INS: 34,3% dintre firme nu pot estima modul în care vor evolua afacerile lor

O analiză ad-hoc realizată de Institutul Național de Statistică conturează impactul pandemiei asupra mediului economic în lunile martie și aprilie ale acestui an. INS: 34,3% dintre firme nu pot estima modul în care vor evolua afacerile lor

Peste 8.800 de manageri din comerț, servicii, construcții, industria prelucrătoare au răspuns la întrebări privind perspectiva evoluției activității întreprinderii pe care o conduc, iar concluziile nu sunt tocmai optimiste.

Unul dintre aspectele relevate de cercetare este nivelul ridicat al incertitudinii cu privire la viitorul afacerilor în perioada martie - aprilie 2020 și creșterea acesteia în aprilie față de martie 2020.

Dacă în luna martie 2020 o pondere de 21,2% din agenții economici nu puteau estima modul în care vor evolua afacerile lor, în luna aprilie ponderea acestora a crescut la 34,3%, arată datele INS.

În sectorul comerțului cu amănuntul, impactul epidemiei de COVID-19 asupra volumului de activitate este la un nivel apropiat mediei pe economie, deși cercetarea statistică a fost efectuată înainte de deciziile privind închiderea unor unități comerciale, altele decât cele alimentare sau farmacii.

Astfel, ponderea agenților economici care nu puteau estima impactul epidemiei asupra volumului de activitate a crescut de la 20,7% în martie la 32,6 % în aprilie 2020, prin reducerea ponderii agenților economici care estimau o menținere sau un impact de până la 50% din volumul de activitate.

Dintre agenții economici din sector care au putut estima o evoluție pentru volumul de activitate în aprilie 2020, o pondere de 21,6% prevedeau închiderea activității sau o restrângere a acesteia cu mai mult de 25% față de 22,1% în martie 2020.

La jumătatea lunii martie, sectorul transporturilor și depozitării era unul dintre cele mai afectate de incertitudinile legate de impactul epidemiei de Covid-19 asupra volumului de activitate.

Ponderea agenților economici din acest sector care nu puteau face estimări privind evoluția volumului de activitate s-a majorat de la 25,9% în martie la 40,1% în aprilie 2020. În aceeași perioadă, dintre agenții economici care puteau să-și estimeze evoluția volumului de activitate, o pondere de 52,5% prevedeau în aprilie 2020 o restrângere a activității cu mai mult de 25% față de numai 44,4% în martie 2020.

Vânzările de alimente, băuturi și tutun, pe minus în luna aprilie
Vânzările de alimente, băuturi și tutun, pe minus în luna aprilie
Comerțul cu alimente, băuturi și tutun a înregistrat în luna aprilie a acestui an o scădere de 6,1% ca serie brută și un declin de 2,4%...
Alimentele continuă să se scumpească, dar inflația anuală a încetinit
Alimentele continuă să se scumpească, dar inflația anuală a încetinit
Prețurile alimentelor au continuat să crească în ultima lună, datele Institutului Național de Statistică arătând un avans de 19,8% raportat...
Scumpiri record pentru alimente în luna martie
Scumpiri record pentru alimente în luna martie
Estimările Băncii Naționale a României au fost date peste cap de evoluția prețurilor în primele trei luni ale acestui an. Deși BNR se...
Alimentele, cu aproape 2% mai scumpe față de finalul anului trecut
Alimentele, cu aproape 2% mai scumpe față de finalul anului trecut
Prețurile de consum au continuat să crească la începutul acestui an, iar în cazul mărfurilor alimentare, datele INS indică o scumpire medie de...