(P) Postul cu d'aucy
Regimul vegetarian/vegan prezintă provocarea cunoscută: renunțarea la anumite alimente (de origine animală) și înlocuirea lor cu surse de nutrienți vegetale. Să eliminăm câteva grupe alimentare este ușor, interdicția trebuie să fie dublată însă de variante sănătoase. Degeaba renunțăm la carne, lactate, ouă dacă mâncăm gogoși, pâine și cartofi prăjiți, fie ele și de post.
Dieta de zi cu zi trebuie să urmărească o serie de obiective: aportul de nutrienți, gust, comoditate. Mulți vegani și oameni care țin post se refugiază în dulciuri, imitații de carne și alte alimente nesănătoase, pe care vrem să le evităm dacă suntem interesați și de sănătate. Curățirea spirituală va fi însoțită și de una a corpului- detoxifiere.
De asemenea, vrem ca un regim alimentar să ne ajute cu energia zilnică și controlul apetitului. Astfel, putem ieși din post mai bine decât am intrat: mai puțină grăsime, o stare de bine, analize medicale îmbunătățite.
Atenție la proteine! Proteinele reduc senzația de foame, țin glicemia mai stabilă și mențin masa musculară. Prin urmare, aportul de proteine este prima grijă, pentru că ele vin într-o dietă obișnuită în special din surse animale. Sursele vegetale clasice sunt leguminoasele: fasole, mazăre, linte, năut, soia. Nucile și semințele au și ele proteine, dar și multe calorii, chiar dacă din grăsimi sănătoase.
Din păcate, proteinele din plante sunt incomplete, nu conțin toți aminoacizii necesari, în proporțiile utile pentru o hrănire optimă. Pentru a obține un profil complet de aminoacizi, combinația care duce la o proteină „completă” este cea dintre leguminoase (fasole, mazăre, linte, năut, soia) și cereale/pseudocereale (porumb, grâu, orez, ovăz, quinoa, hrișcă etc). Această combinare se poate face la aceeași masă ori în cadrul zilei. Deci putem avea o salată de sfeclă roșie cu porumb sau putem mânca năut cu lipie, combinând sursele de aminoacizi esențiali în cadrul fiecărei rețete. Sau putem avea supa de linte la o masă și un desert cu grâu spelta, la o alta.
Din fericire, toate aceste alimente vegetale sunt și surse bogate de fibre, ceea ce va ajuta flora intestinală benefică să se dezvolte. Microbiomul (flora intestinală) influențează nu doar digestia ci are efecte dovedite asupra stării psihice, diabetului, obezității. Pe de altă parte, imunitatea este greu încercată în sezonul rece, iar alimentele bogate în fibre susțin sănătatea florei intestinale, deci și imunitatea organismului. Sfecla roșie, spanacul și fasolea păstăi au puține calorii și cantități relativ mari de fibre, fiind ideale în regimul vegetarian. Supele cremă de linte, mazăre, sfeclă, porumb sunt sățioase, hidratante și servite calde, ajută organismul să facă tranziția spre temperaturile scăzute.
d’aucy bifează toate obiectivele de mai sus. În plus, sunt deja preparate termic, deci rezultă o economie de timp semnificativă. Se poate realiza o masă completă în doar câteva minute. Nu au conservanți, aditivi sau organisme modificate genetic. Legumele sunt culese la maturitate (coapte la soare) și se sterilizează în decurs de câteva ore. BONUS: conservele de la d'aucy nu conțin BPA, deci sunt potrivite și pentru copii și femei însărcinate.
Conservele din gama d'aucy al-vapore nu au lichid de scurs și sunt mai gustoase decât cele clasice deoarece sunt fabricate după o tehnologie avansată care combină prepararea la abur cu vacuumarea, ceea ce determină păstrarea nutrienților. Dincolo de valoarea nutritivă, ne permit să avem în casă o rezervă de ingrediente sănătoase, fără consum de energie și în siguranță maximă (risc bacteriologic zero).
Pentru cine dorește să reducă și mai mult caloriile, d’aucy propune o întreagă sortimentație diet-friendly: fasolea verde, fasolea galbenă, spanacul, morcovii, sfecla cu doar 26-35 Kcal/100gr, ce pot fi transformate rapid într-un fel de mâncare gustos, cu puțin usturoi și ulei de măsline. De reținut că majoritatea produselor d’aucy sunt fără zahăr adăugat, iar conținutul de sare este redus.
Supele-cremă sunt gustoase, hrănitoare și potrivite în orice moment al zilei:
- Calorii mai puține. Pentru același volum, supele-cremă au mai puține calorii decât mâncărurile obișnuite. Desigur va trebui să avem grijă la ingrediente, în special la adaosul de grăsimi.
- Hidratare. Supele cremă au, pe lângă legume și ingrediente principale, o cantitate relativ mare de apă, foarte utilă pentru hidratare pe parcursul zilei. Această apă va fi livrată mai lent, alături de minerale, fiind mult mai utilă decât apa simplă băută rapid.
- Asimilare ușoară. Fiind deja fierte, pasate și însoțite de o sursă de grăsime (ulei de măsline, unt), supele-cremă oferă o asimilare mai bună a nutrienților față de legumele crude și chiar față de supele obișnuite.
- Sațietate. Calde și încărcate de fibre, având un volum mare, oferă o senzație de sațietate mai bună, pentru o perioadă mai lungă de timp. Pot fi îmbogățite cu proteine prin includerea leguminoaselor (fasole, mazăre, linte).
- Gust. Pasarea legumelor fierte permite și eliberarea aromelor, nu doar a nutrienților. Gustul va fi unul deosebit, bogat, care aduce satisfacție mai mare.
Iată și câteva rețete de post, rapide, sănătoase, ieftine, ușor de făcut:
Pentru seară:supă-cremă de linte cu spanac. Punem în blender linte, spanac, sare, piper, ulei de măsline, chimen, în proporțiile preferate. Adăugăm apă caldă și mixăm. La servire poate fi adăugată și zeamă de lămâie. Se potrivește bine cu crackers de secară, pâine sau biscuiți de orez.
Combinații pentru prânz: Fasole roșie cu quinoa. Într-un bol de salată: fasole roșie, quinoa, porumb, ulei de măsline, oțet balsamic, roșii, sare, piper, pătrunjel tocat. În loc de fasole roșie putem folosi linte, năut sau soia. În loc de quinoa putem folosi orez, grâu spelta, porumb.
Desert: grâu spelta cu nuci si miere.



