Plafonarea adaosurilor comerciale, menținută până la începutul lunii aprilie

Guvernul a aprobat modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare prin limitarea adaosurilor comerciale practicate în procesarea, distribuția și comercializarea acestora. Plafonarea adaosurilor comerciale, menținută până la începutul lunii aprilie

În ceea ce privește lista alimentelor pentru care Guvernul a decis extinderea plafonării adaosurilor comerciale, cele adăugate la finalul anului trecut, între care orezul, bulionul, margarina, drojdia și cozonacul, invocând nevoia din preajma sărbătorilor de iarnă, sunt excluse din noul proiect.

„Această decizie s-a luat în dialog cu retailerii și cu procesatorii. Creăm acest mecanism de gestionare și de monitorizare a acestor prețuri, pentru că monitorizăm inclusiv prețurile care au fost scoase din această ordonanță și, în cazul în care vom constata că alimentele care au fost scoase din această listă vor avea creșteri semnificative, imediat vom interveni cu alt act normativ pentru plafonarea adaosului comercial. Este o schemă de monitorizare, care se va realiza prin ordin de ministru – atât ministrul agriculturii, cât și Ministerul Economiei, cât și Consiliul Concurenței, împreună cu procesatorii și cu retailerii. Consider că acest mecanism este unul bun. Ne dorim ca aceste produse, care au fost scoase din această ordonanță, să-și mențină, pentru o perioadă de șase luni, aceleași prețuri”, a declarat Florin Barbu, Ministrul Agriculturii, la finalul ședinței de Guvern.

În documentul publicat de Ministerul Agriculturii apar totuși unele completări pentru cele 14 produse agreate încă din vara anului trecut. Este vorba despre unt (de maximum 250 grame), smântână (12% grăsime) și magiunul (maximum 350 de grame).

„Este clar că plafonarea a temperat creșterile speculative de prețuri, a ajutat la scăderea inflației și la menținerea puterii de cumpărare a populației. Conform datelor INS, prețurile din luna decembrie 2023 au fost cu 5,8% mai mari față de cele din decembrie 2022, în timp ce în luna iunie 2023 (înainte de introducerea acestei măsuri) diferența față de aceeași lună din anul precedent era de aproape 18%”, susține Marcel Ciolacu, Premierul României.

Potrivit proiectului de ordonanță, lista celor 17 produse este:

      1.Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialități
      2.Lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepția UHT
      3. Brânză telemea de vacă vrac
      4.Iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
      5.Făină albă de grâu „000” până la 1 kg
      6. Mălai până la 1 kg
      7.Ouă de găină calibrul M
      8.Ulei de floarea-soarelui până la 2 l
      9. Carne proaspătă pui (în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os și aripi de pui, varianta standard)
     10.Carne proaspătă porc (în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os și fără os, spată de porc)
     11.Legume proaspete vrac (în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: roșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca și ardei capia, usturoi)
     12.Fructe proaspete vrac (în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă mere roșii și mere golden, prune, pere, struguri de masă)
     13.Cartofi proaspeți albi vrac
     14.Zahăr alb tos până la 1 kg
     15.Smântână - 12% grăsime
     16.Unt până la 250 grame
     17.Magiun până la 350 grame

Ordonanța de urgență se va aplica pentru o perioadă de 60 de zile de la data intrării acesteia în vigoare, ceea ce înseamnă începutul lunii aprilie. 

„În lipsa acestor măsuri legislative, există riscul unei creșteri abrupte a prețurilor la alimente, ceea ce determină necesitatea luării unor măsuri urgente cu caracter temporar în vederea limitării acestor efecte, iar prețurile ridicate ale alimentelor vor afecta capacitatea persoanelor de a cumpăra astfel de produse și vor crește presiunea asupra gospodăriilor cu venituri mici, situație în care Guvernul este constrâns să reacționeze prompt pentru apărarea interesului public constând în asigurarea accesului populației cu venituri mici la alimente de bază, și implicit, pentru protejarea consumatorului final”, se arata în proiectul de ordonanță publicat spre dezbatere publică de către Ministerul Agriculturii și adoptat în ultima zi a lunii ianuarie de către Guvern.

Potrivit prevederilor ordonanței nr. 67/2023, cotele de adaos comercial pentru produsele alimentare prevăzute în anexa actului normativ sunt limitate astfel:

  • maximum 20% la procesator, aplicată față de costul de producție al produsului, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, în care sunt incluse cheltuielile directe și indirecte;
  • maximum 5% practicată în mod cumulat pe întreg lanțul de distribuție, indiferent de numărul de distribuitori pe lanț și aplicată față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile operaționale;
  • maximum 20% la comerciant, la vânzarea cu amănuntul și cash&carry, aplicată față de prețul de achiziție la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte ale comerciantului; în cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse și remizele și risturnele, prevăzute în art.3 pct. 6 din Legea nr. 81/2022 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar.
Plafonarea adaosului comercial, prelungită până în ianuarie 2024. Lista produselor va fi extinsă
Plafonarea adaosului comercial, prelungită până în ianuarie 2024. Lista produselor va fi extinsă
Guvernul României extinde cu trei luni perioada în care se aplică plafonarea adaosului comercial, până la finalul lunii ianuarie 2024. Potrivit...
fatada magazin Profi
Profi plafonează anticipat adaosurile comerciale
Magazinele Profi plafonează anticipat adaosurile comerciale, ajutându-și clienții să facă mai ușor față șocului generat de creșterea...
Amenzi de până la 2 mil. lei pentru comercianții, distribuitorii sau procesatorii care nu reduc adaosurile comerciale
Amenzi de până la 2 mil. lei pentru comercianții, distribuitorii sau procesatorii care nu reduc adaosurile comerciale
Guvernul a adoptat ordonanța de urgență prin care se limitează adaosurile comerciale practicate în procesarea și comercializarea unor produse...
Alimentele de bază pentru care Guvernul vrea prețuri mai mici
Alimentele de bază pentru care Guvernul vrea prețuri mai mici
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a publicat lista alimentelor pentru care Guvernul propune limitarea adaosurilor comerciale. Concret,...