Alimentele, cu aproape 2% mai scumpe față de finalul anului trecut
Prețurile de consum au continuat să crească la începutul acestui an, iar în cazul mărfurilor alimentare, datele INS indică o scumpire medie de 1,92% în luna martie 2021 raportat la decembrie 2020.
Comparat însă cu aceeași lună a anului trecut (aprilie 2021 vs aprilie 2020), mărfurile alimentare s-au scumpit cu 0,76%, indicând o temperare a scumpirilor față de luna martie.
Pe lista alimentelor cu cele mai mari scumpiri față de finalul anului trecut intră legumele și conservele de legume (+ 6,04%) și uleiul comestibil (+6,33%). Mai mult au costat și produsele de morărit și panificație, cu 1,79% mai mult în luna aprilie față de finalul anului trecut.
La polul opus să află doar ouăle, cu o reducere de 3% în aprilie 2021 față de decembrie 2020.
Raportat însă la luna aprilie a anului trecut, dintre toate alimentele analizate de INS uleiul comestibil s-a scumpit cel mai mult - + 11,8%. La polul opus, prețuri mai mici au legumele și conservele de legume și fructele. În cazul cartofilor, scăderea este de 40% în timp ce citricele și alte fructe meridionale costau cu aproape 9% mai puțin în luna aprilie a acestui an față de aprilie 2020.
Cumulat, prețurile de consum în luna aprilie 2021 comparativ cu luna aprilie 2020 au crescut cu 3,2%, un impact major fiind din prețul mărfurilor nealimentare. Rata inflației de la începutul anului (aprilie 2021 comparativ cu decembrie 2020) este 2,6%, potrivit datelor INS.