Cooperativa Vărăști vizează dezvoltarea prin investiții în procesare și diversificarea ofertei
Cooperativă Vărăști, prima cooperativă agricolă fondată de Carrefour în România, estimează o dublare a cifrei de afaceri pentru acest an, până la valoarea de 20 de milioane de euro, și pariază pe dezvoltarea portofoliului pentru a menține ritmul de creștere constant. Dacă în prezent producția de legume este bine acoperită de fermierii care fac parte din cooperativă, următorul pas este dezvoltarea segmentului de procesare.
Din datele oferite de reprezentanții Cooperativei Vărăști, 30% din producția realizată nu poate fi valorificată în prezent pentru că nu reprezintă calitatea I. Soluția în cazul acestora este procesare, un proiect pe care Cooperativa îl dezvoltă din fonduri proprii.
„Vom inaugura în luna noiembrie o nouă fabrică în satul Dobreni, tot comuna Vărăști, în urma unei investiții de patru milioane de euro. Capacitatea de producție din noua fabrică va fi de zece tone pe zi și vom avea 15 articole în gamă: legume cubulețe proaspete, ambalate în vid, și produse deshidratate. Acestea vor fi disponibile în Carrefour”, a explicat Georgia Deaconu, Managing Partner Biofruct Zen, companie membră a Cooperativei Vărăști.
În acest moment, în cadrul cooperativei funcționează o fabrică axată pe deshidratarea fructelor și legumelor, capacitatea actuală fiind de trei tone pe zi. Și această unitate de producție, deschisă cu o investiție inițială de 300.000 de euro, va fi extinsă. Fabrica va primi patru noi deshidratoare care vor permite extinderea capacității de producție. În cadrul fabricii lucrează în prezent 22 de persoane, iar pentru anul acesta compania estimează că va atinge o cifră de afaceri de 1,5 milioane de euro, de la 440.000 euro în 2023.
În 2025, tot în parteneriat cu Cooperativa Vărăști, vor începe lucrările și pentru o fabrică de prelucrare a roșiilor, investiție care va fi susținută tot din fonduri proprii atât pentru ridicarea halei, cât și a liniei de procesare propriu-zisă. Pe lista viitoarelor investiții intră și o secție de murături.
„Având în vedere ciclurile de producție, noi putem să punem la murat castraveți, conopidă și alte legume. Putem să folosim astfel întreaga producție de legume, inclusive cele care nu ajung pe raftul magazinului. În cazul roșiilor, din 600 de tone de exemplu, 100 de tone pot fi calitatea a II-a. Pe acestea le putem valorifica în alt fel, le putem transforma în bulion din roșii românești, dar pentru asta avem nevoie să dezvoltăm segmentul de procesare”, a adăugat Doru Buturugă, membru-fondator al Cooperativei Vărăști.
Înființată în 2017, Cooperativă Vărăști lucrează în prezent peste 200 de hectare de teren, 40% din acestea fiind acoperite de solarii.