut în aceeași perioadă a anului trecut, ceea ce îl poziționează în continuare în scaunul de lider al industriei românești de lactate.
CITEȘTE ȘI:
- Lactalis se angajează să plătească 75 milioane de euro pentru Albalact
- Preluarea Albalact de către Lactalis, aprobată de Concurență
- Lactalis țintește peste 40% din piața laptelui prin achiziția Albalact
“Suntem mulțumiți că am reușit să ne menținem creșterea profitabilă, chiar peste ceea ce am planificat. Cifrele de astăzi sunt rezultatul proiectelor importante pe care le-am demarat și susținut constant în ultimul an, dar sunt și rezultatul unui management mai eficient al costurilor, optimizării activității de distribuție și al unor schimbări în structura de producție și vânzare. Am acordat o mare importanță investițiilor in marketing, iar succesul ultimelor lansări a fost peste așteptări. Fac referire aici la portofoliul iaurturilor cu beneficii pentru sănătate Zuzu Bifidus – unul dintre cele mai importante proiecte ale companiei in 2015, la relansarea brandului tradițional Albalact cu un portofoliu mai mare și mai divers și la dezvoltarea portofoliului Horeca Top pentru segmentul Horeca, pe care Albalact dorește să-l extindă. Iar acum, de foarte puțin timp, am venit cu o nouă inovație, tot în portofoliul lui Zuzu: am lansat Zuzu STORS, un iaurt special, cu ingrediente 100% naturale și multă proteină, produs printr-o tehnologie unică în acest moment în România. Cu Zuzu STORS sperăm să creăm o nouă categorie în piața iaurturilor și să-i învățăm pe consumatorii români că un iaurt bun și hrănitor nu înseamnă neapărat un iaurt gras”, a declarat Stephane BATOUX, Director General Albalact. Potrivit raportului companiei, Albalact este lider cu brandul Zuzu în piața de lapte (lapte UHT și lapte pasteurizat) încă din anul 2008. Albalact mai este lider de piață pe segmentul untului de masă și pe segmentul smântână, cu brandul omonim Albalact.
Raportul vine în contextul în care compania este pe ultima sută de metri în ceea ce privește vânzarea către Lactalis. Tranzacția a fost anunțată inițial în luna ianuarie a acestui an când acționarii majoritari care dețin cumulat 70,3% din capitalul social al Grupului Albalact au încheiat un contract cu compania Lactalis pentru dobândirea de către aceștia a tuturor acțiunilor deținute de acționarii vânzători. În luna iulie, Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Grupului Albalact (SC Albalact SA, SC Rarăul SA Câmpulung Moldovenesc si Albalact Logistic SRL) de către Grupul Lactalis. Ulterior, Lactalis a inițiat o ofertă publică de preluare voluntară având drept obiect preluarea a 100% din acțiunile deținute de acționarii Albalact.
Oferta publică de preluare a fost anunțată pe 28 iulie pe site-ul Bursei de Valori București (BVB). Dacă aceasta va fi acceptată de toți acționarii Albalact, grupul francez va plăti o sumă de 334,2 milioane de lei (74,91 mil. euro) pentru aproximativ 97,5% din pachetul de acțiuni al producătorului român de lactate. Tranzacția este așteptată să se încheie pe finalul lunii septembrie.
Albalact este în prezent cel mai mare producător român de lactate, cu afaceri de 452 de milioane de lei (circa 100 mil. euro) și un profit net de 14,87 milioane de lei în 2015. Înființată în 1971, compania a fost transformată în societate pe acțiuni în anul 1990 și privatizată în 1999. Acționarii majoritari ai Albalact sunt soții Raul și Lorena Ciurtin. Raul Ciurtin ocupă în prezent funcția de Președinte al Consiliului de Administrație al companiei.
Lactalis este cel mai mare producător francez de lactate, cu afaceri la nivel internațional. Acesta deține peste 200 de fabrici în 43 de țări și angajează în prezent 75.000 de persoane. În 2015, Lactalis a avut o cifră de afaceri de 17 miliarde de euro.



