Concurența a autorizat preluarea Covalact de către Lactalis, dar cu condiții
Consiliul Concurenței a autorizat cu condiții preluarea Covalact și Lactate Harghita de către Lactalis. În urma analizei, Consiliul Concurenţei a constatat că tranzacţia poate conduce la consolidarea poziţiei grupului Lactalis pe piaţa producţiei şi comercializării untului, la nivel naţional, cu efectul reducerii posibilităţilor de alegere ale consumatorilor. În această situaţie, ar fi existat posibilitatea ca tranzacţia să conducă la creşterea preţului untului.
Ca urmare, tranzacţia a fost autorizată cu condiţia respectării unor angajamente asumate voluntar de către Lactalis. Astfel, producătorul francez şi-a luat angajamentul de a cesiona marca de unt „La Dorna” pentru o anumită perioadă de timp către o companie cu competenţă industrială relevantă, independentă de grupul Lactalis. De asemenea, această companie trebuie să schimbe marca („re-branding”), deci va comercializa untul sub altă denumire. Grupul Lactalis va depune toate eforturile pentru a menţine viabilitatea economică şi competitivitatea activităţii destinată cesionării. De asemenea, va avea obligaţia de a pune la dispoziţia Consiliului Concurenţei informaţii referitoare la companiile care vor să preia marca de unt şi să obţină acordul prealabil al autorităţii de concurenţă.
Citește și:
- Lactalis devine liderul pieței locale de lactate după preluarea Albalact;
- Tranzacție de 875 de milioane de dolari între francezii Danone și Lactalis pe piața din America;
- Lactalis țintește peste 40% din piața laptelui prin achiziția Albalact;
Pe celelalte pieţe relevante nu au fost identificate îngrijorări concurenţiale având în vedere că următorii concurenţi pot crea o presiune concurenţială puternică asupra noii entităţi.
”Analiza Consiliului Concurenţei a condus la concluzia că, în urma angajamentelor asumate de părţile implicate, realizarea operaţiunii de concentrare economică nu mai ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective, în special ca urmare a creării sau consolidării unei poziţii dominante pe pieţele relevante identificate”, se arată în anunțul făcut public de autoritatea de concurență.
Lactalis a confirmat preluarea Covalact de la fondul de investiții Sigma Bleyzer la finalului anului 2016. Aceasta este a treia achiziție a francezilor pe piața din România, după preluarea LaDorna de la omul de afaceri Jean Valvis, în 2008, și achiziția Albalact la începutul anului trecut, care a transformat Lactalis în liderul pieței locale de lactate. În România, Lactalis deține și compania Parmalat - producătorul sucurilor naturale de fructe Santal - din anul 2011.
Compania Covalact are 560 de angajați și două fabrici la Sfântu Gheorghe și Miercurea Ciuc, aprovizionate anual cu circa 60 de milioane de litri de lapte. Cele mai mari branduri ale sale sunt Covalact de Țară și Friss, active pe categoriile: iaurt, smântână, lapte proaspăt, chefir, brânzeturi și unt. Compania a încheiat anul 2016 cu afaceri de 230 de milioane de lei, în creștere cu 15% față de anul precedent și a raportat un profit de 13 milioane de lei, câștig aproape dublu față de 2015, ptrivit datelor de la Ministerul de Finanțe.
Grupul Lactalis deține mai multe branduri internaționale, precum President, Parmalat, Galbani, având 200 de fabrici în 43 de țări și 75.000 de angajați. Anul trecut, grupul a avut o cifră de afaceri globală de 17 miliarde de euro.



