Decizie istorică: Danone deschide banca de bacterii pentru research
Producătorul francez Danone a anunțat astăzi, la aniversarea celor 100 de ani de prezență pe piață, că va pune la dispoziția tuturor oamenilor de research propria bancă de bacterii de fermentație, pe care a dezvoltat de-a lungul timpului toate rețetele pentru iaurturile sale.
Aceasta cuprinde 193 de tulpini de fermenți lactici și bifidobacteria depozitate prin criogenare la Institutul Pasteur din Paris, cât și peste 1.600 de tulpini de bacterii depozitate la centrul de Reseach & Innovation al Danone din Paris-Sacalay.
Este o decizie surprinzătoare, ținând cont că producătorii alimentari sunt foarte reticenți în a dezvălui detalii despre procesul de fabricație. Emmanuel Faber (foto), Președintele și CEO-ul Danone, a motivat acest gest prin dorința companiei de a sprijini eforturile oamenilor de știință de a revoluționa industria alimentară, cât și agricultura globală. “Punem la dispoziția cercetătorilor globali una dintre cele mai valoroase moșteniri Danone, o colecție unică de tulpini de bacterii, pentru a sprijini progresul către o industrie mai sănătoasă și mai sustenabilă”, a declarat acesta în cadrul Summitului Danone “Love behind Food” organizat de companie în Barcelona, între 8-9 mai 2019. Faber a mai precizat că în prezent, businessul de lactate al Danone, care generează circa 10 miliarde de euro anual, utilizează doar câteva zeci din cele aproape 1.800 de tulpini din banca de bacterii deținută de companie.
Fermenții lactici și bifidobacteria sunt bacterii “prietenoase” utilizate la scară industrială în procesul de fabricație a iaurtului și a altor produse lactate fermentate, însă acestea pot avea multe alte utilizări, atât în zona alimentară, cât și în cea nealimentară, potențialul lor nefiind exploatat suficient de mult până acum. De exemplu, în agricultură acestea pot îmbunătăți calitatea solului sau pot grăbi transformarea solului sterp într-unul fertil, iar în sectorul de farming pot diminua emisiile de metan ale vacilor. În medicina umană și cea veterinară, aceste bacterii ar putea reduce rata de utilizare a antibioticelor și, pe baza lor, ar putea fi dezvoltate medicamente sau vaccinuri noi.





